Noam Chomsky: inleiding, live-videouitzending en debat in Nijmegen


Nijmegen, 20110310 -- Voor het eerst sinds jaren houdt de wereldbefaamde linguïst en politieke activist Noam Chomsky een grote publieke lezing in de Westerkerk te Amsterdam op zondag 13 maart 2011. Hij uit zijn zorgen over tendensen die hij ziet in de wereld, in de Verenigde Staten, maar ook in Europa en Nederland. De titel van zijn lezing luidt: Contours of Global Order: Domination, Instability, and Xenophobia in a Changing World. Omdat alle kaarten uitverkocht zijn, wordt er op enkele plaatsen in Nederland, waaronder Nijmegen, een live-videouitzending van Chomsky’s lezing verzorgd.

Lux en het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseren op zondag 13 maart 2011 van 14.30 - 17.00 uur een inleiding in het denken van Noam Chomsky, de live-videouitzending en een nagesprek over de lezing van Chomsky. Locatie: Lux, Mariënburg 38-3, Njimegen. Deelname is gratis. Reserveren via 0900 - 5894636 (kassa LUX).  www.ru.nl/sp/chomsky

De lezing van Noam Chomsky is in het Engels. De inleiding en het debat achteraf zijn in het Nederlands.

Sprekers

Prof. Noam Chomsky (Philadelphia, 1928) is sinds 1961 (inmiddels emeritus) hoogleraar Linguïstiek aan het Massachusetts Institute of Technology. Zijn taalkundige werk initieerde een revolutie in het vakgebied, en was van grote invloed op onder meer psychologie, filosofie en computerwetenschappen. In de jaren ’60 raakte hij sterk politiek betrokken, onder meer vanwege zijn verzet tegen de Amerikaanse buitenlandse politiek en de oorlog in Vietnam. Vanaf die tijd maakte hij faam als publiek activist voor sociale rechtvaardigheid en vrede wereldwijd. Noam Chomsky heeft meer dan 100 boeken gepubliceerd.
Prof.dr. Machiel Karskens is emeritus hoogleraar Politieke filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Dr. Marcel Becker is universitair docent Wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen.