Ingezonden persbericht


Persbericht 8 maart 2011

Winnaars 'Gezocht: Persmuskiet!' 2010 bekend

Lelystad - Het project Gezocht: Persmuskiet! 2010 is afgerond. Uit een lijst van leuke en boeiende interviews zijn er uiteindelijk vier prijswinnaars gekozen. Anne-Jolie van Dijken van basisschool De Branding uit Swifterbant, Justin van Duursen van ISG Arcus uit Lelystad, Arjan Hutten van SG De Rietlanden uit Lelystad en Kristian van Strijland van VSO de Rede uit Lelystad mogen zichzelf vanaf heden Persmuskiet noemen! De persmuskieten ontvingen op dinsdag 8 maart een mooie mp3-speler bij de prijsuitreiking in Nieuw Land.

De persmuskieten interviewden personen uit hun eigen omgeving aan de hand van een vragenlijst. Daarbij werd natuurlijk ook gelet op de interviewtechnieken. De verhalen van de winnaars zijn divers. Zo heeft Anne-Jolie haar oma geïnterviewd. Haar oma kwam naar Lelystad vanwege de ruimte en mogelijkheden van een groter huis. Lelystad was nog klein, buren waren nog op elkaar aangewezen. Justin heeft zijn vader Bert een aantal vragen gesteld. Hoe vader Bert in Lelystad terechtkwam maar ook over de veranderingen die Lelystad in de loop van de tijd heeft doorgemaakt. Arjan interviewde zijn opa, die vanuit Kampen naar Lelystad verhuisde, ook voor zijn werk. Toen Lelystad nog maar slecht 6.000 inwoners telde. Kristian van Strijland van VSO de Rede heeft zijn docent Nederlands, Paul Gorter, geïnterviewd. Tijdens het interview vertelt de leraar hoe hij naar Lelystad kwam wegens een leuke vacature. Ook vertelt hij hoe hij de eerste jaren in Lelystad heeft beleefd en hoe hij het nu ervaart in Lelystad. De winnende verhalen, maar ook die van de andere deelnemers, zijn te beluisteren via de verhalenwebsite www.flevolandsgeheugen.nl.

Jongeren in de leeftijd van 10 t/m 15 jaar krijgen met hun deelname aan Persmuskiet de kans om als een echte journalist interviews af te nemen. Ter voorbereiding krijgen zij workshops over interviewtechnieken van de ervaren journalist Hans Smits, tevens docent journalistiek. Vervolgens trekken zij er als een echte persmuskiet op uit met professionele apparatuur om de interviews af te nemen met Flevolanders van drie verschillende generaties. Het meerjarig project 'Gezocht: Persmuskiet' voert Nieuw Land uit in opdracht van de Provincie Flevoland en met subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het project heeft als doel de volkscultuur van Flevoland in kaart te brengen. Nieuw Land startte juli 2009 met het project dat loopt t/m 2012. Het resultaat van 2009 en 2010 is te beluisteren via de verhalensite www.flevolandsgeheugen.nl.



Ingezonden persbericht