Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 8 maart 2011

Samenwerkende Utrechtse Bibliotheken gaan voor de 10 miljoen!

Utrechtse Bibliotheken zien door samenwerking uitleningen stijgen.

De Samenwerkende Utrechtse Bibliotheken (SUB) zijn er in geslaagd om voor het eerst samen met de provinciale serviceorganisatie BiSC te komen tot een werkplan voor 2011. Met de beleidsambities van de provincie in het achterhoofd is er een innovatief werkplan geschreven waarin de twee organisaties uit de doeken doen wat hun gezamenlijke plannen zijn voor het komende jaar. In 2011 wordt een flinke start gemaakt met de realisatie van innovatieprojecten met als doel: meer uitleningen, leden en bezoekers.

Bibliotheken zijn de meest bezochte publieke culturele instellingen van Nederland. Op dit moment zijn er 230.000 mensen lid van de Utrechtse bibliotheken. Er wordt gestreefd naar een ledenaantal van 250.000 eind 2011. Het aantal uitleningen moet dit jaar groeien van 9 miljoen naar 10 miljoen. Er zal in 2011 ook worden gewerkt aan intensere samenwerkingsrelaties. Het Utrechtse bibliotheeknetwerk kan met haar 79 laagdrempelige locaties een belangrijke partner zijn voor organisaties als Landschap Erfgoed Utrecht, cultuurhuizen en ROC's. Dit resulteert in meer ontmoetingen en activiteiten, zodat er naast vaste leden ook meer bezoekers gebruik gaan maken van de dienstverlening.

De activiteiten richten zich in 2011 onder andere op goed geschoold personeel, uitgebreide digitale voorzieningen en betere collecties, waardoor een nog toegankelijker provinciaal bibliotheeknetwerk kan worden gegarandeerd. Een belangrijke uitdaging is het vrijhouden van provinciaal geld voor vernieuwing. Bijna elk project zorgt voor blijvende exploitatielasten. Daar innovatie noodzakelijk is en blijft, ligt de nadruk in het werkplan zodoende op het 'landen' van projecten in bestaande begrotingen.

SUB en BiSC werken steeds meer samen bij de aanpak van provinciale bibliotheekactiviteiten. Hierdoor groeien de organisaties meer naar elkaar toe. Het samen opgestelde werkplan bevestigt deze trend. Krachten worden gebundeld en middelen en menskracht worden zo efficiënt mogelijk ingezet. In 2011 en 2012 werken SUB en BiSC nog met behulp van een samenwerkingscontract. Daarna wordt gekeken in hoeverre beide organisaties toe zijn aan een volgende stap naar een federatie of fusie. Hierbij treedt de provincie op als regisseur.