Agentschap NL


verduurzaming samenleving

Voorstudie toont sleutelrol chemie in verduurzaming samenleving

Een flinke reductie van CO2 is door de chemische industrie dichterbij gekomen met de publicatie van een voorstudie van de VNCI (Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie) en Agentschap NL.

De uitgave bouwt voort op de ambities van de Regiegroep Chemie en moet ertoe leiden dat de chemische industrie een sleutelrol speelt bij de verduurzaming van de samenleving. Belangrijke acties hierbij zijn minder gebruik van energie en fossiele grondstoffen, minder uitstoot van broeikasgassen, en een verdubbeling van de bijdrage aan het Bruto Binnenlands Product.

Om te zorgen dat de uitwerking van de studie naadloos aansluit op de andere ontwikkelingen in de chemie, is de publicatie overhandigd aan de vier kopstukken van de topsector chemie onder leiding van Rein Willems, de huidige voorzitter van de Regiegroep Chemie en voormalig directeur van Shell Nederland. De voorstudie zal daarmee onderdeel uitmaken van de agenda die zij opleveren.

De Voorstudie Chemie analyseert welke oplossingsrichtingen er zijn om in 2030 de helft minder CO2 uit te stoten (in vergelijking met 2005) bij een gelijktijdige groei van de bijdrage van de chemie aan het Nederlandse Bruto Binnenlands Product. Op basis hiervan start de sector met het opstellen van een routekaart, waarin deze plannen verder uitgewerkt worden.

De voorstudie heeft zes oplossingsrichtingen: energie-efficiency, vervanging fossiele grondstoffen, CCS, recycling van materiaalstromen, duurzame producten en duurzame energie geïdentificeerd die samenkomen in 3 deeltrajecten: CO2, Energie en materiaal. De VNCI zal de komende maanden als eerste stap de verbinding leggen tussen bestaande initiatieven op bedrijfs- en onderzoeksniveau en deze trajecten.

Agentschap NL is namens het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie de opdrachtgever van de voorstudie, die in het kader van de Meerjarenafspraak energie-efficiëntie (MJA3) en de Meerjarenafspraak energie-efficiëntie ETS-ondernemingen (MEE) is gemaakt. Het agentschap werkte hiervoor intensief samen met de VNCI.