FRES start aansluiting 8.000 klanten op zonne-energie in Zuid-Afrika

Persbericht van FRES

Amsterdam, 8 maart 2011 - De komende twee jaar stelt FRES 8.000 huishoudens en kleine bedrijven op het platteland van Zuid-Afrika in staat om zich aan te sluiten op elektriciteit. Hiervoor zijn de eerste zonne-systemen in Zuid-Afrika via het FRES-bedrijf NuRa geïnstalleerd. Eind 2011 worden de resterende 4.000 zonne-systemen geleverd.

Elektriciteit noodzakelijk voor ontwikkeling
FRES is een organisatie die kleinschalige elektriciteitsbedrijven, zoals het FRES-bedrijf NuRa, opzet in Afrikaanse gebieden zonder aansluiting op het nationale elektriciteitsnet. NuRa biedt haar diensten aan in het noorden van de provincie Kwazulu-Natal. Er is een grote vraag naar elektriciteit. En zonne-energie is de enige mogelijkheid om elektriciteit op grote schaal beschikbaar te stellen in deze regio. De helft van de 48 miljoen inwoners in Zuid-Afrika leeft in armoede en hiervan heeft slechts een kwart toegang tot elektriciteit. "Kwazulu-Natal is één van de minst ontwikkelde provincies van Zuid-Afrika. Voor (economische) ontwikkeling is toegang tot elektriciteit noodzakelijk. Zonne-energie zorgt ervoor dat de inwoners van deze regio met elektriciteit en licht een venster op de wereld krijgen", aldus Annemarie Goedmakers, voorzitter FRES.

De Zuid-Afrikaanse overheid neemt 80 procent van de totaal benodigde investering voor haar rekening en FRES 20 procent. NuRa heeft momenteel bijna 10.000 klanten. De subsidie geeft NuRa een extra stimulans om verder te groeien en daarmee bij te dragen aan de ambitie van FRES om in 2020 100.000 huishoudens en kleine bedrijven op het platteland in Afrika toegang te geven tot duurzame elektriciteit.

Over FRES
FRES is in 2004 opgericht als onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk om rurale elektrificatie in ontwikkelingslanden te bevorderen. FRES ontwikkelt en beheert kleinschalige elektriciteitsbedrijven die huishoudens en kleine bedrijven op het platteland in ontwikkelingslanden toegang bieden tot elektriciteit. De FRES-bedrijven zorgen dat mensen licht krijgen in gebieden waar het anders na zonsondergang donker is en geven met hun activiteiten een economische stimulans aan de regio waarin ze werken. Energiebedrijf Nuon is hoofdsponsor van de stichting.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl