Delta


---

DELTA realiseert "zonnebos" bij trainingscentrum Bio Base Europe

Middelburg, 10-3-2011

DELTA gaat de komende maanden een "zonnebos" realiseren bij het nieuwe trainingscentrum van Bio Base Europe in Terneuzen. Het gaat om de levering en installatie van negen fotovoltaïsche "suntrackers.. Bij een suntracker worden fotovoltaïsche zonnecellen op een paal van circa 5,5 meter hoog geplaatst die meedraaien met de zon. Door het meedraaien met de zon neemt de opbrengst sterk toe. De werkzaamheden vinden vooral plaats in de maanden mei en juni. Medio juni zal het project worden opgeleverd.

Er wordt gebruik gemaakt van zogenaamde Sunweb-zonnecellen. Deze worden gemaakt door Solland Solar, een dochter van DELTA. De Sunweb-zonnecellen zijn innovatief en kennen een relatief hoog rendement. In totaal zullen de negen suntrackers plm. 30.000 KWh per jaar gaan produceren. Daarmee voorzien ze in de elektriciteitsbehoefte van het trainingscentrum. Een monitoringssysteem met (live) beelden van suntrackers, rapportages van de opbrengsten en een storingsmanagement van 24 uur en 7 dagen per week maakt ook deel uit van de overeenkomst. Bezoekers van het trainingscentrum kunnen de actuele energie-informatie via een monitor volgen. De suntrackers zijn de eerste in Zeeland en onderstrepen het innovatieve en duurzame karakter Bio Base Europe.

Dit project is een schoolvoorbeeld van het streven van DELTA naar een CO©ü-neutrale energievoorziening. De toepassing van zonne-energie maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. DELTA heeft zich gecommitteerd om in 2050 volledig CO©ü-neutraal te zijn. Bij dit project zijn ook Solland Solar (levering van de zonnecellen) en Wolter & Dros uit Heinkenszand betrokken. Wolter & Dros zal zorgen voor plaatsing en installatie van de suntrackers. De firma Paree uit .s Heerenhoek zorgt voor de levering en installatie van de camerabeveiliging .

De ambitie van Bio Base Europe is het realiseren van een bio-gebaseerde economie, het stimuleren van duurzame industriele (energie)technieken en daarmee de Kanaalzone Gent-Terneuzen op de kaart te zetten. Met de realisatie van een .passief. gebouw voor het Trainingcentrum en de realisatie van een zonnebos voor de eigen energieopwekking wordt daarmee al een eerste aanzet gegeven. Het trainingscentrum is bedoeld voor de opleiding en training van procesoperatoren en technici voor de bio-gebaseerde en algemene procesindustrieen. Maar nadrukkelijk ook voor andere duurzame technische sectoren als zonne- en windenergie. Daarnaast komt binnen het Training Center een openbaar toegankelijk voorlichtingscentrum voor biobased economy en duurzame industriele technieken. Voor ondernemers biedt het centrum faciliteiten voor networking en informatiedeling d.m.v. een volledig ingerichte congresruimte en diverse vergadermogelijkheden.