Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van vrijdag 11 maart

Alkmaar, 11-03-2011 o 14.00 uur

Politie controleert op verlichting

Regio, vrijdag 11 maart

Jaarlijks gebeuren er veel aanrijdingen in het verkeer. Een aantal daarvan zijn met ernstig gewonden of met dodelijke slachtoffers. Geen wonder dus dat verkeer een speerpunt van de politie is. Ons aandeel in het vergroten van de verkeersveiligheid is met name toezicht houden op veelvoorkomende overtredingen zoals rijden met defecte verlichting. Ieder jaar wordt gecontroleerd op de verlichting van fietsers en bromfietsers. Zij zijn nu eenmaal een bijzonder kwetsbare groep in het verkeer.

Tegenwoordig wordt echter ook aandacht besteed aan autoverlichting, en vooral aan de vrachtautoverlichting. Hierbij is een soort wildgroei in verlichting ontstaan. De verlichting van veel vrachtwagens lijkt daardoor meer op een kermisattractie dan op de standaardverlichting zoals deze volgens de wettelijke regels zou moeten zijn. Ook bij personenautos zien we regelmatig meer lichten branden dan nodig of toegestaan is. Tijd voor extra controles dus.

Automobilisten en chauffeurs worden geadviseerd de verlichting van hun wagen in orde te maken. Bijzondere aandacht voor de nieuwe dagrijlichten in de vorm van een serie ledlampjes. Deze dagrijlichten worden op een aantal nieuwe autos standaard gemonteerd, maar zijn ook los te koop. Deze lichten horen zo te zijn geschakeld, dat ze uit gaan of gedimd worden als de normale (dim)verlichting wordt ingeschakeld. De dagrijlichten mogen dus niet tegelijk met de normale (dim)verlichting kunnen branden of de dagrijlichten moeten automatisch gedimd worden.

De verlichting, zoals die hoort te zijn, is ook terug te vinden in een folder van het Regionaal Overleg Verkeersveiligheid (ROV). De folder is te downloaden vanaf de website www.rovzh.nl. Digitaal vragen stellen aan een verkeersspecialist kan ook via www.politie.nl.

Alcoholcontrole

Castricum, donderdag 10 maart

Op donderdagavond hield de politie een alcoholcontrole op de Soomerwegh in Castricum. Tussen 18.30 en 23.00 uur moesten 348 bestuurders een ademproef afleggen. Niemand bleek echter teveel te hebben gedronken. Een bestuurder die 110 ug/l blies haalde weliswaar de hoogste score bij de controle, maar bleef daarmee nog ruim onder het voor hem geldende maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht).

Medemblik, vrijdag 11 maart

Op vrijdagmorgen omstreeks 03.20 uur controleerde de politie op de Westerdijk in Medemblik een 37-jarige Pool in een personenauto. De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 780 ug/l. Dat is drieënhalf keer het voor hem geldende maximum van 220 ug/l.

De man kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Man beroofd

Alkmaar, vrijdag 11 maart

Op vrijdagmorgen omstreeks 03.30 uur werd een 20-jarige Alkmaarder beroofd op de Zandkreek in zijn woonplaats. Het slachtoffer fietste op de Zandkreek ter hoogte van de fietstunnel Vronemeer-Wielingenweg toen hij werd tegengehouden door vier jongens op twee scooters. De jongens eisten dat het slachtoffer zijn geld zou afgeven. Aanvankelijk wist hij de straatrovers met zijn fiets op afstand kon houden. Omdat hij dat niet lang vol kon houden gaf hij zijn portemonnee en GSM af. Doordat de verdachten even waren afgeleid, kon het slachtoffer hardlopend wegkomen. Hij hoorde dat de verdachten zijn fiets in het water gooiden en vervolgens achter hem aankwamen. Het slachtoffer werd geslagen en geschopt en kwam daarbij ten val. De straatrovers verdwenen vervolgens in de richting Wielingenweg-Punterstraat.

