Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Schaf dierproeven op honden en katten niet af

HAARLEM, 8 MAART 2011 - Met het verbieden van dierproeven op honden en katten stopt onherroepelijk de verdere ontwikkeling van de geneeskunde voor deze dieren. Gelet op het essentiële belang voor dier en mens bepleit de Stichting Informatie Dierproeven (SID) dat onderzoek en onderwijs met honden en katten niet moeten worden verboden. De SID doet dit in reactie op het burgerinitiatief dat vandaag is aangeboden aan de Tweede Kamer en waarin wordt gevraagd dierproeven met honden en katten in Nederland te verbieden.

Uit het SID-Vlugschrift 'Honden en katten als proefdieren'1 blijkt dat dit initiatief geheel voorbijgaat aan het belang van het proefdierkundig onderzoek voor honden en katten zelf. 65 procent van het proefdieronderzoek met honden en 90 procent van het onderzoek met katten is gericht op de gezondheid en veiligheid van honden en katten zelf. In totaal werden in 2009 van de in totaal 600.000 dierproeven 1.545 gedaan bij 956 honden en 296 bij 207 katten.

De gezondheidszorg voor huisdieren is de afgelopen decennia sterk veranderd. Vroeger behandelden dierenartsen voornamelijk nutsdieren (groot vee), tegenwoordig houden veel zich uitsluitend of grotendeels bezig met de gezondheidszorg van gezelschapsdieren. Ook ons huisdier mag niet meer ziek zijn. De uitgaven voor dierlijke gezondheidszorg stijgen sneller dan die voor de mens. Met de dag komen er meer en meer medische voorzieningen voor (huis)dieren, voor een belangrijk deel ontleend aan de geneeskunde van de mens. Zo is vorig jaar aan de Universiteit van Utrecht een speciale kliniek voor dieren geopend waar het onder meer mogelijk is kanker bij honden en katten te behandelen met bestraling en chemotherapie. Ook worden met het jaar meer protheses voor gewrichten geplaatst bij onze huisdieren. En zoals alle geneesmiddelen voor mensen bij mensen moeten worden getest, moeten diergeneesmiddelen, inclusief preventieve middelen zoals vaccins, worden ontwikkeld en getest bij het 'doeldier'. Ook worden honden en katten gebruikt bij de opleiding van dierenartsen.


---