VU medisch centrum

Vier specialisten buigen zich samen over kinderen met zeldzame afwijkingen

9 maart 2011

Voor kinderen met zeldzame aangeboren afwijkingen of een ontwikkelingsachterstand is eind vorig jaar een speciaal multidisciplinair spreekuur gestart. Kinderarts en klinisch geneticus Petra Zwijnenburg is een van de initiatiefnemers.

Bij de afdeling klinische genetica in VUmc komen jaarlijks ruim vijfhonderd kinderen met een ontwikkelingsachterstand en/of aangeboren afwijkingen. Bij een deel van deze patiënten is sprake van een zeldzame syndromale aandoening. Volgens Zwijnenburg is soms al snel duidelijk wat de oorzaak is, maar het komt ook voor dat de oorzaak onbekend blijft, ook na uitgebreid aanvullend onderzoek. "En dit terwijl zowel de behandelaar als de klinisch geneticus ervan overtuigd zijn, dat er een genetische oorzaak voor de klachten zou kunnen zijn."

MuSKiO
Omdat het gaat om zeldzame aandoeningen met vaak meerdere verschijnselen lag een multidisciplinaire benadering om de oorzaak van de klachten te achterhalen voor de hand. Sinds oktober vorig jaar is daarom gestart met een multidisciplinaire diagnostische polikliniek voor een specifieke groep kinderen: het MuSKiO (Multidisciplinair Spreekuur Kinderen Ontwikkelingsachterstand/aangeboren afwijkingen). Tijdens een consult van een uur zien kinderneuroloog Nicole Wolf, kinderarts erfelijke en aangeboren aandoeningen Chantal Broers, kinderarts metabole ziekten Margot Mulder en klinisch geneticus Petra Zwijnenburg gezamenlijk een patiënt. Zwijnenburg: "Voorafgaande aan dit consult bespreken en evalueren wij met zijn vieren het eerder verrichte onderzoek. Na het consult overleggen we gezamenlijk, waarna één van ons advies voor het verdere beleid geeft aan de ouders of verzorgers."

Patiëntvriendelijker
Zwijnenburg geeft aan dat deze manier van werken niet alleen een betere diagnostiek oplevert, maar dat het ook patiëntvriendelijker is. "In plaats van drie tot vier gesprekken, is er nog maar één gesprek. Een patiënt hoeft daardoor minder naar het ziekenhuis en we voorkomen op deze manier dat vragen dubbel gesteld worden." De ervaringen zijn tot nu toe heel positief. "We waren een beetje bang dat de patiënt en de ouders het intimiderend zouden kunnen vinden om met zoveel mensen in een spreekkamer te zitten. Maar dit blijkt in de praktijk geen probleem te zijn. We hebben dan ook expres gekozen voor een ruime spreekkamer." Het MuSKiO is op de tweede donderdag van de maand. "We zien maandelijks twee nieuwe patiënten. Nu we helemaal gewend zijn aan deze aanpak, willen we het aantal patiënten uitbreiden en in de toekomst twee dagdelen per maand een spreekuur houden."

Medisch specialisten van VUmc maar ook daarbuiten kunnen kinderen doorverwijzen naar het multidisciplinaire spreekuur. Aanmelding bij een van de deelnemende specialisten via muskio@VUmc.nl of de polikliniek klinische genetica, tel. 020-4440150.

Pauline Diemel
auteur: bron: Tracer