Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Museum de Gevangenpoort

14 februari 2011, Den Haag

'Vrouwen in het gevang' in Museum de Gevangenpoort

Van 8 maart tot en met 28 augustus 2011 organiseert Museum de Gevangenpoort de presentatie 'Vrouwen in het gevang'. In deze presentatie brengt het museum een aantal opmerkelijke vrouwelijke gevangenen voor het voetlicht aan de hand van prenten, portretten en een film. De presentatie is onderdeel van de manifestatie Vrouwen rond de Hofvijver waarbij verschillende Haagse instellingen aandacht besteden aan de vrouwengeschiedenis van Den Haag. De presentatie Vrouwen in het gevang duikt in de verhalen van drie vrouwen die in de Gevangenpoort gevangen hebben gezeten of op een andere wijze verbonden zijn aan de Poort. Zo maken prenten en een korte film duidelijk wie Kaat Mossel was en waarom deze Rotterdamse vissersvrouw in de Gevangenpoort gevangen zat. Aansluitend is er ook een speciale vrouwenrondleiding door het cellencomplex van de Gevangenpoort, waarbij opmerkelijke vrouwen als Catharina de Chausseur en Maria van Berckel, de vrouw van Cornelis de Witt, besproken worden. Deze vrouwenrondleiding vindt plaats op 8, 11, 18 en 25 maart om 12.45 uur. Tevens is de rondleiding op aanvraag beschikbaar.

'Vrouwen in het gevang' is onderdeel van de manifestatie Vrouwen rond de Hofvijver en wordt georganiseerd naar aanleiding van Internationale Vrouwendag (8 maart) het afronden van het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN), een samenwerkingsproject van de Universiteit van Utrecht en het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag. In dit DVN zijn dan ruim duizend vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (geboren vóór 1850) beschreven door ruim tweehonderd deskundigen (www.vrouwenlexicon.nl).

Publicatie:
Duizend-en-één vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis van voor 1900 (Uitgeverij Balans). Tentoonstelling: Vrouwen in het gevang
Data: 8 maart t/m 28 augustus 2011
Locatie: Museum de Gevangenpoort, Buitenhof 33, Den Haag Tel. +31 (0)70 364 08 61, www.gevangenpoort.nl
speciale vrouwenrondleiding op 8, 11, 18 en 25 maart om 12.45 uur

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie/beeldmateriaal:
Hans Gramberg of Deirdre Schoemaker, Communicatie & Marketing, pr@haagshistorischmuseum.nl of tel. 070 312 30 66 / M. 06 127 65 373.