Vopak NV

Koninklijke Vopak N.V. Westerlaan 10 3016 CK Rotterdam

Persbericht

Vopak: Bedrijfsresultaat -exclusief bijzondere postenover 2010 stijgt met 16% tot EUR 445 miljoen Rotterdam, 11 maart 2011
In miljoenen EUR Opbrengsten Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) -exclusief bijzondere postenBedrijfsresultaat (EBIT) Bedrijfsresultaat (EBIT) -exclusief bijzondere postenNettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen -exclusief bijzondere postenWinst per gewoon aandeel (in EUR ) * Winst per gewoon aandeel -exclusief bijzondere posten- (in EUR) * (Voorgesteld) dividend * Bezettingsgraad Wereldwijde opslagcapaciteit (in miljoenen cbm) 2010 1.106,3 594,9 598,2 442,0 445,3 261,9 264,8 2,06 2,08 0,70 93% 28,8 2009 1.001,1 519,2 513,4 391,1 385,3 247,6 242,7 1,96 1,92 0,625 94% 28,3 11% 15% 17% 13% 16% 6% 9% 5% 8% 12% -1% 2%

Kernpunten voor 2010 -exclusief bijzondere posten-:
* Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) stijgt met 17% tot EUR 598,2 miljoen (2009: EUR 513,4 miljoen), in lijn met de eerder afgegeven indicatie.
* Het bedrijfsresultaat (EBIT) stijgt met 16% tot EUR 445,3 miljoen (2009: EUR 385,3 miljoen).

* Het nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen stijgt met 9% tot EUR 264,8 miljoen (2009: EUR 242,7 miljoen) en de winst per gewoon aandeel (WpA) stijgt met 8% tot EUR 2,08 (2009: EUR 1,92 *).

* De wereldwijde opslagcapaciteit van Vopak neemt in 2010 met 0,5 miljoen kubieke meter (cbm) toe tot 28,8 miljoen cbm.

Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal een dividend in contanten worden voorgesteld van EUR 0,70 (2009: EUR 0,625 *) per gewoon aandeel.

Vooruitzichten:

* Met de projecten in aanbouw zal 4,5 miljoen cbm opslagcapaciteit worden toegevoegd in de jaren 2011 en 2012. De totale investering voor Vopak en haar partners in uitbreidingsprojecten bedraagt circa EUR 1,9 miljard, waarvan de nog uit te geven netto-investering voor Vopak circa EUR 0,4 miljard bedraagt. Na de desinvestering van Vopak Terminal Bahamas (3,4 miljoen cbm) in 2011 zal de afronding van deze uitbreidingsprojecten per eind 2012 in een wereldwijde opslagcapaciteit van 29,9 miljoen cbm resulteren.
* Vopak verwacht voor 2011 een groei van het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) van ongeveer 5%.

* Op grond van haar groeistrategie beschikt Vopak over een goede uitgangspositie om in 2013 een bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) van tussen de EUR 725 en 800 miljoen te behalen

Eelco Hoekstra, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Koninklijke Vopak N.V.: "In 2010 hebben wij wederom goede vooruitgang geboekt bij de implementatie van onze op drie pijlers gebaseerde strategie. Groei, customer service en operational excellence blijven leidend voor de ontwikkeling van ons bedrijf. Om onze klanten nu en in de toekomst te bedienen, streven wij naar de verdere ontwikkeling van ons wereldwijde netwerk van terminals op belangrijke locaties. Wij zullen onze concurrentiepositie blijven verbeteren. In deze context wordt het van belang geacht dat we een efficiënte en slagvaardige organisatie waarborgen. Op grond van onze groeistrategie beschikt Vopak over een goede uitgangspositie om in 2013 een bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) van tussen de EUR 725 en 800 miljoen te behalen."

P E R S

Duurzaamheid Personeels- en procesveiligheid zijn belangrijke aspecten van Vopak's inspanningen op het gebied van operational excellence. De veiligheid van medewerkers, die wordt uitgedrukt in het aantal gevallen van letsel per miljoen gewerkte uren ('Total Injury Rate' - TIR), verbeterde verder en kwam op 3,2 uit (2009: 6,5). De 'Lost Time Injury Rate' (LTIR) van medewerkers en aannemers verbeterde eveneens en kwam uit op 1,3 (2009: 1,4). Het streven om verdere structurele verbeteringen te bereiken, is en blijft een topprioriteit. Daarnaast wordt er binnen Vopak uitgebreid aandacht geschonken aan de continue verbetering van de procesveiligheid op de terminals. Het jaarlijkse aantal procesincidenten is een belangrijke maatstaf voor de procesveiligheid op Vopak's terminals. Dit aantal is verder afgenomen, van 141 in 2009 tot 133 in 2010.

