Gemeente Hoogeveen

Iedereen actief in de samenleving

Iedereen actief in de samenleving. Dat doel streeft het college van B&W na bij de vaststelling van het beleid voor re-integratie en participatie voor de periode 2011 tot en met 2014. Het beleid is onderdeel van twee gemeentelijke programma's: Ondernemen & Werken en Meedoen.
Wethouder Ton Bargeman is verantwoordelijk voor Ondernemen & Werken en wethouder Klaas Smid voor Meedoen.
Wethouder Klaas Smid:"We willen een samenleving waarin iedereen de kans heeft om mee te doen. En daarbij steken we de helpende hand uit naar mensen die dat nodig hebben." Sommige mensen hebben maar een klein zetje nodig om weer aan de slag te komen en anderen zullen nooit meer betaald werk kunnen doen. Wethouder Ton Bargeman: "Ook deze mensen willen we helpen om actief te blijven. We vinden het van groot belang dat mensen niet aan de zijlijn van de samenleving blijven staan. "

Inzet gevraagd

Het is de bedoeling dat eind 2012 het aantal bijstandsuitkeringen is teruggebracht met 250 tot 850. Verder moet eind 2011 vijftien procent van de mensen die geen betaald werk kunnen verrichten, actief zijn in de samenleving door bijvoorbeeld het verrichten van vrijwilligerswerk. Ton Bargeman: "Dit vraagt uiteraard een goede organisatie van gemeente en UWV. De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt aan een integrale organisatie in het Werkplein. Vanuit de basis die we opgebouwd hebben, kunnen we het werk nu goed oppakken. Daarbij vragen we ook inzet van mensen om het maximale uit zichzelf te halen. De beste manier om deel te nemen aan de maatschappij, vinden wij werken. Voor wie het echt niet mogelijk is om op de reguliere arbeidsmarkt aan de slag te gaan, kan re-integratie leiden tot het bijdragen aan het algemeen maatschappelijk belang door middel van bijvoorbeeld vrijwilligerswerk."

Voorkomen is beter dan genezen

Re-integratie moet een duurzaam resultaat hebben. Dat kan alleen als de trajecten aansluiten op wat de arbeidsmarkt vraagt en in de komende jaren gaat vragen. Dat betekent dus investeren in mensen. Klaas Smid: "We willen er snel bij zijn. Als re-integratie mensen kan helpen om snel weer in het arbeidsproces deel te nemen, zullen we dit ook aanbieden aan bepaalde categorieën ww-gerechtigden. En als een passende opleiding kan helpen bij het vinden van werk, vragen we van mensen om de opleiding met volle inzet te volgen".
Mensen voor wie het echt niet meer haalbaar is om - betaald of met behoud van uitkering - te gaan werken, worden niet meer benaderd voor re-integratietrajecten.

Onzekerheid over landelijk beleid

Dit beleidsplan is opgesteld voor de komende vier jaar. Toch bestaat de mogelijk dat door veranderend landelijk beleid dit plan tussentijds bijgesteld moet worden. Er bestaat geen zekerheid omtrent het rijksbeleid voor de komende periode. Evenmin bestaat er zekerheid over de geldstromen en over de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Met name op het gebied van de `onderkant van de arbeidsmarkt' is op ministerieel niveau veel in voorbereiding. Aangepast landelijk beleid kan het noodzakelijk maken eerder dan in 2014 het re-integratie- en participatiebeleid te herzien. Echter, zolang de rijksoverheid niet meer duidelijkheid geeft, kan daarop nog niet worden geanticipeerd.