Texel genomineerd als Wandelgemeente van het Jaar


Wandelkrant zorgt voor erkenning Texel wandeleiland

Den Burg, 20110308 -- Texel is genomineerd als Wandelgemeente van het Jaar 2011. Bergeijk en Tubbergen dingen ook mee naar de titel. De jaarlijkse verkiezing wordt gehouden door de wandelkrant ‘te voet’. De stem van de lezer en redactie bepalen uiteindelijk wie de winnaar wordt. De beoordelingen van de drie genomineerde gemeenten staan in de laatste editie van ‘Te Voet’. Stemmen kan tot 1 april op www.wandelkrant.nl. De winnaar wordt eind mei bekendgemaakt.

De wandelroutes van Texel bieden een grote variatie aan natuur. Strand, bos, duin, boerenlandschap, polder, vennen en kreken, de Hoge Berg en dijken. Deze diversiteit aan natuurschoon was voor de jury reden genoeg om Texel te nomineren als wandelgemeente. Bij de beoordeling wordt onder meer gekeken naar het percentage onverharde paden, rustpunten, horeca, afwisseling in het landschap, exclusiviteit voor de wandelaar, bereikbaarheid en informatie.

Wandelingen

Texel kent 40 verschillende wandelroutes. Bijzonder zijn de ‘groene paden’ in het Nationaal Park, de ommetjes die leiden langs de typisch Texelse ‘tuunwallen’ en de dorpenwandeltocht. Opmerkelijk is ook de wandeling langs de lepelaarkolonie, de grootste van Nederland. Een selectie van deze routes is – losbladig – opgenomen in de uitgave ‘24 Fiets- en Wandelroutes’ van VVV Texel. De uitgave is verkrijgbaar bij de VVV in Den Burg en via de webshop op www.texel.net.

Lammetjeswandeltocht

Texel wordt het gehele jaar door bezocht door wandelaars. Naast vast uitgezette wandelingen zijn er ook georganiseerde wandeltochten van wandelsportvereniging Het Gouden Boltje. Karakteristiek voor Texel zijn de Vogelwandeling op Hemelvaartsdag en de Lammetjeswandeltocht op Tweede Paasdag, die ieder voorjaar worden uitgezet. De dorpenwandeltocht leidt de wandelaar langs vijf van de zeven Texelse dorpen en staat dit jaar gepland op 2 juli.