Provincie Utrecht

Beleidsverkenning Vergrijzing

De bevolking van de provincie Utrecht blijft groeien. Maar daarnaast is er ook sprake van een sterke vergrijzing. Het percentage 65-plussers stijgt van 21% in 2009 naar 41% in 2040. Ook het aantal 80-plussers neemt toe. Tegelijkertijd zijn de toekomstige senioren op een aantal punten verschillend van de huidige ouderen. Deze demografische veranderingen hebben weerslag op een tal van gebieden waar de provincie actief op is.

Door de toename van het aantal vitale senioren zal de vraag naar voorzieningen op het gebied van vrije tijd zoals; sport, cultuur en recreatie flink stijgen. Het zal ook leiden tot een uittocht op de arbeidsmarkt. Toekomstige ouderen blijven langer zelfstandig in hun eigen huis wonen. Dit kan een grotere druk op de woningmarkt leiden. Traditionele seniorenwoningen voldoen niet meer aan de toekomstige wensen. De vraag naar woonzorg-arrangementen en verpleeghuizen voor kwetsbare senioren neemt eveneens toe. Senioren zijn een aantrekkelijke doelgroep voor de economische sector.

De provincie Utrecht wil met deze studie de gevolgen van de vergrijzing in beeld brengen en waar nodig het onderwerp onder de aandacht brengen bij haar partners (gemeenten, maatschappelijke instellingen en het bedrijfsleven).

Voor persinformatie: joyce.veul@provincie-utrecht.nl, (030) 258 21 53 / 06 22 41 26 64

Voor algemene informatie: info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11