Marktontwikkelingen Olie De geografische onbalans tussen productie en consumptie blijft de behoefte aan fysiek vervoer van vloeibare bulkproducten versterken, grotendeels onafhankelijk van de olieprijs en de meer speculatieve markt. De opslag van bulkvloeistoffen vervult een cruciale rol in de toeleveringsketen van Vopak's klanten, waaronder grote oliemultinationals en nationale oliemaatschappijen, waarmee Vopak in langdurige relaties samenwerkt. De toenemende geografische onbalans leidt tot een stijgende vraag naar diensten op strategisch gelegen (hub)terminals, zoals Rotterdam, Fujairah, Tallinn en Singapore, die van cruciaal belang zijn voor het succes van Vopak's netwerkstrategie voor olieproducten. De toegenomen focus van de grote oliemaatschappijen op upstreamactiviteiten en de daarmee samenhangende mogelijke sluitingen en afstotingen van minder efficiënte raffinaderijen zal de behoefte aan fysiek vervoer van olieproducten verder beïnvloeden. Chemicaliën De vraag naar de opslag en overslag van chemicaliën liet in 2010 verdere tekenen van herstel zien. De chemievolumes bevinden zich, enkele afgelegen locaties uitgezonderd, weer op het niveau van voor de crisis. Op het Amerikaanse continent is sprake van stabiele marktomstandigheden, en qua volumes en nieuwe projecten in Azië van een bemoedigende markt, terwijl Europa wordt gekenmerkt door een verbeterde vraag naar de opslag van chemicaliën. Naar aanleiding van een lagere vraag gedurende het voorgaande jaar naar chemische producten als gevolg van de economische turbulentie hebben een aantal grote chemieproducenten de productie verminderd en zijn zij begonnen hun toeleveringsketen te herstructureren. Waar de chemievolumes zijn gedaald, zijn andere producten, zoals olieproducten, in sommige van Vopak's chemieterminals opgeslagen. Naast een structureel herstel van de wereldeconomie zullen ook de investeringen in de chemiesector in het Midden-Oosten alsmede de groei van de consumptie in Azië een blijvend effect hebben op de wereldwijde logistieke stromen van chemieproducten. Vopak's wereldwijde tankterminalnetwerk geeft een uitstekende uitgangspositie om deze nieuwe kansen te benutten. Biobrandstoffen In 2010 had Vopak wisselende ervaringen in de markt voor de opslag van biobrandstoffen. Na onzekerheid over de diverse biobrandstofregelingen, in het bijzonder in Europa en Noord-Amerika, hebben de marktpartijen hun positie op de biobrandstoffenmarkt heroverwogen. Biobrandstoffen zijn een relatief jonge productgroep. De producten worden doorgaans op bestaande terminals opgeslagen, waar zij chemicaliën of plantaardige oliën vervangen.

2

Voor Vopak is het de uitdaging om deze ontwikkelingen op proactieve wijze om te zetten in klantspecifieke oplossingen op strategisch gelegen locaties over de hele wereld. Daarbij gaat het om een combinatie van: - het voldoen aan de uiteenlopende behoeften van klanten, en wel door de flexibiliteit te vergroten, korte laad- en lostijden van schepen te bieden, hoge kwaliteits- en veiligheidsnormen te hanteren, en speciale diensten, zoals mengen, te bieden; - het bieden van een kwalitatief optimale infrastructuur en een breed scala aan tanktypes en -afmetingen, steigercapaciteit, laadstations voor tankauto's en treinwagons, en mengcapaciteit; - het bieden van diepwatertoegang, goede verbindingen met het achterland, beschikbaarheid van terreinen, alsmede vergunningen voor de overslag van uiteenlopende olieproducten en chemicaliën.

Ontwikkelingen opslagcapaciteit Ons uitbreidingsprogramma heeft geresulteerd in een toename van de wereldwijde opslagcapaciteit met 0,5 miljoen cbm in 2010. Het grootste project betrof de ingebruikname van Vopak Terminal Jakarta (250.000 cbm), de eerste onafhankelijke olieterminal in Jakarta (Indonesië).

P E R S

In 2010 zijn diverse nieuwe projecten aangekondigd. De opslagcapaciteit voor olieproducten wordt uitgebreid op de bestaande terminal in Fujairah (V.A.E.), op de reeds in aanbouw zijnde terminal in Amsterdam Westpoort en op de nieuwe in aanbouw zijnde terminal in Algeciras (Spanje). Een van de grotere projecten in uitvoering is Gate terminal, de eerste Nederlandse LNG-terminal, waarvan het er naar uitziet dat deze op tijd en binnen het budget wordt opgeleverd. Met alle huidige projecten in uitvoering wordt tot eind 2012 4,5 miljoen cbm opslagcapaciteit toegevoegd. Capaciteitswijzigingen (op 100% basis, in miljoenen cbm) Capaciteit Toegevoegd Capaciteit Aangekondigde eind 2009 2010 eind 2010 desinvestering 28,3 0,5 28,8 - 3,4

Capaciteit per 11 maart 2011 25,4

In aanbouw 4,5

Capaciteit eind 2012 29,9

In 2010 nam Vopak's geschatte marktaandeel in de wereldwijde onafhankelijke tankopslag af van 11,6% in 2009 tot 11,1%. De groei van de capaciteit vindt voor een groot gedeelte plaats in China, waar de toegang tot de oliemarkt voor buitenlandse onafhankelijke tankopslagbedrijven niet eenvoudig is. Vopak richt zich op groei op geselecteerde strategische locaties.

Gebeurtenissen na balansdatum - Per 1 januari 2011 is de heer Eelco Hoekstra begonnen in zijn rol als Voorzitter van de Raad van Bestuur. Hij wordt bij de vervulling van zijn functie en verantwoordelijkheden ondersteund door de huidige leden van de Raad van Bestuur van Vopak, Jack de Kreij (Vicevoorzitter en CFO) en Frits Eulderink (COO). - Vopak en haar partner NIBC European Infrastructure Fund (NEIF) hebben een 50/50 joint venture opgericht voor de bouw en exploitatie van een nieuwe opslagterminal voor olieproducten in de Eemshaven. Vanuit deze terminal, die Vopak gaat opereren, zullen diensten aan Europese overheden worden verleend ten behoeve van de opslag van hun strategische reserves van vloeibare olieproducten. De nieuwe terminal biedt een initiële opslagcapaciteit van 660.000 cbm, die nu reeds voor een lange termijn is verhuurd. Naar verwachting wordt de terminal in het derde kwartaal van 2012 in gebruik genomen. - Vopak is erin geslaagd om met een syndicaat van 14 internationale relatiebanken een nieuwe onderhandse doorlopende kredietfaciliteit in meerdere valuta van EUR 1,2 miljard af te sluiten. Deze nieuwe faciliteit vervangt de in augustus 2007 afgesloten doorlopende kredietfaciliteit van EUR 1,0 miljard. De nieuwe doorlopende kredietfaciliteit, die een initiële looptijd van vijf jaar heeft, met twee verlengingsopties van telkens één jaar, is volledig beschikbaar. Op 7 maart heeft Vopak een overeenkomst gesloten met de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) op grond waarvan ICBC wordt toegevoegd als `Mandated Lead Arranger'. - Vopak heeft haar 20% aandelenbelang in de Bahamas Oil Refining Company International Limited (BORCO, tevens handelend onder de naam Vopak Terminal Bahamas) verkocht aan Buckeye Partners, L.P. (Buckeye). Deze terminal heeft een opslagcapaciteit van 3,4 miljoen cbm. De verkoop van dit belang in BORCO heeft geresulteerd in een winst na belastingen van ruim USD 150 miljoen, die in het eerste kwartaal van 2011 zal worden verantwoord.

