MKB-Nederland


08 maart 2011
Europa denk eerst klein

Europa moet met meer concrete actiepunten en voorstellen komen om de positie van het mkb te verbeteren, schrijven MKB-Nederland en VNO-NCW in een brief aan de Tweede Kamer. Deze week vergadert de Tweede Kamer met minister Verhagen (EL&I) over de herziening van de Small Business Act (SBA). De ondernemersverenigingen zijn van mening dat een gunstiger ondernemersklimaat, betere financiering en een grotere benutting van de Interne Markt, essentieel zijn voor een goed Europees concurrentievermogen en economische groei.

Twee jaar geleden heeft de Commissie de Small Business Act gelanceerd. Deze intentieverklaring heeft als doel om constructief het mkb een plek te geven in de Europese beleidsontwikkeling en uitvoering. Leidraad in de SBA is "think small first": een versimpeling van regelgeving en de reductie van administratieve lasten voor het mkb, opgehangen aan wetgevingsvoorstellen op zowel nationaal als communautair niveau. De herziening van de SBA, die deze week tijdens de Raad voor het Concurrentievermogen aan de orde komt, moet meer focus brengen in de nu nogal verspreide nationale en Europese initiatieven die in deze intentieverklaring staan en moet ook beter aansluiten op de brede EU 2020 strategie en de Single Markt Act.

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn tevreden over de herzienig van de SBA, de focus op Slimmere regelegving, betere toegang tot krediet en toegang tot internationale markten sluit aan op de EU 2020-strategie en de Single Market act, die van Europa de meest competetieve regio van de wereld moeten maken. MKB Nederland vraagt de Commissie wel om een grotere regisserende rol op zich te nemen bij de implementatie van mkb beleid op nationaal niveau. Verder moeten Europese fondsen beter worden toegerust op de behapbaarheid van het MKB, waardoor de deelname van het mkb aan europese fondsen sterk zel toenemen wat een goede boost is voor het concurrentievermogen.

*