Belgische Federale Overheid


* Jaarverslag 2010 Prijzenobservatorium

Jaarverslag 2010 Prijzenobservatorium

Datum: 08 maart 2011

Het Prijzenobservatorium heeft zijn jaarverslag 2010 gepubliceerd. Het eerste deel van dat jaarverslag is gewijd aan de inflatie in België en schetst de evolutie ervan aan de hand van cijfergegevens van de geharmoniseerde consumptieprijsindex.

Ook de prijsbewegingen van bepaalde producten of diensten worden op de voet gevolgd, bijvoorbeeld die van de energiebronnen omdat zij van specifiek belang zijn voor het inflatieverloop van de voorbije jaren.

In het tweede deel van het jaarverslag komt het verloop van de consumptieprijzen in de buurlanden aan bod, met aandacht voor de prijsniveaus van een aantal producten.

Voor het derde deel van het jaarverslag werd voor 2010 één groot thema gekozen: prijsbewegingen in de productgroep 'bewerkte levensmiddelen', waarbij aandacht werd besteed aan de hoge grondstoffennoteringen voor levensmiddelen en het prijszettingsgedrag en de prijstransmissie voor een aantal producten. De analyse van de bewegingen heeft aangetoond dat wanneer de grondstoffenprijs steeg ook de prijzen voor bewerkte levensmiddelen snel stegen, net zoals de consumptieprijs van deze producten. Bij dalende grondstoffenprijzen duurde het daarentegen veel langer vooraleer de voedingsindustrie de prijzen van de bewerkte producten aanpastte terwijl de consumptieprijs nooit daalde. Daardoor kunnen de voedingsindustrie en de kleinhandel hun brutomarges vergroten.

Raadpleeg het jaarverslag 2010 van het Prijzenobservatorium. (pdf, 91 p. - 1,65 MB)