Gemeente Stichtse Vecht

Bedrijfscontactfunctionaris helpt ondernemingen

Een gezond economisch klimaat is belangrijk voor de gemeente. Bedrijven in Stichtse Vecht zorgen voor werkgelegenheid, en in samenwerking met het onderwijs ook voor de ontwikkeling van de jeugd. Daarnaast draagt bedrijvigheid ook bij aan de leefbaarheid van de kernen. Gemeente Stichtse Vecht wil ondernemingen die al gevestigd zijn in Stichtse Vecht of die zich er willen vestigen zoveel mogelijk van dienst zijn. Daarom is er een bedrijfscontactfunctionaris
aangesteld.

Susanne Pouw is de bedrijfscontactfunctionaris van Stichtse Vecht. Zij is het eerste aanspreekpunt voor alle bedrijven en ondernemers in de gemeente. Dat kunnen grote ondernemingen zijn, maar ook zelfstandigen zonder personeel (de zogenoemde ZZP-ers), horeca-ondernemingen, fabrieken, agrarische ondernemers, retailers en zakelijke en/ of fincanciële dienstverleners. Susanne Pouw: "Ik ben als het ware de schakel tussen het bedrijfsleven en de gemeente. Ik geef voorlichting aan bedrijven die al gevestigd zijn in Stichtse Vecht en aan bedrijven die zich binnen onze gemeente willen vestigen. Nieuwkomers of ondernemingen die willen uitbreiden maak ik wegwijs in de gemeentelijke organisatie. Wanneer ondernemers daarin vastlopen, zoek ik mee naar een oplossing."

Signaleren

Doordat de contactfunctionaris relaties onderhoudt met bedrijven en hoort waar zij zoal tegenaan lopen, heeft ze ook een belangrijke signaalfunctie. Ze signaleert ontwikkelingen binnen het bedrijfsleven waar de gemeente op zou moeten en kunnen inspelen. Pouw: "Wanneer ik merk dat er onder veel ondernemingen behoefte is aan meer informatie over een specifiek onderwerp, dan bekijk ik of het mogelijk is om daarover een bijeenkomst te organiseren waar de gemeente informatie kan geven en ondernemingen elkaar kunnen inspireren. Wanneer ondernemers zelf initiatieven ontplooien probeer ik ze zoveel mogelijk te faciliteren. Die signaalfunctie werkt overigens ook de andere kant op. Wanneer er ontwikkelingen zijn in de gemeente die mogelijk consequenties hebben voor ondernemingen, denk daarbij aan bijvoorbeeld grote ruimtelijke plannen, licht ik ze daarover in. Ik zorg er daarbij ook voor dat er rekening gehouden wordt met de belangen van de ondernemers."

Stimuleren

Om nieuwe ondernemingen naar Stichtse Vecht te halen, gaat de bedrijfscontactfunctionaris ook in gesprek met partijen die zich bezighouden met investeerders. Pouw: "In het coalitieprogramma dat aan het begin van dit jaar is opgesteld staat bijvoorbeeld dat we lokale ondernemers graag laten meedingen bij aanbestedingen. Dit is tekenend voor de bereidheid van het bestuur om werk te maken van de economische ontwikkeling van Stichtse Vecht. Voor ondernemingen is dat heel gunstig."

Participatie

Het college van Stichtse Vecht heeft participatie hoog op de agenda staan. Wethouder Economische Zaken Vital van der Horst: "Het niet realistisch om te denken dat je als gemeente alles het beste weet. Daarom wil gemeente Stichtse Vecht de ondernemingen betrekken bij het ontwikkelen van gemeentelijk beleid dat hen direct aangaat. Door samen beleid te ontwikkelen, creëren we ook draagvlak voor de keuzes die we moeten maken. De komende jaren zullen de bomen niet tot in de hemel groeien, dus het is belangrijk dat we weloverwogen en beredeneerbare keuzes maken, die goed uit te leggen zijn. Hoe we deze participatie gaan organiseren gaan we de komende maanden bekijken. We gaan daarover vooral met belangenverenigingen in gesprek."

Contact

Ondernemers kunnen direct contact opnemen met de bedrijfscontactfunctionaris. Mevr. Pouw is telefonisch te bereiken via 0346 25 40 00, of per e-mail: susanne.pouw@stichtsevecht.nl. Ook op de website van gemeente Stichtse Vecht is steeds meer informatie te vinden die relevant is voor ondernemers.