3


-

Vopak heeft de voordracht aangekondigd van de heer Simon Lam Chun Kai (1947) tot benoeming als lid van de Raad van Commissarissen per 27 april 2011. De voordracht van de heer Lam vloeit voort uit het besluit om het aantal leden van de Raad van Commissarissen te verhogen van vijf naar zes. De uitgebreide kennis van de heer Lam van en zijn seniormanagementervaring binnen de Aziatische petrochemische sector vormen een goede aanvulling op de kennis en ervaring van de huidige leden van de Raad van Commissarissen.

Vooruitzichten Met de projecten in uitvoering zal in de jaren 2011 en 2012 in totaal 4,5 miljoen cbm opslagcapaciteit worden toegevoegd. De totale investering voor Vopak en haar partners in deze uitbreidingsprojecten bedraagt circa EUR 1,9 miljard, waarvan EUR 0,9 miljard met Gate terminal verband houdt. De nog uit te geven netto-investering bedraagt circa EUR 0,4 miljard voor Vopak. Na de desinvestering van Vopak Terminal Bahamas (3,4 miljoen cbm) in 2011 zal de afronding van deze uitbreidingsprojecten per ultimo 2012 in een wereldwijde opslagcapaciteit van 29,9 miljoen cbm resulteren. Vopak verwacht dat de markt voor de opslag en overslag van olieproducten robuust blijft en is goed gepositioneerd om haar klanten bij de opslag en overslag van chemicaliën te ondersteunen in de volgende fase van het economische herstel en de herstructurering van de toeleveringsketen. De wisselende ervaringen in de markt voor de opslag en overslag van biobrandstoffen, zullen naar verwachting gedurende heel 2011 voortduren. Een aantal omvangrijke uitbreidingsprojecten, zoals Amsterdam Westpoort en Gate terminal, zullen in de tweede helft van 2011 in gebruik worden genomen. Verder hebben wij een hogere tijdelijke buitengebruikstelling voor onderhoud op een aantal van onze terminals gepland. Gezien deze ontwikkelingen en de desinvestering van ons aandelenbelang van 20% in Vopak Terminal Bahamas, verwacht Vopak voor 2011 een groei van het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) van ongeveer 5%, waarbij dient te worden opgemerkt dat de met de eerder genoemde capaciteitsuitbreidingen verband houdende aanloopkosten het resultaat in de eerste helft van 2011 negatief zullen beïnvloeden. Op grond van haar groeistrategie beschikt Vopak over een goede uitgangspositie om in 2013 een bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) van tussen de EUR 725 en 800 miljoen te behalen. De 4,5 miljoen cbm opslagcapaciteit die tot eind 2012 in gebruik wordt genomen, zal volledig bijdragen aan het resultaat voor 2013.

P E R S

4

Financiële gang van zaken
Opbrengsten In 2010 heeft Vopak een omzet van EUR 1.106,3 miljoen gerealiseerd, een stijging van 11% ten opzichte van 2009 (EUR 1.001,1 miljoen), inclusief een positief valutaomrekeningseffect van EUR 50,6 miljoen. Deze stijging was het gevolg van een combinatie van capaciteitsuitbreidingen en verhoging van de omzet per kubieke meter opslagcapaciteit door opwaartse tariefaanpassingen, die gedeeltelijk teniet werd gedaan door een iets lagere bezettingsgraad (2010: gemiddeld 93%; 2009: gemiddeld 94%). De omzet uit contracten met een looptijd van meer dan één jaar vertegenwoordigt 81% van de totale opbrengsten (2009: 83%). Bedrijfsresultaat Het bedrijfsresultaat steeg met 13% tot EUR 442,0 miljoen (2009: EUR 391,1 miljoen). Hierin is een positief valutaomrekeningseffect van EUR 26,2 miljoen opgenomen. Gecorrigeerd voor bijzondere posten steeg het bedrijfsresultaat met 16% tot EUR 445,3 miljoen (2009: EUR 385,3 miljoen). Deze groei wordt toegeschreven aan het betere resultaat dat de divisies Azië en Olie Europa, Midden-Oosten & Afrika hebben behaald. Het resultaat dat de divisies Chemie Europa, Midden-Oosten & Afrika, Latijns-Amerika en Noord-Amerika hebben behaald, was vergelijkbaar met het voorgaande jaar. Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) -exclusief bijzondere posten- en inclusief het nettoresultaat van joint ventures, nam met 17% toe tot EUR 598,2 miljoen (2009: EUR 513,4 miljoen). Door het toegenomen kapitaalsbeslag vanwege investeringen in nieuwe opslagcapaciteit daalde de ROCE -exclusief bijzondere posten- tot 18,8% (2009: 19,9%). De bijzondere posten hebben geleid tot - voornamelijk door een beeindigd project in NoordAmerika (EUR 2,2 miljoen) - een negatieve bijdrage van EUR 3,3 miljoen aan het bedrijfsresultaat (bijzondere posten 2009: EUR 5,8 miljoen positief). Andere bijzondere posten in 2010 betroffen voornamelijk bijzondere waardeverminderingen van joint ventures (EUR 1,6 miljoen). De niet aan de divisies toegerekende kosten -exclusief bijzondere posten- bedroegen EUR 39,1 miljoen en waren gelijk aan het voorgaande jaar. Nettofinancieringslasten De nettofinancieringslasten bedroegen EUR 68,4 miljoen (2009: EUR 45,7 miljoen). De stijging is met name een gevolg van de hogere nettorentelasten vanwege de opname van rentedragende leningen ten gevolge van het investeringsprogramma. Deze leningen bedroegen EUR 1.579,2 miljoen per ultimo 2010 versus EUR 1.190,3 miljoen per ultimo 2009. Gedurende de verslagperiode bedroeg de gemiddelde rentevoet 5,2% (2009: 5,4%). De verhouding vastrentend/variabelrentend van de langlopende rentedragende leningen, inclusief renteswaps, bedroeg per 31 december 2010 91% versus 9% (31 december 2009: 93% versus 7%). Belastingen De belastinglasten over 2010 kwamen uit op EUR 72,8 miljoen (2009: EUR 68,9 miljoen). De effectieve belastingdruk in 2010 was 19,5% (2009: 19,9%). De grootste verandering in de samenstelling van de effectieve belastingdruk in 2010 betreft de verandering in het gewogen gemiddelde wettelijke belastingtarief ten opzichte van het voorgaande jaar. Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen Het nettoresultaat toe te rekenen aan aandeelhouders -exclusief bijzondere posten- nam met 11% toe tot EUR 273,0 miljoen (2009: EUR 246,3 miljoen). Van dit resultaat is EUR 8,2 miljoen toe te rekenen aan de houders van financieringspreferente aandelen (2009: EUR 3,6 miljoen). Deze toename van het aan de houders van financieringspreferente aandelen toe te rekenen resultaat vloeit voort uit het op 31 augustus 2009 overeengekomen nieuwe cumulatief financieringspreferente aandelenprogramma (uitbreiding met EUR 84 miljoen met een hoger dividendpercentage van 7,45%; voorheen 4,73%). Het nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen -exclusief bijzondere posten- nam met 9% toe tot EUR 264,8 miljoen (2009: EUR 242,7 miljoen).

P E R S

5

De winst per gewoon aandeel -exclusief bijzondere posten- steeg met 8% tot EUR 2,08 (2009: EUR 1,92, rekening houdend met de 1:2 aandelensplitsing in 2010). De winst per gewoon aandeel -inclusief bijzondere posten- steeg met 5% tot EUR 2,06 (2009: EUR 1,96). Vaste activa Het totaal van de vaste activa nam toe tot EUR 3.370,5 miljoen (31 december 2009: EUR 2.730,0 miljoen). Gedurende 2010 is in totaal EUR 564,7 miljoen (2009: EUR 534,8 miljoen) geïnvesteerd, waarvan EUR 456,5 miljoen in materiële vaste activa (2009: EUR 455,4 miljoen). Het overige deel is met name geïnvesteerd in joint ventures (2010: EUR 42,5 miljoen; 2009: EUR 36,3 miljoen) en de verwerving van dochterondernemingen (2010: EUR 32,9 miljoen; 2009: EUR 1,2 miljoen). Deze overnames betreffen een belang van 80% in een bedrijf met een concessie in de haven van Algeciras (Spanje) en een belang van 79% in de voormalige State Street-terminal in Perth Amboy (New Jersey, VS), waarvoor een ontwikkelplan wordt opgesteld. Van de investeringen in materiële vaste activa is EUR 131,2 miljoen geïnvesteerd in uitbreidingen op bestaande terminals (2009: EUR 173,9 miljoen). Bijlage 1 bevat nadere details omtrent de ontwikkeling van de opslagcapaciteit.

P E R S

Eigen vermogen toekomend aan aandeelhouders Het eigen vermogen toekomend aan aandeelhouders steeg met EUR 201,2 miljoen tot EUR 1.453,4 miljoen (31 december 2009: EUR 1.252,2 miljoen). De toename werd vooral veroorzaakt door de toevoeging van het nettoresultaat minus een dividenduitkering in contanten van EUR 82,4 miljoen. Een gedetailleerd overzicht wordt gegeven in het Geconsolideerd overzicht van mutaties in het eigen vermogen (Bijlage 3d). Netto rentedragende schuld Als gevolg van het investeringsprogramma nam de netto rentedragende schuld toe tot EUR 1.431,4 miljoen (31 december 2009: EUR 1.017,7 miljoen). De Nettofinancieringspositie : EBITDA-ratio steeg naar 2,63 (2009: 2,23). Dit is ruim onder de overeengekomen ratio zoals vastgelegd in de afspraken met de leningverstrekkers. In 2010 heeft Vopak twee nieuwe onderhandse leningen op de Aziatische private-placementmarkt geplaatst van respectievelijk SGD 225 miljoen (EUR 125 miljoen) en JPY 20 miljard (EUR 184 miljoen). De doorlopende kredietfaciliteit van EUR 1,0 miljard, die per 31 december 2010 volledig beschikbaar was, is in februari 2011 vervangen door een nieuwe onderhandse doorlopende kredietfaciliteit in meerdere valuta van EUR 1,2 miljard. Met de nieuwe financieringen wordt op de toepasselijke voorwaarden een steeds evenwichtige en goed gespreide gemiddelde looptijd gerealiseerd die aansluit op de gedegen kwaliteit van de financieringen van Vopak, terwijl de financieringsflexibiliteit wordt gewaarborgd die noodzakelijk is voor de realisatie van onze ambities. Per 31 december 2010 is EUR 1.020,1 miljoen in het kader van US Private Placementprogramma's opgenomen met een resterende gemiddelde looptijd van 7,8 jaar. Daarnaast werd EUR 253,8 miljoen opgenomen in het kader van het SGD Private Placement-programma met een gemiddelde resterende looptijd van 5,4 jaar. De JPY Private Placement bedraagt EUR 184,1 miljoen en heeft een resterende looptijd van bijna 30 jaar. De nieuwe, in 2011 afgesloten doorlopende kredietfaciliteit van EUR 1,2 miljard heeft een looptijd van vijf jaar, met twee verlengingsopties van telkens één jaar. De reguliere aflossingen van langlopende leningen zullen in 2011 EUR 190,7 miljoen bedragen. Daarna zal het niveau van de reguliere aflossingen terugvallen (EUR 16,0 miljoen in 2012). Dividendvoorstel Het uitgangspunt van het dividendbeleid van Vopak, bijzondere omstandigheden voorbehouden, is het voornemen jaarlijks een dividend in contanten uit te keren van 25% tot 40% van het nettoresultaat -exclusief bijzondere posten- toe te rekenen aan houders van gewone aandelen. Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 27 april 2011 zal een dividend in contanten worden voorgesteld van EUR 0,70 per gewoon aandeel, een stijging van 12% (2009: EUR 0,625, rekening houdend met de aandelensplitsing in 2010). Gecorrigeerd voor bijzondere posten komt de uitkering overeen met 34% van de winst per gewoon aandeel (2009: 33%), overeenkomend met het eerder genoemde dividendbeleid. 6

Kerngegevens
2010 Duurzaamheidsgegevens Ongevallenindex per miljoen gewerkte uren (TIR) medewerkers Aantal ongevallen resulterend in verzuimdagen per miljoen gewerkte uren (LTIR) medewerkers en aannemers Aantal procesincidenten Resultaten (in miljoenen EUR) Opbrengsten Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) -exclusief bijzondere postenBedrijfsresultaat (EBIT) -exclusief bijzondere postenBedrijfsresultaat (EBIT) Nettoresultaat toe te rekenen aan aandeelhouders Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen -exclusief bijzondere postenKasstroom uit operationele activiteiten (netto) 3,2 1,3 133 1.106,3 598,2 445,3 442,0 270,1 261,9 264,8 385,2 564,7 3.802,6 2.368,6 1.453,4 1.431,4 18,7% 18,8% 2,63 8,2 2,06 2,08 3.763 5.756 28,8 18,3 93% 11,1% 45% 81% 127.296.101 127.296.101 127.835.430 660.000 41.400.000 1,33 1,34 1,81 1,71 2009 6,5 1,4 141 1.001,1 513,4 385,3 391,1 251,2 247,6 242,7 370,3 534,8 3.153,0 1.936,3 1.252,2 1.017,7 11% 17% 16% 13% 8% 6% 9% 4% 6% 21% 22% 16% 41%

P E R S

Investeringen (in miljoenen EUR) Totaal investeringen Gemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen Gemiddeld geïnvesteerd vermogen Vermogen en financiering (in miljoenen EUR) Eigen vermogen toekomend aan aandeelhouders Netto rentedragende schuld Verhoudingscijfers Return on capital employed (ROCE) Return on capital employed (ROCE) -exclusief bijzondere postenNettofinancieringspositie : EBITDA Interestdekkingsgetal (EBITDA : nettofinancieringslasten) Kerncijfers per gewoon aandeel (in EUR) * (Verwaterde) winst per gewoon aandeel (Verwaterde) winst per gewoon aandeel -exclusief bijzondere postenOverige bedrijfsgegevens Aantal medewerkers per jaareinde bij dochterondernemingen Aantal medewerkers per jaareinde inclusief joint ventures Opslagcapaciteit per jaareinde inclusief joint ventures op 100% (in miljoenen cbm) Opslagcapaciteit per jaareinde bij dochterondernemingen (in miljoenen cbm) Bezettingsgraad (gemiddeld verhuurde opslagcapaciteit in %) Geschat marktaandeel wereldwijde onafhankelijke tankopslag per jaareinde Contracten > 3 jaar (in % van de opbrengsten) Contracten > 1 jaar (in % van de opbrengsten) Aantal uitstaande gewone aandelen * Gewogen gemiddelde Gewogen gemiddelde, verwaterd Totaal inclusief ingekochte eigen gewone aandelen per jaareinde Totaal ingekochte eigen gewone aandelen Uitstaande financieringspreferente aandelen Valutakoersen (in EUR) Gemiddelde US dollar US dollar per jaareinde Gemiddelde Singapore dollar Singapore dollar per jaareinde
* 2009 gecorrigeerd voor de per 17 mei 2010 gerealiseerde 1:2 aandelensplitsing

20,2% 19,9% 2,23 10,4


- 1,5% - 1,1%


1,96 1,92

5% 8%

3.707 5.341 28,3 18,1 94% 11,6% 43% 83% 126.388.446 126.388.446 127.835.430 360.000 41.400.000 1,39 1,43 2,02 2,01


2% 8% 2% 1% - 1% - 0,5% 2% - 2%

7

Jaarverslag en jaarrekening Op 11 maart 2011 zullen het jaarverslag en de jaarrekening zoals door de Raad van Bestuur opgemaakt, en zoals deze ter vaststelling op 27 april 2011 aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders zullen worden voorgelegd, op de website van Vopak (www.vopak.com) worden gepubliceerd. Begin april zal het verslag in gedrukte vorm voor verspreiding gereed zijn. Dit persbericht is gebaseerd op de opgemaakte jaarrekening. Officiële openbaarmaking van de jaarrekening vindt krachtens wettelijk voorschrift plaats. De onafhankelijke accountant heeft bij de opgemaakte jaarrekening een goedkeurende verklaring afgegeven. Toekomstgerichte uitspraken Dit document bevat uitspraken waarin een vooruitblik wordt gegeven. Deze uitspraken zijn gebaseerd op de op dit moment beschikbare plannen en prognoses. Gezien de dynamiek van de markten en de omstandigheden in de 30 landen waarin Vopak logistieke diensten verleent, kan de onderneming de juistheid en volledigheid van toekomstgerichte uitspraken niet garanderen. Eventuele onvoorziene omstandigheden betreffen onder meer bijzondere baten en lasten, onverwachte economische, politieke en valutaontwikkelingen, en mogelijke veranderingen in IFRSverslaggevingsregels.

P E R S

De uitspraken van de onderneming waarin een vooruitblik wordt gegeven, moeten altijd worden beoordeeld in het kader van de gebeurtenissen, risico's en onzekerheden op de markten en in de omstandigheden waarin Vopak werkzaam is. Als gevolg van deze factoren is het mogelijk dat de werkelijke resultaten materieel afwijken van de prognoses. Financiële kalender 11 maart 2011 16 maart 2011 30 maart 2011 27 april 2011 27 april 2011 29 april 2011 03 mei 2011 04 mei 2011 24 augustus 2011 09 november 2011 29 februari 2012 25 april 2012 25 april 2012 27 april 2012 02 mei 2012 03 mei 2012 24 augustus 2012 09 november 2012

Publicatie jaarresultaat 2010 Formele aankondiging Algemene Vergadering van Aandeelhouders Registratiedatum Algemene Vergadering van Aandeelhouders Publicatie resultaat eerste kwartaal 2011 middels een trading update Algemene Vergadering van Aandeelhouders Aandelenkoers ex-dividend Registratiedatum dividend Betaalbaarstelling dividend Publicatie resultaat eerste halfjaar 2011 Publicatie resultaat derde kwartaal 2011 middels een trading update Publicatie jaarresultaat 2011 Publicatie resultaat eerste kwartaal 2012 middels een trading update Algemene Vergadering van Aandeelhouders Aandelenkoers ex-dividend Registratiedatum dividend Betaalbaarstelling dividend Publicatie resultaat eerste halfjaar 2012 Publicatie resultaat derde kwartaal 2012 middels een trading update

Profiel Koninklijke Vopak N.V. is 's werelds grootste onafhankelijke tankterminaloperator, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten. Vopak exploiteert 80 terminals met een totale opslagcapaciteit van ruim 25 miljoen cbm in 30 landen. Deze liggen op strategische plaatsen ten opzichte van de gebruikers en de belangrijkste vaarroutes. Klanten zijn overwegend ondernemingen uit de chemische en olie-industrie, waarvoor Vopak een grote verscheidenheid aan producten opslaat die hun weg naar een groot aantal industrieën vinden.

8

Voor meer informatie Koninklijke Vopak N.V. Corporate Communication & Investor Relations Arno Schikker Telefoon : 010 - 400 2777 E-mail : corporate.communication@vopak.com Website : www.vopak.com De analistenpresentatie zal op 11 maart 2011 vanaf 11.00 uur via een on-demand videoweergave op de website (www.vopak.com) plaatsvinden. Persfoto's van de Raad van Bestuur van Vopak, nieuwe terminals en activiteiten zijn als downloads beschikbaar op http://www.vopak.com/press/142_460.php.

Bijlagen

P E R S


1. Ontwikkeling opslagcapaciteit 2. Toelichting op de resultaten per divisie 3. Verkorte geconsolideerde financiële verslaggeving a. Geconsolideerde winst- en verliesrekening b. Geconsolideerd overzicht van gerealiseerde en niet-gerealiseerde resultaten c. Verkorte geconsolideerde balans d. Geconsolideerd overzicht van mutaties in het eigen vermogen e. Geconsolideerd kasstroomoverzicht f. Segmentatie 4. Vopak geconsolideerd inclusief proportionele consolidatie van joint ventures in tankopslagactiviteiten 5. Vopak's kernresultaten tweede halfjaar

9

Bijlage 1 - Ontwikkeling opslagcapaciteit
Capaciteitswijzigingen (op 100% basis, in miljoenen cbm) Capaciteit Toegevoegd Capaciteit Aangekondigde eind 2009 2010 eind 2010 desinvestering 28,3 0,5 28,8 - 3,4 Capaciteit per 11 maart 2011 25,4 In aanbouw 4,5 Capaciteit eind 2012 29,9

Met ons uitbreidingsprogramma hebben we in 2010 een groei van onze wereldwijde opslagcapaciteit gerealiseerd van 0,5 miljoen cbm. Met de ingebruikname van 250.000 cbm van Vopak Terminal Jakarta was de eerste onafhankelijke olieterminal in Jakarta (Indonesië) een feit. Verder is er opslagcapaciteit in gebruik genomen in Zhangjiagang (China), Tallinn (Estland) en Alemoa (Brazilië). Ingevolge een overeenkomst uit 2007 met de havenautoriteiten van Hamburg (Duitsland) wordt bijna alle opslagcapaciteit op de locatie Waltershof in Hamburg thans buiten gebruik gesteld en deels herbouwd op een andere locatie van Vopak in Hamburg. Uitbreidingen 2010 Bestaande terminals

P E R S

Land China Estland Brazilië Zweden Duitsland Mexico Singapore China China Duitsland Diversen

Terminal Zhangjiagang Tallinn Alemoa Gothenburg Hamburg Coatzacoalcos Banyan Ningbo Lanshan Waltershof Netto wijziging diverse terminals, inclusief buitengebruikstelling Jakarta Mejillones

Producten Chemicaliën Olieproducten Chemicaliën Olieproducten Chemicaliën Chemicaliën Chemicaliën Chemicaliën Chemicaliën Chemicaliën Diversen

Capaciteit toegevoegd (cbm) 190.000 75.000 38.600 20.000 8.900 8.400 7.500 5.500 3.700 - 99.400 - 38.300

Nieuwe terminals
Indonesië Chili Olieproducten Chemicaliën 250.000 10.000

Netto totale capaciteitstoename 2010:

0,5 miljoen cbm

In 2010 zijn diverse nieuwe projecten aangekondigd. De opslagcapaciteit voor olieproducten wordt uitgebreid op de bestaande terminal in Fujairah (V.A.E.), op de reeds in aanbouw zijnde terminal in Amsterdam en op de nieuwe in aanbouw zijnde terminal in Algeciras (Spanje). Verder worden er twee nieuwe terminals voor de opslag van chemicaliën gebouwd in Dongguan en Tianjin (beide in China). Er zijn nieuwe uitbreidingen op onze terminals Altamira (Mexico) en Zhangjiagang (China) goedgekeurd. Met alle huidige projecten in uitvoering wordt tot eind 2012 4,5 miljoen cbm opslagcapaciteit toegevoegd.

10

Aangekondigde uitbreidingsplannen voor de periode tot en met 2012 Bestaande terminals Land V.A.E. Nederland Nederland Spanje China Nederland China Brazilië Mexico Nederland Nederland Nederland Terminal Fujairah MOT Europoort Barcelona Zhangjiagang Vlaardingen Caojing Aratu Altamira Amsterdam Westpoort Eemshaven Gate Rotterdam; 12 miljard cbm doorvoercapaciteit p.j. Algeciras Dongguan Tianjin Producten Olieproducten Olieproducten Olieproducten Olieproducten Chemicaliën Plantaardige oliën/ biobrandstoffen Chemicaliën Chemicaliën Chemicaliën Olieproducten Olieproducten LNG Olieproducten Chemicaliën Chemicaliën Capaciteit gepland (cbm) 606.000 360.000 160.000 155.200 55.600 38.100 30.000 26.300 15.800 1.190.000 660.000 540.000 403.000 153.000 95.300

Nieuwe terminals

P E R S

Spanje China China

In aanbouw in de periode tot en met 2012:

4,5 miljoen cbm

Ontwikkelingen en studies naar groeikansen Momenteel doen wij onderzoek naar verschillende uitbreidingsmogelijkheden, zowel op bestaande terminals als op nieuwe locaties. Het gaat onder meer om studies naar de mogelijkheden van een olieterminal in Hainan (China), een terminal in Perth Amboy (New Jersey, VS), een LPG-terminal in West-Java (Indonesië), een LNG-terminal in Fos-sur-Mer (Frankrijk) en een terminal voor olieproducten in Pengerang (Johor, Maleisië).

11

Bijlage 2 - Toelichting op de resultaten per divisie Chemie Europa, Midden-Oosten & Afrika (CEMEA) ­ "Toegenomen activiteit van klanten ongedaan gemaakt door lagere vraag naar opslag van biobrandstoffen" In miljoenen EUR Opbrengsten Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) Bedrijfsresultaat (EBIT) Bedrijfsresultaat -exclusief bijzondere postenGemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen Gemiddeld geïnvesteerd vermogen Return On Capital Employed (ROCE) Opslagcapaciteit (in miljoenen cbm, eind van de periode) Bezettingsgraad 2010 325,1 137,5 91,1 90,6 983,0 554,4 16,4% 4,2 89% 2009 312,7 131,4 92,1 91,2 865,6 481,3 19,1% 4,3 93% 4% 5% - 1% - 1% 14% 15% - 2,7% - 2% - 4%

P E R S

De opbrengsten zijn toegenomen tot EUR 325,1 miljoen. De lagere bezettingsgraad werd gecompenseerd door de toegenomen activiteit van klanten en de capaciteitsuitbreidingen in Nederland in 2009. De bezettingsgraad nam in 2010 af tot 89% (2009: 93%), voornamelijk door uitdagingen in de Europese biobrandstoffenmarkt. De chemievolumes bevinden zich, enkele afgelegen locaties uitgezonderd, weer op het niveau van voor de crisis. Het valutaomrekeningseffect op de omzet bedroeg EUR 3,9 miljoen positief. Het bedrijfsresultaat nam 1% af tot EUR 90,6 miljoen, voornamelijk als gevolg van hogere afschrijvingen vanwege capaciteitsuitbreidingen. Het valutaomrekeningseffect op het bedrijfsresultaat bedroeg EUR 1,4 miljoen positief. In Barcelona (Spanje) is 155.200 cbm in aanbouw voor olieproducten. Verder worden er omvangrijke vervangings- en verbeteringsprojecten uitgevoerd in Vlaardingen en Teesside (VK). Olie Europa, Midden-Oosten & Afrika (OEMEA) ­ "Toename geografische onbalans stuwt vraag naar tankopslag" In miljoenen EUR Opbrengsten Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) Bedrijfsresultaat (EBIT) Bedrijfsresultaat -exclusief bijzondere postenGemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen Gemiddeld geïnvesteerd vermogen Return On Capital Employed (ROCE) Opslagcapaciteit (in miljoenen cbm, eind van de periode) Bezettingsgraad 2010 278,1 181,5 151,6 152,2 763,5 452,1 33,5% 11,0 95% 2009 269,5 166,6 140,7 135,3 677,5 407,8 34,5% 11,0 95% 3% 9% 8% 12% 13% 11% - 1,0% 0% 0%

De opbrengsten stegen tot EUR 278,1 miljoen, inclusief een positief valutaomrekeningseffect van EUR 3,0 miljoen, hoofdzakelijk als gevolg van de algehele robuuste marktomstandigheden voor de opslag en overslag van olieproducten en ondanks de desinvestering van de Vopak-terminal in Bazel (Zwitserland) in 2009 en de sluiting van de locatie Waltershof in Hamburg (Duitsland) in 2010. De bezettingsgraad bleef met 95% stabiel. De verbetering van de omzet, de sterke resultaten van de joint ventures en strikt margebeheer hebben geresulteerd in een 12% hoger bedrijfsresultaat van EUR 152,2 miljoen. Het valutaomrekeningseffect op het bedrijfsresultaat bedroeg EUR 2,1 miljoen positief. In Tallinn (Estland) is nieuwe opslagcapaciteit in gebruik genomen, terwijl er op onze terminal in Gothenburg (Zweden) een omvangrijk vervangings- en verbeteringsproject is uitgevoerd. Belangrijke toevoegingen aan de capaciteit zijn in aanbouw in Amsterdam Westpoort, Algeciras (Spanje) en Fujairah (V.A.E.). Onlangs hebben we eveneens, samen met onze partner NIBC European Infrastructure Fund (NEIF), aangekondigd dat we een terminal ter grootte van 660.000 cbm gaan bouwen voor de strategische opslag van olieproducten in de Eemshaven. 12

Azië ­ "Toenemende consumptie in Azië biedt Vopak een robuust groeiperspectief" In miljoenen EUR Opbrengsten Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) Bedrijfsresultaat (EBIT) Bedrijfsresultaat -exclusief bijzondere postenGemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen Gemiddeld geïnvesteerd vermogen Return On Capital Employed (ROCE) Opslagcapaciteit (in miljoenen cbm, eind van de periode) Bezettingsgraad 2010 272,5 217,9 169,9 169,9 1.336,1 920,4 18,5% 6,9 92% 2009 206,2 164,2 124,6 127,5 1.048,3 717,1 17,4% 6,4 93% 32% 33% 36% 33% 27% 28% 1,1% 8% - 1%

