Stichting FOM 8 maart 2011

Zorana Zeravcic wint fellowship op Harvard

Oud FOM-oio dr. Zorana Zeravcic heeft een George F. Carrier fellowship op Harvard gewonnen. Deze prestigieuze beurs stelt haar in staat om twee jaar onderzoek te doen, met een mogelijke verlenging van een jaar. Zorana Zeravcic
vergroten Zorana Zeravcic
Haar onderzoek gaat over gerichte zelf-assemblage (het uit zichzelf organiseren) van complexe systemen. Ze maakt numerieke simulaties van verzamelingen van diverse bouwstenen. Op deze manier test ze verschillende ontwerpregels voor zelf-assemblage en verkent ze de stabiliteit van evenwichtstoestanden. In de komende jaren wil ze, in samenwerking met experimentele groepen op Harvard, verder gaan met theorie en simulaties op dit gebied. "Op Harvard SEAS en de faculteit natuurkunde is het onderzoek erg dynamisch, er ontstaan steeds nieuwe uitdagende onderzoeksprojecten. Ik kijk erg uit naar nieuwe samenwerkingen die dit fellowship kan opleveren!", aldus Zeravcic.

Over Zorana Zeravcic
Zeravcic studeerde natuurkunde aan de Universiteit van Belgrado, waar ze in juli 2006 afstudeerde. Aansluitend begon zij een promotieonderzoek in de groep van Wim van Saarloos (huidige FOM-directeur) in Leiden. Met haar proefschrift 'Vibrations in Materials with Granularity' won ze de C.J. Kokprijs voor het beste proefschrift van het jaar 2010. Na haar promotie is zij aangenomen als postdoc aan de School of Engineering and Applied Sciences (SEAS)van Harvard University.