Ingezonden persbericht


Persbericht

8 maart 2011

Amsterdamse ondernemers willen andere aanpak Bibob

Gemeente Amsterdam past Wet Bibob veel breder toe dan andere grote steden. Dat schaadt het Amsterdamse ondernemersklimaat en levert veel ondernemers extra administratieve lasten en frustratie op. Dit is één van de conclusies uit een onderzoek dat ondernemersvereniging ORAM liet doen naar de toepassing van Wet Bibob in Amsterdam en de ervaringen van Amsterdamse ondernemers met de wet. Op grond van het onderzoek komt ORAM met concrete voorstellen om de toepassing van Wet Bibob in de toekomst effectiever en klantvriendelijker uit te voeren. Het onderzoek is belangrijk nu zowel landelijke als lokale overheden zich beraden op de toekomst van Wet Bibob.

Wet Bibob maakt het de overheid mogelijk om bij vergunningverlenging de achtergronden van een ondernemer te onderzoeken. Gemeenten als Rotterdam en Utrecht doen dat alleen bij 'gerede twijfel aan de integriteit van de ondernemer'. Gemeente Amsterdam past Wet Bibob veel breder toe, bijvoorbeeld bij alle bouwaanvragen hoger dan ¤ 100.000,-. Naar aanleiding van diverse klachten vroeg ORAM aan bureau Regioplan om de Amsterdamse ondernemerservaring met Bibob te leggen naast die van Rotterdam en Utrecht. In Amsterdam gaan ondernemers per jaar bijna 2.000 keer de Bibob procedure in, een veelvoud van het aantal in Rotterdam en Utrecht. Een flink aantal Amsterdamse ondernemers krijgt zelfs meerdere keren per jaar met Bibob te maken. Daarbij worden alle ondernemers over één kam geschoren; ook ondernemers met een uitstekende reputatie en lange staat van dienst worden 'gebibobt'. 'Ondernemers ervaren dat als stigmatiserend, ongastvrij en door de aard van de gegevens ook als een inbreuk op de privacy. De Amsterdamse praktijk frustreert ondernemers en is slecht voor het ondernemersklimaat' aldus Paul Wevers, voorzitter van de Amsterdamse ondernemersvereniging. Daarnaast is de effectiviteit van Bibob laag. De 2.000 screenings per jaar leveren uiteindelijk 12 weigeringen op. Wevers durft de stelling wel aan dat de Wet Bibob de ruim ¤ 2 mln. uitvoeeringskosten veel selectiever, gerichter en daarmee effectiever in kan zetten. Evenals de belastingdienst of de douane zou Wet Bibob meer moeten werken met risicoprofielen van ondernemers. Gemeente, stadsdelen en toezichthouders zouden de beschikbare informatie moeten delen, waardoor een groot deel van de administratieve lasten voor ondernemers zou komen te vervallen. Ook stelt ORAM voor om te gaan werken met een 'eigen verklaring', waarin ondernemers verklaren betrouwbaar te zijn. Door deze verklaring te combineren met een steekproefsgewijze toetsing achteraf, kan de gemeente haar slagkracht tegen crimineel geld behouden zonder Amsterdamse ondernemers op te zadelen met een hoop administratieve rompslomp. Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door de Kamer van Koophandel Amsterdam.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------EINDE PERSBERICHT-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot aan de redactie:
Nadere informatie:

Rein Aarts - Projectleider p; Sam Lampers - Communicatie

Ondernemersvereniging ORAM Ondernemersvereniging ORAM

De Ruyterkade 7, 1013 AA De Ruyterkade 7, 1013 AA

Postbus 19405, 1000 GK Amsterdam Postbus 19405, 1000 GK Amsterdam

Tel: 020 5301475 Tel: 020 5301477

Mob: 06 1216 1083 Mob: 06 23233868

Fax: 020 6203133 Fax: 020 6203133

E-mail: aarts@oram.nl E-mail: lampers@oram.nl

Internet: www.oram.nl Internet: www.oram.nl