Nederlandse Zorgautoriteit


Tijdelijke oplossing voor knip in GGZ

09-03-2011

Mogelijkheid om GGZ-budget van AWBZ naar Zvw over te hevelen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een tijdelijke oplossing gecreëerd voor de problemen die er zijn in de GGZ met de knip tussen de AWBZ en de Zwv. Zorgaanbieders en verzekeraars kunnen in 2011 met een formulier verzoeken om geld over te hevelen van de ene naar de andere wet. De oplossing die nu bedacht is, is tijdelijk. De NZa komt later dit jaar met een advies voor een structurele oplossing.

Sinds 2008 zijn de extramurale zorg en het eerste jaar klinische zorg in de GGZ overgeheveld van de AWBZ naar de Zvw. De langdurende intramurale zorg is in de AWBZ gebleven. Instellingen zetten steeds meer extramurale zorg in en kortdurende trajecten, waardoor er geld overblijft voor bedden in de langdurige GGZ en de geneeskundige GGZ geld tekort komt. Hier krijgt de NZa veel meldingen over. Om dit probleem het hoofd te bieden is er behoefte te kunnen schuiven tussen de budgetten van beide systemen. Dit ook om de extramuralisering van de GGZ niet onnodig te belemmeren.

Het ministerie van VWS heeft de NZa gevraagd om een oplossing te bedenken die flexibiliteit tussen beide systemen weer mogelijk maakt. De voorgestelde oplossing, waarbij de NZa adviseert dat zorgverzekeraar, zorgkantoor en zorgaanbieder op een formulier een verzoek indienen, is een tijdelijke. In de loop van dit jaar komt de NZa met een advies voor een structurele oplossing.