Woningcorporatie Ymere

Kijk op de buurt door bewoners

7-3-2011

Foto-expositie Jordaan en Haarlemmerbuurt in Amsterdam.

Op maandag 7 maart 2011 presenteert Ymere de Buurtvisie op de Jordaan & Haarlemmerbuurt en wordt een foto-expositie officieel geopend. Hiermee geeft Ymere een vervolg aan het fotoproject dat een half jaar geleden van start ging.

In totaal gingen 45 bewoners en 10 mensen die in de wijk werken twee weken lang op pad met een digitale camera. Meer dan 2.000 fotos met tekst vormden inspiratie voor de Buurtvisie en foto-expositie over de Jordaan & Haarlemmerbuurt.

Buurtvisie Jordaan & Haarlemmerbuurt
Ymere heeft veel bezit in de Jordaan & Haarlemmerbuurt. Bijna 4.000 veelal sociale huurwoningen en 260 bedrijfsruimten. Ymere kan vooral in wijken met veel bezit bijdragen aan de leefbaarheid, een goede visie is hierbij noodzakelijk.

In de zogeheten buurtvisie staan de ambities van Ymere voor de Jordaan en Haarlemmerbuurt voor de komende jaren. De nadruk ligt daarbij op de toekomst van de Ymere-woningen in de buurt. Maar wij willen ook een rol spelen in het verbeteren van de woonomgeving.

Hierbij ligt de nardruk op duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Enerzijds door het opknappen van oude woningen door onder andere het energieverbruik te beperken.

Anderzijds geloven we in sociaal duurzame buurten. Door een goede mix van wonen, werken en voorzieningen, maar ook door een mix van mensen. Daarbij zoeken we samenwerking met bewoners, het stadsdeel en andere partijen om ervoor te zorgen dat de buurt aantrekkelijk blijft.

Foto-expositie
Fotos en teksten van buurtbewoners hielpen enorm bij het schrijven van de buurtvisie. We vroegen bewoners om te laten zien wie zij zijn en hoe zij wonen. Hoe beleven zij de buurt? Wat waarderen zij? Dit leverde ons een schat aan informatie en inzichten op.

De expositie is vormgegeven door Riccardo Burgio in samenwerking met fotograaf Floris Leeuwenberg. Beiden wonen in de Jordaan. Aan hen de uitdaging om uit ruim 2.000 fotos een keuze te maken voor levendige collages. Deze inzichten willen we met iedereen delen door middel van een foto-expositie.

Samenwerken voor een beter resultaat
De meningen van bezoekers wordt zeer op prijs gesteld. Graag betrekken wij de bewoners, ondernemers en bezoekers bij deze opgave.

Dit vraagt om langdurige, krachtige en soms onverwachte partnerschappen, waarbij kennis over de buurt in deze essentieel is voor een zo compleet mogelijk beeld. Daarom blijven wij graag in dialoog en stellen wij bezoekers in de gelegenheid om over de 14 themas mee te discussiëren.

Daarnaast geeft onze Facebook-pagina Fotoproject Ymere bezoekers de digitale kans om hun mening te geven.