De politie zoekt eventuele getuigen van deze straatroof. De politie in Alkmaar is bereikbaar via tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Mishandeling

Sint Pancras, vrijdag 11 maart

Op vrijdagmorgen omstreeks 03.50 uur werd een groepje mannen mishandeld op de Bovenweg in Sint Pancras. De mannen reden op de fiets over de Bovenweg. Plotseling werden zij aangevallen door drie jongens die op twee bromscooters aan waren komen rijden. Nadat de verdachten de slachtoffers hadden geslagen en geschopt verdwenen zij weer. Even later hoorden de slachtoffers de jongens weer aankomen, waarop zij zich in een tuin bij een woning verstopten. Een van de slachtoffers, een 20-jarige man uit Sint Pancras, werd in verband met zijn verwondingen door de politie naar huis gebracht. De politie stelt een onderzoek in.

Hennepkwekerij aangetroffen

Heiloo, donderdag 10 maart

In een aangebouwde schuur van een woning aan de Kennemerstraatweg werd woensdagmiddag een hennepkwekerij ontdekt. In totaal werden in de schuur 9072 stekken en 1080 moederplanten aangetroffen. De kwekerij is inmiddels ontmanteld. De 62-jarige eigenaar van het pand werd dinsdag aangehouden in verband met een hennepkwekerij in op De Corantijn in Zwaag. Er wordt een ontnemingsonderzoek naar hem ingesteld. Dit betekent dat de goederen die verkregen zijn met opbrengsten van de hennepkwekerij in beslag worden genomen.

De kwekerij op de Kennemerstraatweg is inmiddels ontmanteld.

Alkmaar, vrijdag 11 maart

Op vrijdagmorgen stelde de politie een onderzoek in in een bedrijfsloods aan de Edisonweg in Alkmaar naar een mogelijke hennepkwekerij. Op het eerste gezicht leek er geen plantage aanwezig te zijn. De politie ontdekte echter een plantage achter een gereedschapswand. Deze bleek voor een deel te kunnen schanieren. Achter de wand stonden ongeveer duizend stekken. De planten en de bijbehorende apparatuur werden in beslag genomen. De huurder van het pand was niet aanwezig. Hij zal op een later tijdstip als verdachte worden gehoord.

Inbraak woning

Castricum, donderdag 10 maart

Op donderdagavond, werd tussen 17.00 en 22.00 uur ingebroken in een woning aan de Lijsterbeslaan in Castricum. De daders kwamen binnen door aan de achterzijde van de woning op een tuintafel te klimmen en van daaraf een bovenlicht te forceren. De hele bovenverdieping werd doorzocht. Vermoedelijk zijn er bankpassen ontvreemd.

Onveilig weggedrag

Alkmaar, donderdag 10 maart

Op donderdagmiddag omstreeks 15.00 uur reed de politie in een onopvallende auto over de A9 vanaf Akersloot in de richting Alkmaar. Ter plaatse geldt een tijdelijk maximum snelheid van 70 km per uur in verband met wegwerkzaamheden. Hier werden zij ingehaald door een personenauto die behoorlijk harder reed. De bestuurder trok steeds het gas open en remde pas af als voor een andere auto moest afremmen. Hij bleef dan zo dicht op andere autos rijden (bumperkleven) totdat de bestuurders de weg voor hem vrijmaakten. Daarna ging het gas weer open. Na de wegwerkzaamheden maakte hij echt snelheid. In plaats van de toegestane 80 km per uur haalde hij een snelheid van naar schatting 140 km per uur.

Ter plaatse waar de weg zich versmalt van drie naar twee banen, haalde hij het verkeer in via het verdrijvingsvlak. Op de Westerweg in Heerhugowaard kwam hij in een file terecht. Hier haalde hij de file in. Toen er een vrachtwagen vanuit tegengestelde richting kwam, perste hij zich weer in de file.

