Stadsdeel Amsterdam Centrum

Koude Opslag

---

Stadsdeel Centrum zet in op Warmte Koude Opslag

9 maart 2011

Stadsdeel Centrum wil bijdragen aan een duurzame en milieuvriendelijke stad en zet daarom in op het gebruik van Warmte Koude Opslag. Deze techniek, waarmee gebouwen gekoeld en/of verwarmd kunnen worden, biedt een goede kans om binnen het beschermd stadsgezicht CO2-uitstoot fors te reduceren.

afbeelding wko

Warmte Koude Opslag is een uitermate milieuvriendelijke techniek om gebouwen te koelen én te verwarmen: de techniek maakt gebruik van het diepgelegen grondwater om warmte en koude in op te slaan. Hierdoor hoeft er minder gebruik te worden gemaakt van fossiele brandstoffen en vermindert de uitstoot van CO2 flink. Het systeem wordt al veelvuldig toegepast bij nieuwbouw, maar het stadsdeel zet zich ervoor in de Warmte Koude Opslag óók zoveel als mogelijk toe te passen bij bestaande gebouwen in de historische Amsterdamse binnenstad. In 2010 heeft stadsdeel Centrum gelokaliseerd waar kansen zijn om Warmte Koude Opslag toe te passen, wat leidde tot een `Kansenkaart'. Op deze Kansenkaart zijn gebieden aangewezen waar partijen moeten samenwerken om een optimaal rendement uit energieopslag in de bodem te kunnen halen. Stadsdeel Centrum gaat de partijen proactief benaderen om Warmte Koude Opslag toe te passen en stimuleert partijen om maximaal rendement te behalen voor wat betreft energiebesparing en CO2-reductie.

Geschikt voor binnenstad

Waarom kiest stadsdeel Centrum zo nadrukkelijk voor Warmte Koude Opslag? Het stadsdeel wil graag een substantiële bijdrage leveren aan de gemeentelijke CO2-doelstelling om de CO2-uitstoot in 2025, ten opzichte van 1990, met 40% te reduceren. Andere CO2-reducerende maatregelen zoals dubbel glas, zonnepanelen en windenergie kunnen in het beschermd stadsgezicht van stadsdeel Centrum alleen op kleine schaal worden ingezet. Maar installaties ten behoeve van Warmte Koude Opslag in gebouwen zijn beperkt van omvang en tasten het monument nauwelijks aan. Daarom stimuleert het stadsdeel de inzet van deze techniek, die vooral geschikt is als energievoorziening voor grote kantoorgebouwen en winkels. De grond in stadsdeel Centrum is uitermate geschikt voor toepassing van Warmte Koude Opslag. Het mes snijdt hier aan twee kanten: door Warmte Koude Opslag te stimuleren wordt een bijdrage geleverd aan de gewenste CO2-reductie en tegelijkertijd blijft het monumentale stadsgezicht beschermd.

Aanpak

Dit jaar benadert stadsdeel Centrum alle partijen die potentieel Warmte Koude Opslag kunnen gebruiken om ze te stimuleren de techniek daadwerkelijk toe te gaan passen. Daarbij brengt het stadsdeel de partijen met elkaar in contact om te gaan samenwerken voor een optimaal rendement. Het stadsdeel draagt financieel bij aan onderzoek naar de mogelijkheden rondom dit milieuvriendelijke koel- en verwarmingssysteem.

Hoe werkt het?

Warmte Koude Opslag werkt als volgt. In de zomer wordt een gebouw verwarmd door de zon. Bij deze techniek wordt het gebouw gekoeld met diepgelegen grondwater. Hierin wordt de warmte opgeslagen, zodat deze gebruikt kan worden wanneer dat nodig is: in de winter. De warmte wordt dan opgepompt om het gebouw te verwarmen. Hierdoor koelt het grondwater weer af en kan in de zomer weer als koeling werken.

Voordelen

Warmte Koude Opslag biedt veel voordelen, zowel voor de gebruiker als voor het milieu:

* beperking uitstoot CO2

* besparing op energiekosten

* het gebouw krijgt een hoger energielabel: goed voor de marktwaarde van het pand

* het beschermd stadsgezicht wordt niet aangetast
* de Warmte Koude Opslag-techniek heeft zich bewezen in de praktijk: in stadsdeel Centrum zijn inmiddels circa 20 installaties aangelegd
* doordat de techniek voornamelijk onder de grond plaatsvindt, is er nauwelijks geluidshinder, horizonaantasting of geurhinder.

Kijk hier als u meer wilt weten over Warmte Koude Opslag.
---