Nieuwe leerstoel leven lang leren op de werkplek aan Open Universiteit

Persbericht van Open Universiteit

Loek Nieuwenhuis is benoemd tot bijzonder hoogleraar en houder van de nieuwe leerstoel 'Leven lang leren op de werkplek; de docent als professional en participant' bij het Ruud de Moor Centrum van de Open Universiteit. Deze bijzondere leerstoel is gevestigd door IVA beleidsonderzoek en advies, het instituut voor sociaalwetenschappelijk beleidsonderzoek en advies verbonden aan Tilburg University. Met dit initiatief willen de OU en IVA de krachten bundelen op het domein van onderzoek naar leven lang leren. Zo kan de ontwikkeling van zowel wetenschappelijk als beleidsrelevant onderzoek voortvarend ter hand worden genomen.

Nieuwenhuis was tot eind 2010 houder van de bijzondere leerstoel Effectiviteit van beroepsonderwijs, volwasseneneducatie en leven lang leren aan de Universiteit Twente. Aan de Open Universiteit zet professor Nieuwenhuis zijn onderzoek binnen het beroepsonderwijs voort, waarbij hij een nieuwe focus legt op de belangrijke rol van de docent als onderwijzer en begeleider van studenten. De bijzondere leerstoel richt zich op praktijkgericht, wetenschappelijk onderzoek. De nadruk ligt op de bevordering en ontwikkeling van werken en leren van docenten in het beroepsonderwijs

Synergie tussen onderwijs en onderzoek
De wetenschappelijk directeur van het RdMC, prof. dr. Rob Martens ziet in Nieuwenhuis de ideale versterking van het nieuwe onderzoeksprogramma Organisatie en maatschappij. Een kernvraag hieruit is: wat is de wisselwerking tussen de lerende professionals, de lerende organisatie en maatschappelijke ontwikkelingen De leerstoel sluit hier naadloos op aan.
Directeur prof. dr. Marc Vermeulen van IVA beleidsonderzoek en advies: Deze leerstoel biedt een unieke kans om toegepast onderzoek, onderwijs en ontwikkelwerk met elkaar te combineren. Juist in dit maatschappelijk complexe thema moeten deze drie hand in hand gaan.

Over Loek Nieuwenhuis
Prof. dr. Loek F.M. Nieuwenhuis (1954, Oldenzaal) studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelingspsychologie, met als specialisatie onderwijswetenschappen. Van 1979 tot 1990 heeft hij onderzoeken gedaan en gecoördineerd bij RION (Rijksuniversiteit Groningen). Dit betrof onderwijskundig onderzoek van het beroepsonderwijs. Daarna vervolgde hij zijn loopbaan als senior onderzoeker bij RISBO (Erasmus Universiteit Rotterdam). Hier deed hij sociologisch onderzoek naar institutionele condities en sectoraal beleid rond beroeps- en bedrijfsgerichte scholing. Vanuit Stoas Onderzoek, waar Nieuwenhuis onderzoek deed naar leren met werken in de groene sector, is hij in 2001 gedetacheerd naar de Universiteit Twente (TO-CCB) om onderzoek te doen naar het leerpotentieel van de werkplek. Van 2005 tot eind 2010 was hij bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Twente. In 2006 werd Loek Nieuwenhuis senior onderzoeker bij IVA met werken en leren als aandachtsgebied.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*
*

Links:
http://www.ou.nl



Razende Robot Reporter