Europese Commissie belooft meer aandacht voor genderongelijkheid


Liotard: "Belofte nu waarmaken bij pensioenbeleid en loonkloof"

Straatsburg, 20110308 -- Europarlementslid Kartika Liotard (Verenigd Links) is kritisch over de manier waarop de Europese Commissie omspringt met vrouwenrechten. Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag richtte ondermeer Eurocommissaris Lazlo Andor (Sociale Zaken) zich vandaag tot het Europees Parlement met de boodschap dat er meer aandacht zal komen voor genderongelijkheid, in het bijzonder op het vlak van de pensioenen. "De Europese Commissie heeft leuke praatjes op de Internationale Vrouwendag, maar daar blijft het meestal bij," aldus Liotard.

De Europarlementariër zet haar acties voor meer gelijkheid gewoon voort: "De Europese Commissie moet ook na 8 maart aangespoord worden om haar beleid daadwerkelijk om te zetten in concrete en doeltreffende oplossingen voor de problemen waar vrouwen al veel te lang mee geconfronteerd worden," zegt Liotard.

"Beloften doen over betere pensioenen is een mooi gebaar," zegt Liotard. "We mogen echter niet vergeten dat er tijdens de consultatieprocedure van de Europese Commissie over het Groenboek Pensioenen en later ook bij de beoordeling van het Groenboek door het Europees Parlement, nauwelijks aandacht werd geschonken aan de ongelijkheid in de pensioenen". Op basis van de 4.000 reacties van Nederlanders op Liotards pensioenpetitie en via de Vrouwencommissie in het Europees Parlement, diende Liotard reeds een heel aantal verbetervoorstellen in om ervoor te zorgen dat vrouwen niet langer benadeeld zouden worden qua pensioenopbouw.

Europees Parlement - Kartika Liotard
Vrouwen doen nog steeds werk dat niet als zodanig wordt erkend. Tijdelijk de arbeidsmarkt verlaten of minder gaan werken om de zorg voor kinderen of oudere familieleden op zich te nemen, betekent later minder pensioenopbouw. Terwijl de pensioenen over het algemeen al te laag zijn, zitten de pensioenstelsels ook nog eens zo in elkaar dat ze inherent discriminerend zijn ten opzichte van vrouwen. Het risico om op latere leeftijd in armoede terecht te komen is sowieso al zorgwekkend hoog, maar de situatie onder oudere vrouwen is werkelijk weerzinwekkend: van de oudere mannen loopt 16% ernstig risico op armoede, van de oudere vrouwen loopt maar liefst 50% risico op armoede.

"Vóór 8 maart werd op mijn verbetervoorstellen koel gereageerd, maar op 8 maart kan het plots wel," zegt Liotard. "Het is dus in geen geval overbodig om de beloften van Eurocommissaris Andor nauwgezet op te volgen". Niet alleen Andor, maar ook Barnier (Commissaris bevoegd voor Interne Markt) zal op de rooster gelegd worden. "Morgen, woensdag 9 maart, heb ik op vraag van Barnier overleg over de pensioenen en ik zal hem zonder omhaal vragen hoe hij denkt die ongelijkheid aan te pakken."

"De discriminatie in de pensioenen is trouwens maar een deel van het probleem, er is ook nog de loonkloof die ervoor zorgt dat vrouwen niet alleen minder verdienen maar daardoor ook minder pensioen kunnen opbouwen," stelt Liotard. Vrouwen verdienen gemiddeld 20% minder dan hun mannelijke collega's. Hoewel het beginsel van gelijke beloning al sinds 1957 vastligt in de Europese Verdragen, is er onvoldoende vooruitgang geboekt. In 2008 diende het voltallige Europese Parlement nog een resolutie in bij de Europese Commissie om de loonkloof te dichten, maar daar heeft de Europese Commissie in al die tijd niets mee gedaan. Daarom lanceerde Liotard (samen met negen andere vrouwelijke Europarlementariërs) vandaag een procedure waarmee zij de Europese Commissie op haar plicht wijst om de zaken grondig aan te pakken. Liotard: "Als de Europese Commissie geloofwaardig wil blijven, dient ze na de belofte van vandaag toch echt met zichtbaar en doeltreffend beleid te komen. De Europese Commissie moet beseffen dat we niet tot 8 maart 2012 zullen wachten."