Belgische Federale Overheid


KLIMOS: de rol van ecosystemen in de koolstofmarkt

Datum: 08 maart 2011

KLIMOS, het onderzoeksplatform Klimaat en Ontwikkelingssamenwerking, publiceerde onlangs een paper met beleidsaanbevelingen over de rol van ecosystemen in de koolstofmarkt. Wegens een aantal technische en politieke redenen werd tot 2005 de discussie over de broeikasgasuitstoot afkomstig van ecosystemen geweerd uit de klimaatakkoorden. De paper van KLIMOS nuanceert deze technische bezwaren en geeft aan hoe het politieke denken over dit thema geëvolueerd is.

Om de globale opwarming onder de 2 graden Celsius te houden, is het verminderen van de broeikasgasuitstoot afkomstig van het gebruik van fossiele brandstoffen niet genoeg. Ook de uitstoot afkomstig van een veranderd landgebruik moet in rekening gebracht worden in de koolstofbalans.

In Cancun eind 2010 werd consensus bereikt over het belang van ecosystemen in een toekomstig klimaatakkoord. Verdere onderhandelingen over hoe de "ecosysteem-broeikasgassen" moeten worden gemeten, hoe landen hierover rapporteren, en hoe dit wereldwijd kan worden geverifieerd, zijn nodig.

Ecosystemen zijn natuurlijk veel meer dan bronnen en opslagkamers van koolstof (klimaatmitigatie). Ze spelen ook een belangrijke rol in de aanpassing aan de negatieve gevolgen van (onvermijdelijke) klimaatverandering. Vooral de kwetsbare bevolkingsgroepen in het Zuiden zijn rechtstreeks afhankelijk van ecosystemen voor hun levensonderhoud. Ontwikkelingsaspecten en de noden van arme bevolkingsgroepen moeten dan ook in overweging genomen worden bij het uitbouwen van een kader voor REDD+ (het verminderen van uitstoot door een veranderd landgebruik).

Hoe ontwikkelingssamenwerking een rol kan spelen in dit verhaal zodat ook onze partnerlanden volwaardige spelers in de koolstofmarkt kunnen worden, leest u in de paper.

KLIMOS Policy brief 1: The undervalued role of ecosystem carbon in climate change mitigation) (PDF, 324.53 Kb)