Europese campagne vraagt aandacht voor lot Afrikaanse tienermeisjes

Persbericht van World Population Foundation/ MYBODY

Europese campagne vraagt aandacht voor lot Afrikaanse tienermeisjes Sign of Life: geef Afrikaanse meisjes voorlichting, pil en condooms en doorbreek armoedespiraal

Utrecht, 8 maart 2011 - Vandaag, op wereldvrouwendag 2011, tijdens Women in Paradise (Paradiso, Amsterdam) lanceert Rutgers WPF de Europese campagne 'Sign of Life' en stelt er jeugdambassadeur Guinevere Leen voor. "Met deze campagne willen we draagvlak en politieke wil bereiken om seksuele voorlichting, toegang tot anticonceptie en vrouwenrechten in Afrika te stimuleren," aldus Dianda Veldman, directeur van Rutgers WPF. "Dat is hard nodig, want de moedersterfte in Afrika is nog steeds schrikbarend hoog, terwijl de ontwikkelingsbudgetten alleen maar teruglopen."

Alarmerend
Momenteel is meer dan 33% van Afrikaanse tienermeisjes al moeder. In veel Afrikaanse landen krijgen vrouwen gemiddeld zes of zeven kinderen. Tienermeisjes sterven twee tot vijf keer zo vaak aan complicaties tijdens zwangerschap of bevalling als vrouwen ouder dan twinting. Meestal door een onvolgroeid lichaam of onveilige abortus. Een groot deel van hen werd ongewenst zwanger. 67% van Afrikaanse meisjes en vrouwen wil anticonceptie gebruiken, maar heeft er geen toegang toe, kan die niet betalen of mag die niet gebruiken van haar partner. 75% van de nieuwe hiv/aids-infecties bij jongeren treft meisjes. 33-67% van meisjes en vrouwen krijgt te maken met seksueel geweld. 42% van de meisjes in Afrika ten zuiden van de Sahara trouwt voor haar 18e jaar. Zij krijgen meer te maken met seksueel geweld, dan ongehuwde en volwassen vrouwen.

Over Sign of Life
Sign of Life is een meerjarige, Europese campagne om publiek en politici bewust te maken van de noodzaak om het hoge moedersterftecijfer, de gebrekkige gezondheidszorg en vrouwenrechten aan te pakken. Doelen zijn wereldwijde toegang voor vrouwen tot anticonceptie en zorg rondom zwangerschap en bevalling, en het voorkomen van tiener- en onbedoelde zwangerschap, seksueel geweld en soa/hiv infecties. Daarmee haakt de campagne aan op Verenigde Naties millenniumdoel 5, dat beoogt de moedersterfte per 2015 met driekwart te hebben teruggebracht ten opzichte van 1990 en voor 2015 te hebben bereikt dat alle vrouwen ter wereld toegang hebben tot reproductieve gezondheidszorg.

Hoe kun je Sign of Life steunen?
Rutgers WPF zet bij de Sign of Life-campagne vooral in op social media en ludieke lobby-acties, en organiseert evenementen op hbo-instellingen en universiteiten. Medestanders kunnen zich aansluiten bij Sign of Life via Facebook en Twitter. Kijk op www.signoflife.nl, word vriend op Facebook (Sign of Life NL) of volg de campagne op twitter (signoflifenl).

Over Rutgers WPF
Rutgers WPF is per 1 januari 2011 ontstaan uit een fusie tussen Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum seksualiteit en World Population Foundation. De organisatie is actief op het gebied van seksuele gezondheid en rechten in en buiten Nederland. In veel landen is seksuele gezondheid sterk verweven met armoede, gebrek aan kennis en voorzieningen, ongelijke kansen en taboes. Rutgers WPF benadert deze problematiek integraal, rekening houdend met de lokale context. Met haar kennis en expertise op het gebied van seksualiteit ondersteunt Rutgers WPF professionals bij het geven van seksuele voorlichting en bij deskundigheidsbevordering, pleitbezorging en onderzoek.

*

Links:
http://www.signoflife.nl



Razende Robot Reporter