Politie Hollands Midden

Leiden - Rechtbank veroordeelt verdachte voor derde keer tot ISD-maatregel

Logo OM Leiden, 08-03-2011 o De rechtbank in Den Haag heeft maandag een 43-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats veroordeeld tot de ISD-maatregel voor de duur van 2 jaar.

Het is de derde keer dat deze verdachte de ISD-maatregel opgelegd krijgt. Het is nog niet eerder voorgekomen dat deze maatregel, die in 2005 is ingevoerd, voor de derde keer aan dezelfde verdachte wordt opgelegd.

De rechtbank besloot gisteren om direct uitspraak te doen. De uitspraak is conform de eis van de officier van justitie.

De verdachte is sinds zijn tweede ISD-maatregel in januari 2010 eindigde en hij weer op vrije voeten kwam, vier keer veroordeeld voor meerdere diefstallen, een verduistering en een bedreiging.

Maandag 7 maart moest hij opnieuw voor de rechter verschijnen. Dit keer stond hij terecht op verdenking van feiten gepleegd in Leiden. Het gaat om twee winkeldiefstallen, een diefstal met braak uit bedrijf, een poging diefstal van een scooter en een bedreiging van een politieagent.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte een buitengewoon lang strafblad. Hij is sinds zijn zestiende meer dan 50 keer veroordeeld tot een straf of maatregel voor in totaal ongeveer 135 feiten. Het merendeel van die feiten zijn diefstallen. Omdat de verdachte vrijwel direct nadat hij vrijkwam, weer meerdere malen de fout is ingegaan, is een derde ISD-maatregel volgens het OM gerechtvaardigd.

Waarom een ISD-maatregel ISD staat voor Inrichting Stelselmatige Daders. Doel van de ISD-maatregel is om stelselmatige daders die verantwoordelijk zijn voor vormen van criminaliteit die tot veel overlast leiden, een tijd van de straat te halen en zo de samenleving te beschermen. Daarnaast vindt er een persoonsgerichte aanpak plaats. Veel daders hebben een verslavings- of andere problematiek en kunnen in die twee jaar dat ze van de straat zijn, werken aan hun problemen om zo een terugval te voorkomen. Maar een dader kan niet gedwongen worden om zijn problemen aan te pakken en zijn leven een andere wending te geven.