Gemeente Brummen


Misleidende verkooppraktijken: ga er niet op in!

(Oorspronkelijke publicatie datum: 09-03-2011)

Soms worden bedrijven in onze gemeente benaderd door commerciële bedrijven die advertentieruimte aanboden in gemeentelijke uitgaven. Hierbij wordt soms de indruk gewekt dat het gaat om gemeentelijke uitgaven. Zo worden op dit moment bedrijven telefonisch benaderd voor een advertentie op de digitale plattegrond. In alle gevallen geldt: heeft u echter twijfel over de betrouwbaarheid van de informatie? Onderteken niets en betaal niet. Neem ook contact op met het gemeentelijke team communicatie, telefoon (0575) 56 82 94.

De officiële gemeentegids wordt in opdracht van de gemeente Brummen vervaardigd door het bedrijf Akse Media uit Den Helder en de officiële gemeenteplattegrond is een product van Rijnland Plattegronden. De vertegenwoordiger Akse Media zal dit voorjaar (medio april, begin mei) in onze gemeente aanwezig zijn om bedrijven persoonlijk te benaderen voor het plaatsen van advertenties. De vertegenwoordiger beschikt over een brief van de gemeente waarin staat dat hun uitgave in samenwerking met het Brummense gemeentebestuur wordt vervaardigd.

Malafide
Uit de praktijk blijkt dat (advertentie)bureaus bedrijven, voornamelijk per fax of telefonisch, benaderen met het verzoek een handtekening te zetten ter goedkeuring van een plaatsing in een blad of internetsite. Een blad dat vervolgens niet wordt uitgegeven of waarvan het onduidelijk is waar het terechtkomt. Indien u wordt benaderd door advertentieacquisiteurs die verwijzen naar een publicatie of uitgave van de gemeente, schroom dan niet en neem direct contact op met medewerkers van het team communicatie. Zij weten veelal direct of er sprake is van plaatsingspiraterij of niet.

Belangrijk is dat u bij twijfel nooit uw handtekening zet onder een factuur of plaatsingopdracht. Heeft u dit toch gedaan, betaal dan niet. Daarnaast is het belangrijk om aangifte te doen bij de politie, zodat er werk gemaakt kan worden om dergelijke malafide bureaus aan te pakken.