CDA


Esther de Lange: Europees Parlement keert zich tegen Straatsburg woensdag 9 maart 2011
Het Europees Parlement heeft vandaag besloten in 2012 en 2013 één keer minder per jaar naar Straatsburg af te reizen. Op het eerste gezicht een kleine stap, maar volgens mede-indiener van het betreffende amendement CDA-Europarlementariër Esther de Lange een heel belangrijke: "Nog nooit eerder heeft het Europees Parlement gestemd voor een voorstel wat de positie van Straatsburg ook maar enigszins in gevaar zou brengen, tot vandaag".

Dat de stemming uiteindelijk in het geheim moest plaats vinden tekent volgens De Lange ook de druk die zij gevoeld heeft in het jaar voorbereidingstijd op deze kwestie: "Als CDA-er binnen de Europese Volkspartij heb ik veel Franse en Duitse collega's die Straatsburg koste wat het kost willen verdedigen. Mijn inzet op dit gebied zal me door hen ongetwijfeld niet in dank afgenomen worden, maar dat is het me waard. Als CDA vinden we dat de maandelijkse reis naar Straatsburg niet meer te verdedigen is".

Overigens is dit pas een eerste stap in de afschaffing van Straatsburg, want uiteindelijk beslissen de lidstaten over waar het Europees Parlement vergadert. De maandelijkse reis van het Europees Parlement naar Straatsburg kost ruim 200 miljoen euro per jaar.

Het amendement werd met ruim 350 voor en ruim 250 tegen aangenomen.