Wageningen Universiteit en Researchcentrum


Openwatervoorziening verhoogt welzijn in eendenstallen

10 mrt 2011

Uit literatuuronderzoek van Wageningen UR Livestock Research blijkt dat het welzijn van eenden nog verder kan worden verhoogd door open water aan te bieden in eendenstallen. Nederlandse pekingeenden worden door het ontbreken hiervan beperkt in hun natuurlijk gedrag. Pekingeenden hebben namelijk een sterke behoefte aan open water, ook in een strosysteem dat al grotendeels voorziet in de âsnebberbehoefteâ. Het alleen verstrekken van water via drinknippels stimuleert het natuurlijke gedrag onvoldoende. Het onderzoek is uitgevoerd met subsidie van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

Watervoorziening via drinknippels is hygiënisch en ruim voldoende voor de drinkwaterbehoefte, maar blijkt ontoereikend voor een goede lichaamsverzorging, en mogelijk ook voor reiniging van ogen en neusgaten. Openwatervoorzieningen als ronddrinkers, drinkgoten, douches en (ondiep) badwater maken een goede lichaamsverzorging wel mogelijk. Zwemwater â oftewel het volledig te water gaan â is hiervoor geen vereiste. Er is behoefte aan het ontwikkelen van een watersysteem dat tegemoet komt aan de wijze van poetsen, reinigen en drinken van de eend, maar geen grotere risicoâs met zich meebrengt voor de diergezondheid, het milieu (emissies van ammoniak, geur en fijnstof) en de kwaliteit van het eindproduct, én zo weinig mogelijk gevolgen heeft voor de mestkwaliteit. Open water in de stal moet dus niet leiden tot vervuiling van de stal, en ook het water zelf moet zodanig schoon blijven dat er geen hygiëneproblemen ontstaan. Het ontwikkelen van zoân watervoorziening vraagt om een integrale benadering.

Welzijnsverbetering eenden
De eendensector voelt zich verantwoordelijk voor het welzijn van de eend en wil zo veel mogelijk rekening houden met diens natuurlijks behoeften. Daarom heeft zij Wageningen UR Livestock Research verzocht om met een literatuurstudie na te gaan welke welzijnsverbeteringen mogelijk zijn in de vleeseendenhouderij. In Nederland worden eenden gehouden in stallen met stro. Hoewel de Raad van Europa aanbeveelt om eenden open water te verstrekken, gelden er op dit moment geen Europese of nationale wettelijk bindende eisen.

Rapport 436 âNatuurlijk gedrag en behoeften van pekingeenden; van theorie naar praktijkâ van M.M. van Krimpen en M.A.W. Ruis kunt u gratis downloaden via http://edepot.wur.nl/164184.

Contact
Marinus van Krimpen
Tel. 0320 - 293 507