Raad van State


dinsdag 8 maart 2011
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Lisse van het bestemmingsplan ''t Nieuwe Havenkwartier 1e fase'. Het plan maakt de herontwikkeling mogelijk van de bloembollenveiling Hobaho die daar eerder was gevestigd. De veiling is verplaatst en de gemeente wil op deze plek 'een hoogwaardig stedelijk woongebied' creëren. Het plan maakt de bouw van acht herenhuizen mogelijk op het voormalige parkeerterrein van de veiling. De zitting gaat ook over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Lisse voor die huizen heeft verleend. Ten slotte gaat de zitting ook over de vergunning die het gemeentebestuur heeft verleend voor de kap van drie bomen aan de noordzijde van de Hobahostraat. Zowel het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, als de bouw- en de kapvergunning zijn gecombineerd in één besluit. Tegen dit besluit komt een aantal omwonenden in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen dat de woningen zullen leiden tot een aantasting van hun woon- en leefklimaat. Verder vrezen de omwonenden een tekort aan parkeerplaatsen, omdat de woningen worden gebouwd op een parkeerterrein waar nog steeds wordt geparkeerd. De gemeente had daar beter onderzoek naar moeten doen, aldus de bewoners. (zaaknummer 201007740/1)

11.00 uur

Zitting over de weigering door de burgemeester van Rotterdam om een exploitatievergunning te verlenen voor de tijdelijke verplaatsing van een coffeeshop. De coffeeshop was eerst gevestigd op de hoek van de 1e Pijnackerstraat en de Bloklandstraat, maar omdat de huurovereenkomst van dit pand werd opgezegd, is de coffeeshop verplaatst naar een ander pand op de 1e Pijnackerstraat. De burgemeester heeft geweigerd om voor de coffeeshop op de nieuwe locatie een exploitatievergunning af te geven omdat dit in strijd zou zijn met het Rotterdamse coffeeshopbeleid. Hierin is bepaald dat er geen nieuwe exploitatievergunning wordt verleend als de exploitatie van een coffeeshop om wat voor reden dan ook wordt beëindigd. De exploitant van de coffeeshop is het hier niet mee eens, maar de rechtbank in Rotterdam verklaarde een eerder beroep in juli 2010 ongegrond. De exploitant laat het er niet bij zitten en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201008372/1)

12.30 uur

Zitting over de bestuursdwang die de voormalige minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft toegepast tegen twee Terschellingse mannen. De minister wilde ervoor zorgen dat illegaal uitgezette edelherten op Terschelling zouden worden gevangen. Omdat de edelherten van oorsprong niet voorkomen op het eiland, moeten de dieren worden gevangen voordat ze verwilderen en worden opgenomen in de natuur, aldus de minister. De minister heeft de herten uiteindelijk laten afschieten omdat het niet mogelijk bleek de herten te vangen. De minister wil de kosten van het afschieten verhalen op twee mannen van Terschelling, omdat de mannen volgens haar verantwoordelijk zijn voor het uitzetten van de dieren. De mannen zijn het hier niet mee eens en komen hiertegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de minister hen eerst de mogelijkheid had moeten geven om de dieren zelf te vangen. Bovendien zouden de kosten die de minister hen in rekening brengt voor het afschieten van de dieren onredelijk hoog zijn. De rechtbank in Leeuwarden stelde de mannen in juli 2010 in twee afzonderlijke uitspraken in het ongelijk. (zaaknummers 201008435/1 en 201008436/1)
Zitting over het wegaanpassingsbesluit A2 Holendrecht-Maarssen dat de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat in december 2009 heeft vastgesteld. Het besluit regelt de aanleg van een extra, vijfde rijstrook aan beide kanten van het traject. De werkzaamheden aan de A2 zijn inmiddels al afgerond. Het project maakt deel uit van de zogenoemde 'Spoedaanpak Wegen' die oud-minister Eurlings in 2009 lanceerde en waarmee hij dertig hardnekkige knelpunten in het Nederlandse wegennet versneld wilde aanpakken. Het college van burgemeester en wethouders van Loenen, een inwoner uit Loenersloot en de Vereniging Dorpsbelangen Baambrugge komen tegen het besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zowel het gemeentebestuur als de vereniging twijfelt aan het akoestische onderzoek. Zo zou er geen rekening zijn gehouden met de reflectie van geluid op de geluidsschermen en met de cumulatie van geluid. Verder zouden de verkeersgegevens die aan het akoestische onderzoek ten grondslag liggen, onjuist zijn. Ten slotte vindt de vereniging dat de minister meer had moeten doen om de geluidsbelasting van de weg te verminderen. Het aanbrengen van dubbellaags zeer open asfalt is in ieder geval niet voldoende, zo meent de vereniging. (zaaknummer 201002190/1)