Dienstenbond CNV

Nieuws

7 maart 2011

Principeakkoord cao uitzendkrachten ABU

De onderhandelingen over een nieuwe ABU-cao voor uitzendkrachten lijken dit jaar kort te hebben geduurd. CNV Flex is, samen met de andere bonden en werkgevers, tot de conclusie gekomen dat er meer tijd nodig is om voor de ingewikkelde problemen in de uitzendbranche een oplossing te vinden. We hebben daarom een principeakkoord gesloten om de cao met één jaar te verlengen.

In bijgevoegd reactieformulier kunt u aangeven of u het met ons eens bent.

De ABU cao voor uitzendkrachten bestaat uit twee delen. We hebben nu met elkaar gesproken over het onderdeel beloning en arbeidsvoorwaarden.

Over de toe te kennen loonsverhoging bestaat echter een aparte afspraak. Hierover wordt namelijk ieder jaar overlegd, waarbij wordt gekeken naar de gemiddelde loonstijging in andere cao's. We hebben nu afgesproken in mei met de werkgevers te overleggen over een loonsverhoging per 1 juli aanstaande.

Met betrekking tot de cao maken wij ons behoorlijk zorgen over de werk- en baanzekerheid van langdurige uitzendkrachten in fase A en de basispensioenregeling van StiPP. Daarnaast speelt controle en naleving van de cao een belangrijke rol in het uitzendwezen. De markt moet worden geordend; er zijn nog teveel uitzenders die zich niet aan de regels houden.

CNV Flex wil deze problemen zo goed mogelijk oplossen maar dat lukt niet zomaar. Afzonderlijke werkgroepen zullen daarom de komende tijd aan de slag gaan om concrete oplossingen te bedenken. Op 1 september 2011 moeten de werkgroepen hun werkzaamheden afronden en gaan we aan de slag met de conclusies.

Een ander onderwerp is de flexibele arbeidsmarkt in Nederland. Het `flexibele arbeidscontract' wint terrein ten opzichte van de `vaste baan'. CNV Flex begrijpt dat flexibel werken soms noodzakelijk is en streeft hierbij naar een optimaal evenwicht tussen flexibiliteit en zekerheid, flexbreed, maar zeker voor uitzendkrachten. Dit evenwicht staat naar onze opvatting de laatste tijd onder druk en voor werknemers niet bepaald in positieve zin. Met de werkgevers gaan we daarom ook over dit onderwerp de komende tijd nader van gedachten wisselen.

Voor de gehele tekst van het principeakkoord verwijs ik u naar de bijlage.
Bovengenoemde onderdelen vormen samen de `investeringsagenda' van de nieuwe cao waarvan de uitkomsten per 1 april 2012, of zoveel eerder als kan, worden ingevoerd. CNV Flex denkt het komende jaar behoorlijke vorderingen voor u te kunnen maken. In bijgaand reactieformulier kunt u aangeven of u het met ons eens bent. Wilt u deze vóór dinsdag 15 maart aan ons retourneren?

Heeft u vragen of opmerkingen dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Marten Jukema via m.jukema@remove-this.cnvdibo.nl of 023-5651052.

Zoals hierboven vermeld zal er het komend jaar intensief overleg met werkgevers nodig zijn. CNV Flex heeft daarin uw steun hard nodig. Wilt u met mij meedenken en -praten (per e-mail of op andere wijze) dan bent u van harte welkom. Als u aangeeft hiervoor belangstelling te hebben dan neem ik op korte termijn contact met u op.