Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Uitvoeringsprogramma Wijkeconomie 2011 vastgesteld

Deelgemeente en OBR werken nauw samen

Het dagelijks bestuur heeft onlangs het uitvoeringsprogramma Wijkeconomie 2011 vastgesteld. Het gaat in dit programma om het voortzetten van het beleid dat voornamelijk is gericht op de versterking van de intensieve communicatie met ondernemers, de verbetering van de fysieke bereikbaarheid van bedrijven en de aanpak van de werkloosheid. De deelgemeente voert het uitvoeringsplan samen met het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam uit.

Ingezet gaat worden op samenwerking met en tussen bestaande ondernemers- en winkeliersverenigingen. Hiermee wil de deelgemeente bijdragen aan een gezonde wijkeconomie, waarin alle ondernemers de kansen benutten die er in de markt zijn.
Dit jaar wordt naast het reeds bestaande stuurgroepoverleg economische zaken, een overleg ingesteld voor de verschillende winkeliersverenigingen. Centraal in dit overleg staat delen van kennis en ervaring over actuele economische ontwikkelingen, evenementen en veilig ondernemen. Ook samenwerking in de vorm van gezamenlijke inkoop willen we bevorderen. Geconstateerd is namelijk dat winkeliersverenigingen vaak dezelfde type activiteiten organiseren.

Flitsactie Bredenoord Kouwenoord Flitsacties
Vertegenwoordigers van het Ondernemershuis Zuid en de deelgemeente bezoeken dit jaar wederom ondernemers uit IJsselmonde. Het gaat om wederzijdse kennismaking en om informatieoverdracht. Tijdens deze zogenoemde flitsacties wordt aan ondernemers gevraagd hoe het gaat en kunnen ze vragen stellen over bijvoorbeeld vergunningen, subsidies, vestigingsruimte, veiligheid en stageplaatsen. De vragen worden vervolgens door de partners in het Ondernemershuis afgehandeld. Ondernemers weten na de persoonlijke kennismaking beter bij wie ze in het vervolg terecht kunnen met hun vragen of wensen.

Ondernemersweek
Er komt weer een Ondernemersweek Zuid. Het Ondernemershuis Zuid organiseert deze week in samenwerking met de deelgemeenten Charlois, Feijenoord en IJsselmonde. Wensen en behoeftes van ondernemers krijgen een plek in het programma van de Ondernemersweek. Daarnaast organiseert het Ondernemershuis tenminste twee themabijeenkomsten speciaal voor de IJsselmondse ondernemers. Ook de deelgemeente zal een of twee specifieke bijeenkomsten organiseren. Onze ondernemers worden van deze en alle andere ontwikkelingen op de hoogte gehouden via onder andere de e-mail nieuwsbrief.

Veilig ondernemen
In 2011 gaan we door met de inzet en samenwerking op het gebied van veilig ondernemen.
Doel is het vergroten van het veiligheidsgevoel van bezoekers en ondernemers in diverse winkelcentra en op verschillende winkelstrips en bedrijventerreinen. Zo is veiligheid onderdeel van de integrale wijkactieprogrammas van de deelgemeente met betrekking tot gebiedsgericht werken. De deelgemeente onderzoek t verder hoe de bereidheid om aangifte te doen kan worden verhoogd. Het nieuwe landelijke programma Afrekenen met winkeldieven wordt voor alle ondernemers actief in de markt gezet, in nauwe samenwerking met het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en de politie. Een ketenregisseur ondernemers tot slot wordt het gezicht voor veilig ondernemen en werkt daarbij nauw samen met de veiligheidscoördinator van de deelgemeente.

Banden op Zuid verstevigen
De deelgemeente zal verder de banden op Zuid verstevigen door intensiever samen te werken met de deelgemeenten Charlois en Feijenoord. Samen kennis delen over actuele themas kan leiden tot slimmer en sneller beleid. Het wiel hoeft immers niet steeds opnieuw te worden uitgevonden. Ook kan een gezamenlijke lobby worden opgestart door de drie deelgemeenten voor zaken, die een deelgemeenteoverstijgend belang hebben.

Het uitvoeringsprogramma Wijkeconomie 2011 gaat verder nog in op ruimtelijk-economische projecten, zoals de aanpak en transformatie van winkelstrips en ontwikkelen kleinschalige bedrijvigheid, Centrumplan Hart IJsselmonde, bedrijventerreinen etc.

Het uitvoeringsprogramma is inmiddels toegestuurd naar alle ondernemers en winkeliers in onze deelgemeente. Het uitvoeringsprogramma is in te zien.