Waterschap Groot Salland

Veel belangstelling voor symposium `Haal Energie uit Water!'

Laatste wijziging: 8 maart 2011

Energiebesparing in de waterketen, hoe en waar?

Aanleiding voor het symposium vormde het `Masterplan Water en Energie' van de waterschappen Regge en Dinkel en Groot Salland. Daarin worden mogelijkheden beschreven om energiebesparingen in de waterketen mogelijk te maken. Dit kan alleen als alle spelers in het veld samenwerken.

250 miljoen euro

"De provincie hecht veel belang aan samenwerking en wil haar verantwoordelijkheid ook hier nemen", zo gaf gedeputeerde Theo Rietkerk aan. Zo gaat de provincie een Duurzaam energiefonds van 250 miljoen euro oprichten om haar energiedoelstelling van 30% CO2-reductie in 2017 te realiseren. Dat kan voor de partijen in de waterketen een stimulans betekenen. Door niet alleen in te zetten op subsidies, maar vooral op garanties, leningen en participaties verwacht de provincie dat nieuwe ideeën sneller tot ontwikkeling zullen komen.

Veel mogelijkheden

Waterschapsbestuurder Jaap Hos (Regge en Dinkel) en dijkgraaf Herman Dijk (Groot Salland) zien veel mogelijkheden om in het bedrijfsproces van de waterschappen energie terug te winnen. De meeste thermische energie (warmte) gaat verloren in de huishoudens, bij het afvoeren van warm water. De waterschappen zijn graag bereid om mee te denken over de mogelijkheden om deze warmte opnieuw te gebruiken.

Dagvoorzitter Govert Geldof: "Het is belangrijk om de afvalwaterstromen van huishoudens en bedrijven niet eerst te vermengen en om vervolgens te proberen om deze weer te scheiden. Als het afvalwater zo dicht mogelijk bij de bron wordt gescheiden, is het veel eenvoudiger om de kostbare energie terug te winnen en nuttig toe te passen."

Waar en hoe?

STOWA heeft een praktijkonderzoek gedaan naar thermische energie in huishoudens in de wijk de Hessenpoort in Zwolle. Inderdaad is geconstateerd dat de temperatuur van afvalwater uit woningen en bedrijven in de riolering snel in temperatuur afneemt. Deze warmte zou kunnen worden teruggewonnen. Maar waar en hoe? "Het is vooral belangrijk eerst een goede plek te vinden waar de teruggewonnen energie kan worden gebruikt", zegt Bert Palsma van STOWA.

De vele reacties uit de zaal zorgden voor een levendige discussie. Het symposium werd besloten met de gezamenlijke constatering dat samenwerking in de waterketen bij het halen van de CO2-reductie-doelstellingen noodzakelijk is. Alle deelnemers willen daaraan actief een steentje bijdragen.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl