Gemeente Uithoorn

Gasleidingen woningen tussen Achterberglaan en Libellebos

Tijdens de bouw van deze woningen omstreeks 1970 zijn in de kruipruimten stalen gaslei-dingen aangelegd. Dat was toen helemaal volgens de regelgeving. Maar inmiddels mogen stalen gasleidingen niet meer worden gebruikt. Ze kunnen namelijk doorroesten. Dat levert gevaar op voor de bewoners en de directe omgeving.

gasleiding De gemeente heeft de bewoners in 2006 al dringend gevraagd om de oude stalen gasleidingen in de kruipruimte te laten controleren; bijvoorbeeld door het bedrijf dat ook periodiek hun verwarmingsinstallatie controleert. Nu heeft de gemeente weer een brief naar de bewoners van deze buurt gestuurd. De eerdere brief heeft namelijk nauwelijks geleid tot reacties en sindsdien zijn er in andere gemeenten ongelukken gebeurd met oude gasleidingen.

Als de stalen gasleiding al eerder deskundig is vervangen door een koperen leiding, hoeft er niets meer te gebeuren. Maar als de huidige bewoners dat niet precies weten, vraagt de ge-meente hen dringend om de leidingen te laten controleren. Indien dat nog steeds de oor-spronkelijke stalen gasleiding is, moet deze zo snel mogelijk vervangen worden door een nieuwe koperen leiding. Verder uitstel van vervanging is onverantwoordelijk.

Ook Woongroep Holland (thans Eigen Haard) heeft huizen in deze buurt in eigendom. In al hun woningen zijn de oude stalen gasleidingen inmiddels uit voorzorg vervangen.
De gemeente heeft geen juridische bevoegdheden om woonhuizen zonder toestemming van de bewoners binnen te treden Daarom is de bewoners nogmaals gevraagd vrijwillig mee te werken. Daarbij heeft de gemeente duidelijk aangegeven dat de bewoners volgens de wet rechtsreeks aansprakelijk zijn als er door hun nalatigheid een onveilige situatie ontstaat. Dan is ook strafrechtelijke vervolging niet uit te sluiten. Bovendien is het niet onwaarschijnlijk dat de opstalverzekering de schade niet of slechts gedeeltelijk zal vergoeden.

Laatst gewijzigd: 10 maart 2011