Gemeente Spijkenisse


Activiteiten tijdens Internationale Vrouwendag 2011

02 maart 2011

Internationale vrouwendag 2011

Een workshop haute couture, workshop modeaccessoires, een modeshow. Zomaar een greep uit de activiteiten, die dinsdag 08 maart 2011 in Spijkenisse plaatsvinden.

Op die dag is het Internationale Vrouwendag.

De organisatie voor deze dag in Spijkenisse ligt in handen van verschillende partijen, namelijk: Wijkgroepen Platform Spijkenisse, diverse migrantenorganisaties, ROC Zadkine, het Jongerenpanel, bibliotheek, Stichting Welzijn Ouderen en de gemeente. De gemeente en wooncorporaties de Leeuw van Putten, Maasdelta en Woonbron ondersteunen de Vrouwendag financieel.

Het programma ziet er als volgt uit:

Maandag 07 maart

Kick-off bijeenkomst
Locatie: Bibliotheek, Breeweg 2
vanaf 19.30 uur
Wethouder Christel Mourik houdt een toespraak en er is een debat over de positie van vrouwen in de maatschappij. Debatleider is Eugenie de Bresser van SKS. Verder wordt het programma van 08 maart gepresenteerd en is er een optreden van de Balinese danseres Subyanti. Ook mannen zijn welkom.

Dinsdag 08 maart

Workshops en modeshow
Van 09.00 tot 11.30 uur: workshop recycle haute couture Van 13.30 tot 16.00 uur: workshop modeaccessoires Van 16.15 tot 17.00 uur: modeshow
Locatie: Wijkcentrum Noord, Winston Churchillaan 227 Inschrijven kon tot 20 februari 2011.

Generaties over Benidorm Bastards
Locatie: Herman Gorterhof - Ontmoetingsruimte Mei, Winston Churchillaan 205
van 10.00 tot 13.15 uur
Vrouwen van verschillende generaties hebben het met elkaar over Benidorm Bastards en ander beeldmateriaal. Ze bereiden samen de lunch, die ze gezamenlijk gebruiken.

Demonstraties en workshops
Locatie: Jongerencentrum Maaswijk, Vasalisplein 17 van 13.00 tot 17.00 uur
Tal van activiteiten, zoals een demonstratie linedance (om 14.00 uur), een workshop zeepketting maken, een advies van een schoonheidsspecialiste, een advies van de Hartstichting, wiigames en mandala tekenen.

Workshop buikdansen en djembe
Locatie: TexMex, Vredehofstraat 12-14
van 18.30 tot 22.00 uur
People Choices opent de avond, waarna er om 19.00 uur een buikdansoptreden is. Daarna kan er via een workshop geoefend worden om ook buikdanser te worden. Om 19.30 uur is er een zumba optreden met daarna een workshop zumba. Na de pauze, waarin een zangeres optreedt volgt een djembee optreden en een workshop djembee. Vanaf 21.15 uur treedt de zangeres weer op.

Reizend Quilt
Op de locaties TexMex, jongerencentrum Maaswijk en wijkcentrum Noord wordt gewerkt aan een quilt. Bezoekers kunnen een stukje quilten. Later wordt dit, door een andere groep vrouwen, tot een wandkleed gemaakt. Het quilten wordt gedurende de hele dag begeleidt door de docent Nelly Schipper. De stoffen zijn aangeboden door 't winkeltje UFO's in Zuidland.

Over internationale vrouwendag
Internationale Vrouwendag werd voor het eerst uitgeroepen door Clara Zetkin op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen, in 1910. Centraal stond destijds vooral de strijd voor het algemeen kiesrecht.

Na verminderde aandacht voor de emancipatie als gevolg van de Tweede Wereldoorlog kwam er een opleving van de feministische beweging in de jaren zestig. Sinds de jaren zeventig wordt er in veel landen aandacht aan besteed. In veel socialistische landen is (was) 08 maart zelfs een officiële feestdag. De Verenigde Naties erkenden 08 maart in 1978 als officiële feestdag.