Gemeente Utrecht

Mondelinge vragen Tim Schipper (SP) en Pepijn Zwanenberg (GroenLinks) over de sloop van panden aan de Stieltjesstraat en Menno van Coehoornstraat

Op zondag 6 maart stuurde het Comite Behoud Cultureel Erfgoed Tuinwijk een emailbericht met handtekeningenlijst waarin wordt opgeroepen de voorgenomen sloop van de panden Stieltjesstraat 73 en 75 en de Menno van Coehoornstraat 40(de Vogelenburcht) te heroverwegen. Het comite stelt zich op het standpunt dat het hier gaat om waardevol cultuurhistorisch erfgoed en zet zich in voor behoud en renovatie. In een rapport uit 2008 onderschrijft de Commissie Cultureel Erfgoed de cultuurhistorische waarde van de panden, zeker in samenhang met het tegenovergelegen monumentale pand Stieltjesstraat 76.

Al vanaf 1998 bestaan er plannen om het gebied te herontwikkelen, maar tot op de dag van vandaag zijn daar geen concreet uitgewerkte plannen voor. Sterker nog; navraag door de bewoners van Stieltjesstraat 75 leerde dat er op de Vogelenburcht inmiddels geen sloopbesluit meer rust. Verder verklaarde een ambtenaar van de gemeente afgelopen maandag dat inmiddels ook de sloop van Stieltjesstraat 75 van de baan is.

De SP en GroenLinks zijn van mening dat met sloop van cultuurhistorisch erfgoed zeer terughoudend moet worden omgegaan. De noodzaak om nu al tot sloop van nummer 73 over te gaan ontgaat ons dan ook.

Uit de opgestarte handtekeningenactie blijkt bovendien dat er in de buurt brede steun is voor de inzet van het comite. De SP en GroenLinks hebben de volgende vragen:


1. Waarom is het volgens het college nodig de panden op korte termijn te slopen, terwijl er nog geen enkel uitgewerkt herontwikkelingsplan is?
2. Klopt het dat inmiddels het voornemen tot de sloop van Stieltjesstraat 75 van de baan is?
3. Welke cultuurhistorische waarde kent het college aan de panden toe en is het college het met SP en GroenLinks eens dat behoud van cultuurhistorisch erfgoed van waarde is voor de stad?
4. Is het college het met ons eens dat deze verwijzingen naar het industriële verleden van het gebied in ieder geval geïnventariseerd dienen te worden middels een MIP?
5. Is het college bereid de voorgenomen sloop te stoppen en - samen met het Comite Behoud Cultureel Erfgoed Tuinwijk - alsnog de mogelijkheden tot behoud en restauratie van de panden te onderzoeken?

T.W. Schipper (SP)
P. Zwanenberg (GroenLinks)




Gemeente Utrecht