Nederlandse Tafeltennisbond


Goed bezig: gehandicaptensport integreren
10-3-2011

3 jaar geleden is er een verandering in beweging gezet bij Swift Deventer. Marit Scheers kwam daar met het idee om een keer vrijblijvende workshops te gaan geven voor sporters met een beperking. Ze bleven komen op het uurtje dat Marit met hen aan tafeltennis deed. Het ging niet zozeer om het trainen maar meer om het sporten met soortgenoten dat de sporters met een beperking terug bleven komen. Een succesverhaal dat mede door de sterke waarden van tafeltennis gerealiseerd kon worden.

Benut je netwerk

Bij Swift word 1x per zes weken een vergadering belegd met alle trainers. Tijdens deze half open vergadering is het goed mogelijk om een beeld te krijgen van wat iedereen in zijn dagelijks leven doet. "Zo'n sociale binding kun je niet kopen, het is een visie", aldus Geert Beuving (voorzitter). Door het maken van een SWOT-analyse van zijn eigen verenigingsbestand, kwam hij achter de ambitie van Marit. Ze is ondernemer geworden na haar studie bewegingsagogiek. Met haar bedrijfje, Movido, staat ze nauw in contact met zorginstellingen, speciaal onderwijs, het sportservicebureau en Deventer Sportploeg, een groep sporters met een beperking. Marit werd de sleutel tot het bereiken van de doelgroep.

Bestuurlijke visie

Een belangrijke voorwaarde die Geert binnen Swift schept is het stimuleren van positieve initiatieven. Geert; "Soms moet je daarin investeren zonder dat je weet of het goed zal uitpakken. Maar zonder het stimuleren van initiatieven in het netwerk van de vereniging gebeurt er helemaal niets. En als iets mislukt, heb je het in ieder geval geprobeerd." Gesteund door Geert, heeft Marit het bestuur overtuigd van haar idee. Er werd dus besloten om een jaar lang 1 uur per week vrij te maken en zo de deuren te openen voor sporters met een beperking. Omdat beperkten al drempels genoeg hebben om te gaan sporten, werd er besloten alle lessen vrijblijvend te houden. Marit heeft altijd de ouders/ begeleiders van de beperkten betrokken bij de training zodat er geen extra begeleiding nodig was.

Integratie = acceptatie

Voordat Swift een open dag organiseerde voor sporters met een beperking werden er duidelijke afspraken gemaakt. De organisatie moest op orde zijn, er werd gezorgd voor voldoende begeleiding (lees kader) en de bestaande leden werden intensief betrokken. Pas toen is er begonnen met het verspreiden van uitnodigingen en nieuwsberichten over de open dag.

Marit nodigde de opgekomen gehandicapten allemaal uit om langs te komen tijdens haar inloopuurtje. Al toen Marit de eerste drie pilot lessen aan het geven was, bleek dat de interesse onder de doelgroep verder groeide. Een jaar verstreek en voor ze het in de gaten had werd haar trainingsuurtje een gerespecteerd onderdeel van het verenigingsbeleid. Nu, 3 jaar later, zijn er 15 sporters met een beperking lid bij Swift Deventer. Een investering die de moeite waard is geweest.

Kennisdeling

Zoals de gehandicaptensport in Deventer is gegroeid, is dit in andere steden in Nederland ook zo gegaan. Daarom heeft Marit contact gelegd met De Toekomst uit Lochem. Daar sporten zo'n 30 gehandicapten. Puur om ervaring uit te wisselen en meer te ondernemen met de sporters met een beperking, hebben zij gezamenlijk een tafeltennisdag georganiseerd. "Het was heel leerzaam om samen zo'n dag te organiseren en kennis te delen. Ook omdat onze vereniging voornamelijk jonge sporters met een beperking heeft. De oudste is 21 jaar."

Activiteiten uitbreiden

Na mijn Table Stars presentatie bij het voorzittersoverleg op 11 november 2011 ontving ik een positieve reactie van Marit. Omdat de oefeningen zo laagdrempelig zijn en ermee gevarieerd kan worden, is het ook mogelijk om dit met sporters met een beperking te doen. Alleen het rondje om de tafel was te moeilijk. Maar de rest van de oefeningen is een ware verrijking voor de gehandicapten. Daarnaast zet Swift Table Stars in om nieuwe jeugdleden te werven en te behouden. Sportbedrijf Deventer (sportservicebureau) stimuleert dergelijke win-win ideeën van verenigingen. In samenwerking met Sportbedrijf Deventer, heeft Swift nu een eigen Table Stars pakket aangeschaft.

Ook sporten met beperkten?

Met het publiceren van dit bericht wil ik mij (Erik Borgers) graag introduceren als verenigingsadviseur gehandicaptensport. Ik kan verenigingen ondersteunen in het creëren van een sportaanbod voor sporters met een beperking. Daarnaast kan ik verenigingen in contact met elkaar brengen en ervaringen zoals die van Swift delen. Ik ben te bereiken via borgers@nttb.nl of door te bellen naar 079 343 81 47.

NTTB/EB