Universiteit van Tilburg


Persbericht 7 maart 2011

'Verbeter toezicht op maatschappelijke ondernemingen'

Inaugurele rede over misstanden in semipublieke organisaties

Het toezicht op maatschappelijke ondernemingen moet de komende jaren verbeteren, onder meer door een bredere taakopvatting van het toezicht en verbetering van de `board room dynamiek'. Dat betoogt bijzonder hoogleraar Governance in de (semi)publieke sector Rienk Goodijk op vrijdag 11 maart in zijn inaugurele rede aan de Universiteit van Tilburg.

Maatschappelijke ondernemingen zoals woningbouwcorporaties en onderwijs- en zorginstellingen staan volgens prof. dr. ir. Rienk Goodijk onder een toenemende druk vanuit de samenleving om hun governance te verbeteren. Daarnaast hebben ze te maken met ingrijpende veranderingen in de interne organisatie die om aanpassing vragen. "We constateren toenemende problemen en ook misstanden in de governance van maatschappelijke ondernemingen", zegt hij. Zoals daar zijn:
* bestuurlijke fouten, verkeerde inschattingen of immoreel gedrag;
* toegenomen marktwerking, waar veel bestuurders niet goed op voorbereid en zelfs ongeschikt voor zijn;

* ondoorzichtiger en moeilijker besturing door toegenomen complexiteit met zowel publieke als private activiteiten en diverse samenwerkingsbestanden;

* onduidelijkheid over taken en verantwoordelijkheden tussen en binnen de boards:

* onvoldoende `checks and balances';

* verouderde opvattingen over toezicht;

* gevaren van het creëren van een eigen gesloten werkelijkheid door bestuurders en toezichthouders (sociaal constructivisme)
* problemen met `personal behavior' dat sterk bepalend is voor het functioneren van de governance.

Goodijk stelt dat deze problemen en misstanden nader onderzocht dienen te worden om tot nieuwe inzichten te komen over good governance in maatschappelijke ondernemingen. Het toezicht op maatschappelijke ondernemingen moet de komende jaren volgens hem verbeteren door een bredere taakopvatting van het toezicht, integraal toezicht op complexe ondernemingen met publieke en commerciële taken en verbetering van de `board room dynamiek' en `personal behavior'.

De bijzondere leerstoel Governance in de (semi)publieke sector is 1 september 2010 ingesteld bij het Centrum voor het Bestuur van de Maatschappelijke Onderneming (CBMO) van de TiasNimbas Businessschool van de Universiteit van Tilburg en de TU Eindhoven, voorlopig voor één dag per week voor een periode van vijf jaar. De leerstoel wordt mogelijk gemaakt door HRD-adviesbureau GITP. De leeropdracht is het ontwikkelen van nieuwe theoretische concepten voor de inrichting en het functioneren van governance van (semi)publieke, maatschappelijke ondernemingen.

Naast zijn bijzonder hoogleraarschap is prof. dr. ir. Rienk Goodijk als senior consultant binnen GITP verantwoordelijk voor het onderzoek en advieswerk op het gebied van (inter)nationale corporate governance, arbeidsverhoudingen/stakeholdermanagement en medezeggenschap. Daarnaast is hij parttime hoogleraar Interne Arbeidsverhoudingen en Corporate Governance, verbonden aan de Faculteit Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen.