Gemeente Capelle a/d IJssel

Het college van burgemeester en wethouders vergadert elke week op dinsdag en bij een uitgebreide agenda op vrijdag. In het nieuws uit het college verschijnt een selectie van besluiten van het college. Op dinsdag 8 maart zijn de volgende besluiten genomen:

08-03-2011

Stichting CapelleWerkt zet mensen uit de bijstand aan het werk Het Capelse college van B&W wil een stichting oprichten die werk biedt aan mensen in de bijstand. In deze stichting, genaamd CapelleWerkt, kunnen bijstandsgerechtigden een werkplek krijgen om met behoud van uitkering gemeentelijke taken te vervullen op het gebied van groen, veiligheid, schoonmaak en welzijn. Voorlopig betreft CapelleWerkt een proef voor één jaar.

Binnen de stichting kunnen mensen in de bijstand een nuttige bijdrage leveren aan de Capelse samenleving. Dankzij de opgedane werkervaring vergroten zij hun kansen op de arbeidsmarkt. Het is de bedoeling dat in de toekomst honderd bijstandsgerechtigden aan het werk kunnen voor de stichting. In eerste instantie wordt echter gestart met dertig werkplekken. Het idee komt onder meer voort uit het regeerakkoord, waarin staat dat in de bijstand een 'wettelijke plicht tot tegenprestatie naar vermogen' moet worden opgenomen.

Het voornemen voor de stichting CapelleWerkt is nu nog een 'principebesluit'. In de Gemeentewet is vastgelegd dat een college niet een stichting kan oprichten zonder de gemeenteraad eerst te consulteren. De Capelse gemeenteraad wordt nu gevraagd om wensen en bedenkingen kenbaar te maken. Daarna kan het college een definitief besluit nemen.

08-03-2011
Expertise Team Capelle voor de zomer aan de slag
Het college wil nog voor de zomer het Expertise Team Capelle (ETC) installeren. Dit team gaat het college gevraagd en ongevraagd adviseren over diverse onderwerpen die in de gemeente spelen en die te complex zijn voor enquêtes en andere vormen van raadpleging. Met het ETC wil het college op een interactieve manier met de hulp van Capellenaren werken aan de kwaliteit van het beleid in de stad.

Het ETC gaat bestaan uit een groep van ongeveer tien Capelse experts en ervaringsdeskundigen: Capellenaren die betrokken zijn bij Capelle en die op basis van hun kennis, ervaring en expertise kwalitatief mee kunnen praten over diverse onderwerpen. Een selectiecommissie buigt zich nog over de samenstelling van de groep.