De man kon uiteindelijk aan de kant worden gezet. Tegen de 21-jarige Amsterdammer wordt proces-verbaal opgemaakt.

Aanrijding met letsel

Heerhugowaard, donderdag 10 maart

Op donderdagmiddag omstreeks 12.50 uur vond er een aanrijding plaats op de Rustenburgerweg in Heerhugowaard. Een 58-jarige vrouw uit Heerhugowaard stak met haar fiets de rijbaan over. Op dat moment kwam juist een 44-jarige plaatsgenoot op een motorfiets aanrijden. De motorrijder kon niet meer op tijd remmen en botste tegen de vrouw op de fiets. Beide betrokkenen zijn voor behandeling van hun verwondingen overgebracht naar het Medisch Centrum Alkmaar.

Aanrijding met drank

Den Helder, donderdag 10 maart

Op donderdagavond omstreeks 21.30 uur vond op de Graaf Willem II straat in Den Helder een verkeersongeval plaats. Een groepje fietsers reed over de Graaf Willem II straat. Een van de fietsers reed daarbij tegen een geparkeerd staande auto en kwam, samen met een vriend die achterop de fiets meereed, ten val. De bestuurder, een 14-jarige jongen uit Den Helder, bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 300 ug/l. Dat is ruim drie maal het voor hem geldende maximum van 90 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal. Zijn vriend, die achterop zat, een 15-jarige jongen uit Alkmaar, bleek zwaar onder invloed van alcohol te verkeren. Hij kreeg een proces-verbaal wegens openbare dronkenschap.

Bromfiets vernietigen

Berkhout, donderdag 10 maart

Op donderdagmiddag omstreeks 14.00 uur hield de politie een korte snelheidscontrole op de Bobeldijk in Berkhout. Een 20-jarige man uit Hoorn bleek op zijn bromfiets te hard te rijden. De bromfiets werd door de politie meegenomen en onderzocht op een rollentestbank. Hier bleek de constructiesnelheid 67 km per uur te bedragen. Bij verdere controle constateerde de politie gladde banden, een wit achterlicht en defecte richtingaanwijzers.

Nadat de bestuurder had aangegeven van de bromfiets af te willen en vrijwillig afstand te willen doen, kreeg hij alleen een bekeuring voor het overschrijden van de maximum snelheid. De bromfiets wordt vernietigd.

Bloedproef

Schagen, donderdag 10 maart

Op donderdagavond omstreeks 22.45 uur zag een getuige een auto rijden op de Menisweg in Schagen. Omdat de getuige het rijgedrag niet vertrouwde, belde hij de politie. Deze trof de auto met bestuurder aan op de Menisweg, waar hij langs de kant stilstond. De bestuurder, een 23-jarige man uit Schagen, gaf aan zich niet goed te voelen. Ook verklaarde hij geen alcohol te hebben gebruikt. De politie liet een ambulance ter plaatse komen. Het personeel hiervan constateerde dat de man mogelijk drugs had gebruikt. Hierop werd bloed van hem afgenomen. Dit bloedmonster wordt door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op de aanwezigheid van drugs.

Politie houdt twee inbrekers aan

Castricum, donderdag 10 maart

Op donderdagmorgen hield de politie twee Alkmaarders van 41 en 43 jaar aan op verdenking van inbraak in een woning aan de Henri Dunantsingel in Castricum. Omstreeks 10.30 uur hadden getuigen gemeld dat twee mannen met tassen over een schutting van een woning waren geklommen en waren weggelopen. Op basis van het opgegeven signalement konden beide mannen korte tijd later in de directe omgeving worden aangehouden. Zij werden voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Bij onderzoek bleek er bij de woning te zijn ingebroken. De daders waren binnengekomen door de achterdeur te forceren. De gehele woning werd doorzocht en waardevolle goederen stonden al klaar om meegenomen te worden. In ieder geval werd een computerspel daadwerkelijk weggenomen. De rest bleef bij de woning achter. Het gestolen spel is nog niet teruggevonden.