Rijksoverheid

Kabinetsvisie op DBFMO

Nieuwsbericht | 08-03-2011

Minister De Jager van Financiën stuurt de kabinetsvisie ten aanzien van D(esign) B(uild) F(inance) M(aintain) O(perate) naar de Tweede Kamer. In deze visie geeft het kabinet aan dat versterkte inzet van deze vorm van Publiek Private Samenwerking helpt om te investeren in de kracht van Nederland. DBFM(O) projecten hebben tot nu toe EUR 700 miljoen aan meerwaarde gerealiseerd. Dat betekent meer kwaliteit voor minder geld bij de aanleg, het onderhoud en het beheer van met name gebouwen en infrastructuur.

DBFM(O) geeft het bedrijfsleven ruimte voor innovatie en optimalisatie binnen de opdracht die de overheid geeft. De overheid kan zich concentreren op haar kerntaken. Dit leidt er toe dat efficiënter met het geld van de belastingbetaler wordt omgegaan en de dienstverlening aan de burger verbetert. DBFM(O) heeft tot nu toe meerwaarde opgeleverd van 10 à 15%. De projecten worden op tijd en binnen budget opgeleverd. Het kabinet wil de voordelen van DBFM(O) optimaal benutten en bij zoveel mogelijk projecten toepassen. In principe zal het Rijk daarom voor DBFM(O) kiezen indien dit meerwaarde oplevert. Op decentraal niveau is de beslissing aan onder andere de gemeenten, provincies en stadsregio's zelf of zij DBFM(O) optimaal willen gebruiken met het oog op betere dienstverlening aan de burger tegen lagere kosten. Het Rijk is bereid om hen hierbij te faciliteren met kennis en expertise.

Het kabinet heeft een aantal nieuwe initiatieven op Rijksniveau gestart. Zo wordt op het gebied van infrastructuur onderzocht onder welke voorwaarden pensioenfondsen voordeel voor het Rijk kunnen opleveren en op welke manier zij bij projecten kunnen worden betrokken. Daarnaast wordt gekeken naar het realiseren van tolopbrengsten voor potentiële nieuwe verbindingen van het wegennet. Ook wordt met het oog op versobering en kosteneffectiviteit de privatisering van het gevangeniswezen onder de loep genomen.

Documenten en publicaties

Kabinetsvisie op DBFMO

Minister De Jager van Financiën stuurt de kabinetsvisie ten aanzien van D(esign) B(uild) F(inance) M(aintain) O(perate) naar de ...

Kamerstuk | 08-03-2011 | Financiën