Gemeente Soest

Waterschap en gemeente Soest nemen maatregelen voor baggeren tijdens broedseizoen

8 maart 2011

Het baggeren in de gemeente Soest loopt door het ontbreken van materieel bij de aannemer enkele weken vertraging op. Als gevolg daarvan zal er ook na 15 maart, als het broedseizoen start, gebaggerd worden.

Tijdens onderzoek is geen beschermde flora en fauna aangetroffen. Om de natuur niet te verstoren, is het daarom voldoende om standaard voorzorgsmaatregelen te nemen. Naar verwachting worden de werkzaamheden voor 8 april afgerond.

Nadat door de vorst al vertraging was opgelopen bij het baggeren, stond in januari het ontbreken van voldoende zuiger-materieel het baggeren in de weg.

Omdat het materieel pas half februari beschikbaar kwam, kon op 15 februari daadwerkelijk met het afzuigen van bagger worden begonnen. Hierdoor lopen de werkzaamheden uit tot 8 april.

Op 15 maart start het broedseizoen. Daarom controleert de aannemer vanaf die datum dagelijks of er broedende vogels zijn in het gebied dat nog gebaggerd moet worden. In de reeds gebaggerde gedeelten worden voorzieningen getroffen die vogels met nesteldrang aantrekken.

Indien desondanks broedende watervogels worden aangetroffen, worden de nesten gemarkeerd om het broeden niet te verstoren. Vissen en mosselen die worden aangetroffen in het baggerslib, worden twee keer per dag teruggezet in reeds gebaggerde gedeelten.

Het zuigen van bagger gebeurt in de grote vijvers aan beide zijden van de Sweelinckstraat, in de wijk Overhees en langs de Koningsweg tussen de Dorpsstreek en de Obrechtstraat en tussen de Clemensstraat en de Dalweg.

De bagger wordt met een zuigboot opgezogen en via een persleiding naar het opslagdepot aan de Veenzoom gespoten. De bagger die naar het depot aan de Veenzoom gaat is niet verontreinigd en kan daarom zonder gevaar voor de volksgezondheid worden opgeslagen en na verloop van tijd gemengd worden met landbouwgrond.