Gemeente Alphen aan den Rijn

Máximabrug bekend

Locatie Máximabrug bekend

De colleges van Alphen aan den Rijn en Rijnwoude hebben een keuze gemaakt voor de locatie van de Máximabrug. De gekozen locatie ligt ter hoogte van het voormalige bedrijf Agrifirm. Er is ook een alternatieve locatie gekozen die in het verlengde van de Vennootsweg ligt (zie afbeeldingen). Als uit een nadere studie blijkt dat de eerste locatie niet haalbaar is, wordt de alternatieve locatie verder uitgewerkt.

In november vorig jaar presenteerden de gemeenten Alphen aan den Rijn en Rijnwoude vijf mogelijke locaties voor de Máximabrug. Vervolgens zijn beide gemeenten gestart met een studie naar de haalbaarheid van de aanleg van een brug op deze locaties. Bij de keuze van de locatie waren de belangrijkste aspecten ruimtelijke kwaliteit, draagvlak, juridisch/planologische procedures en financiën.

Op maandag 21 maart organiseren beide gemeenten een informatieavond in Avifauna waar geïnteresseerden de locaties en toeleidende wegen kunnen bekijken en vragen kunnen stellen.

Vervolg
Eind maart en begin april wordt de gemeenteraden van Alphen aan den Rijn en Rijnwoude gevraagd om in te stemmen met de keuze van de locatie (en alternatieve locatie) voor de brug. Vervolgens worden in de tweede fase van het haalbaarheidsonderzoek de brug en toeleidende wegen verder uitgewerkt om de financiële haalbaarheid nauwkeuriger te kunnen bepalen.

Daarna nemen de gemeenteraden een definitief besluit over de realisatie van de brug en de bijbehorende financiële betalings- en dekkingsvoorwaarden.

Provincie Zuid-Holland
In dit hele proces speelt ook de Provincie een belangrijke rol. De provincie stelt een aantal harde (waterstaatkundige) randvoorwaarden, ruimtelijke kaders en ruimtelijke procedures waarbinnen de uitwerking van de brug moet plaatsvinden. Daarnaast is de provincie, net als het Rijk, medefinancier.

De Oude Rijnzone
De realisatie van de Máximabrug is onderdeel van het project de Oude Rijnzone, dit is het gebied op en langs de rivier de Oude Rijn, tussen Leiden en Bodegraven. Deze zone wordt gereed gemaakt voor de toekomst waarin ruimte is voor wonen, werk, infrastructuur, recreatie, natuur en water.

Locatie 2 (voorkeurslocatie)
Voorkeurslocatie Maximabrug.

Locatie 2 ligt ter hoogte van het voormalige bedrijf Agrifirm op de noordoever. Op de zuidoever wordt de brug op de korte termijn aangesloten op de kruising Hoorn-Leidse Schouw. Op de noordoever wordt aangesloten op de nieuwe rondweg om de Hoogewaard.

Locatie 1 (alternatieve locatie)
Alternatieve locatie Maximabrug.
De alternatieve locatie ligt in het verlengde van de Vennootsweg op de zuidoever. Op de zuidoever wordt brug op de korte termijn aangesloten op de kruising Hoorn-Leidse Schouw. Op de noordoever wordt, via een ruime bocht voor de lange vrachttransporten, aangesloten op de Gnephoek.

Hiernaast zal, wanneer wordt overgegaan tot locatie 1, een aanvullend onderzoek worden gestart naar een vervangende directe aansluiting op de nieuwe rondweg om de Hoogewaard. Dit zal zijn via een nieuwe kruising met de Landlustweg. Deze wordt landschappelijk ingepast.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn