Politie Zaanstreek-waterland

Aanhoudingen verricht in vier straatroven

Purmerend, 11-03-2011 o De politie heeft op maandag 7 maart twee 17-jarige jongens uit Purmerend aangehouden. Zij worden ervan verdacht meerdere straatroven te hebben gepleegd in Purmerend. Een van de twee wordt verantwoordelijk gehouden voor vier van deze feiten.

In de nacht van donderdag op vrijdag, op 24 december vorig jaar, beroofden en mishandelden twee verdachten, twee mannen op de Purmersteenweg. De mannen liepen op straat toen zij plotseling werden aangevallen. De straatrovers schopten en sloegen één van hen bewusteloos. Hij kwam op de rijbaan te liggen en liep een gebroken kuitbeen en een ontzette voet op. Het andere slachtoffer vocht met één van de verdachten maar verloor de strijd toen de tweede verdachte er bij kwam. Beide mannen werden beroofd van hun geld en mobiele telefoons. Getuigen brachten het slachtoffer, dat er het ergste aan toe was, naar het ziekenhuis.

Op de Koemarkt mishandelden en beroofden vier jongens een 19-jarige man uit Landsmeer. Dit was in de nacht van vrijdag op zaterdag, 8 januari. De man was uit geweest en werd bij het verlaten van een café vastgepakt en geslagen. Die nacht was hij in de kroeg al meerdere keren lastig gevallen door één van de jongens uit die groep. Enige tijd later merkte het slachtoffer dat hij was beroofd van zijn telefoon. De recherche spoorde een 30-jarige man uit Amsterdam op die in het bezit was van die mobiele telefoon. Hij werd aangehouden voor heling.

Een 18-jarige man uit Ilpendam werd bij het verlaten van een uitgaansgebied, in de nacht van vrijdag op zaterdag, 29 januari, op de Beemsterburgwal door een grote groep jongens beroofd van zijn sieraden en mobiele telefoon. Minder dan twee weken later kreeg hetzelfde slachtoffer weer met een straatroof te maken. Op 12 februari pakten twee jongens hem en beroofden hem van zijn geld en OV-kaart.

De recherche startte een uitgebreid onderzoek en schakelde ook het opsporingsprogramma Ter Plaatse in. Dankzij forensisch onderzoek en diverse getuigenverklaringen konden rechercheurs de verdachten opsporen. De twee Purmerenders zijn donderdag 10 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij zitten inmiddels in voorarrest. De recherche heeft de zaak nog in onderzoek en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.