Gemeente Winterswijk


Nieuw kunstwerk bij de Steengroeve

10 maart 2011

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft een opdracht verstrekt voor het realiseren van het kunstwerk `Footprint in Time' bij de steengroeve in Winterswijk. Het kunstwerk wordt gemaakt door de in Winterswijk geboren Marcha van den Hurk. De kosten voor het kunstwerk bedragen EUR 25.000. Naar verwachting is het kunstwerk in juni van dit jaar klaar.

De afgelopen jaren zijn er in Winterswijk diverse kunstwerken gerealiseerd zoals het kunstwerk op de bleekweide (2008) en twee objecten en het monument voor het verloren kind op de algemene begraafplaats (2009). In 2010 is gekozen voor het realiseren van een kunstwerk in het buitengebied en wel bij de steengroeve. Met als doel het versterken en aantrekkelijker maken van de steengroeve voor zowel inwoners als bezoekers. Na een oproep in het vakblad voor kunstenaars `BK informatie' zijn 73 portfolio's ingezonden. Hieruit zijn 3 kunstenaars geselecteerd die een ontwerp hebben gemaakt. De Adviescommissie Beeldende Kunst was unaniem in haar keuze voor het ontwerp van het kunstwerk `Footprint in time' van de kunstenares Marcha van den Hurk. Naar het oordeel van de adviescommissie is er een uitnodigend en inspirerend kunstwerk ontworpen, dat recht doet aan de unieke locatie bij de steengroeve en op uitnodigende, inventieve en tastbare wijze educatie en attractie weet te verweven in een monumentaal en hedendaags kunstwerk. De uitzichtplek bij de steengroeve krijgt met het kunstwerk een uitgesproken en aantrekkelijk karakter.

Marcha van den Hurk

Marcha van den Hurk werd in 1975 geboren in Winterswijk. Als kind kwam ze al in de steengroeve. In 1997 studeerde ze af aan de AKI, Academie voor beeldende kunst in Enschede. Ze vervolgde haar studie aan de DAI, Dutch art institute en behaalde in 1999 haar Master of Fine Arts diploma. Het werk van Van den Hurk heeft een internationaal karakter. Ze ontving meerdere beurzen van het Fonds BKVB en het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam. Ze is actief lid van kunstenaarscollectief Het Wilde West. Marcha van den Hurk woont en werkt in Rotterdam. Voor deze opdracht werkt zij samen met Machiel Kunst.

Footprint in time

Zoals er historische informatie ligt opgeslagen in de groeve, zo wil de kunstenares hedendaagse informatie opslaan en als element toevoegen aan de steengroeve. In de wanden van het kunstwerk zijn daarom de afdrukken van hedendaagse herkenbare objecten terug te vinden. Het kunstwerk ziet eruit als een museum. Het museum is niet toegankelijk, maar uit de ingang rolt materiaal uit de groeve. Bezoekers kunnen hier op zoek gaan naar afdrukken in het gesteente. Met de directie van Ankerpoort is afgesproken dat dit materiaal regelmatig wordt ververst. Via een trap kunnen bezoekers het kunstwerk beklimmen. Van daaruit is er een prachtig uitzicht, over het hek heen, in de groeve.