P E R S

De opbrengsten zijn met 32% gestegen tot EUR 272,5 miljoen, waarin een positief valutaomrekeningseffect van EUR 27,6 miljoen is begrepen. Overige belangrijke bijdragen kwamen van uitbreidingen in 2009 van de opslagcapaciteit in Singapore en een verhoogde omzet per kubieke meter. In 2010 was de bezettingsgraad lager dan in 2009 (93%). Op bepaalde lokale markten, zoals Indonesië, bleek het uiteindelijk een uitdaging te zijn om de nieuwe capaciteit volledig te verhuren. De verhoging van de opslagcapaciteit, de hogere omzet en de grotere schaalvoordelen hebben geresulteerd in een 33% hoger bedrijfsresultaat van EUR 169,9 miljoen, inclusief een positief valutaomrekeningseffect van EUR 17,4 miljoen. In 2010 is de nieuwe terminal in Jakarta ter grootte van 250.000 cbm in gebruik genomen. In Zhangjiagang (China) is 190.000 cbm in gebruik genomen, terwijl nog eens 55.600 cbm in aanbouw is. In China is gestart met de bouw van nieuwe terminals voor de opslag en overslag van chemicaliën in Dongguan (153.000 cbm) en Tianjin (95.300 cbm). Noord-Amerika ­ "Stabiele resultaten in turbulent jaar" In miljoenen EUR Opbrengsten Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) Bedrijfsresultaat (EBIT) Bedrijfsresultaat -exclusief bijzondere postenGemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen Gemiddeld geïnvesteerd vermogen Return On Capital Employed (ROCE) Opslagcapaciteit (in miljoenen cbm, eind van de periode) Bezettingsgraad 2010 138,3 59,3 43,8 46,0 451,6 275,0 15,9% 5,7 94% 2009 131,7 59,1 46,1 46,1 396,0 242,3 19,0% 5,7 96% 5% 0% - 5% 0% 14% 13% - 3,1% 0% - 2%

De opbrengsten namen toe tot EUR 138,3 miljoen, voornamelijk als gevolg van een positief valutaomrekeningseffect van EUR 7,8 miljoen. De bezettingsgraad in Noord-Amerika nam in 2010 af tot 94% (2009: 96%), doordat de markt voor de opslag en overslag van biobrandstoffen, met name biodiesel, kromp. Voor een deel van onze klanten heeft de biodieselmarkt veel van zijn aantrekkingskracht verloren toen stimuleringsmaatregelen van overheidswege uitbleven. Het bedrijfsresultaat bleef stabiel op EUR 46,0 miljoen, inclusief een positief valutaomrekeningseffect van EUR 2,6 miljoen, dat voornamelijk teniet werd gedaan door hogere afschrijvingen. Er zijn momenteel geen omvangrijke capaciteitsuitbreidingen in aanbouw in Noord-Amerika. Vopak heeft aangekondigd dat zij haar aandelenbelang van 20% in de 3,4 miljoen cbm van Bahamas Oil Refining Company International Limited (BORCO, tevens handelend onder de naam Vopak Terminal Bahamas) aan Buckeye Partners, L.P. (Buckeye) heeft verkocht. De verkoop van dit belang in BORCO heeft geresulteerd in een winst na belastingen van meer dan USD 150 miljoen, die in het eerste kwartaal van 2011 zal worden verantwoord.

13

Latijns-Amerika ­ "Prestaties blijven op peil"
In miljoenen EUR Opbrengsten Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) Bedrijfsresultaat (EBIT) Bedrijfsresultaat -exclusief bijzondere postenGemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen Gemiddeld geïnvesteerd vermogen Return On Capital Employed (ROCE) Opslagcapaciteit (in miljoenen cbm, eind van de periode) Bezettingsgraad 2010 88,2 39,3 28,5 25,7 218,9 148,7 19,1% 1,0 90% 2009 77,9 32,1 24,3 24,3 153,0 99,9 24,3% 0,9 88% 13% 22% 17% 6% 43% 49% - 5,2% 11% 2%

P E R S

De opbrengsten zijn dankzij uitbreidingen van de opslagcapaciteit met 13% tot EUR 88,2 miljoen toegenomen en bevat een positief valutaomrekeningseffect van EUR 8,4 miljoen. De voorzichtige groei die in 2009 verscheidene markten kenmerkte terwijl de wereldeconomie stagneerde, zette in 2010 door, met name op de markten voor biobrandstoffen en plantaardige oliën. Vopak Chili kreeg in februari 2010 te maken met een aardbeving. Gelukkig hebben zich geen ongelukken met persoonlijk letsel voorgedaan. De fundering van een aantal tanks, die zich direct naast de haven bevinden, liep echter wel zware schade op. Het bedrijfsresultaat steeg met 6% tot 25,7 miljoen, waarin een positief valutaomrekeningseffect van EUR 3,2 miljoen is begrepen. In Alemoa (Brazilië) is rond de 38.600 cbm opslagcapaciteit in gebruik genomen en in Mejillones (Chili) werd op een nieuwe joint venture-terminal van 10.000 cbm voor de opslag en overslag van chemicaliën operationeel. Nieuwe capaciteit is in aanbouw in Aratu (Brazilië) en Altamira (Mexico).

14

Bijlage 3 - Verkorte geconsolideerde financiële verslaggeving 3a - Geconsolideerde winst- en verliesrekening In miljoenen EUR Opbrengsten Overige bedrijfsopbrengsten Totaal bedrijfsopbrengsten Personeelskosten Afschrijvingen en bijzondere waardeverminderingen Overige bedrijfskosten 293,5 151,5 311,2 756,2 358,6 83,4 442,0 4,6 - 73,0 - 68,4 373,6 - 72,8 300,8 6,7 - 52,4 - 45,7 345,4 - 68,9 276,5 1.106,3 8,5 1.114,8 274,4 131,1 285,9 691,4 330,6 60,5 391,1 2010 1.001,1 20,9 1.022,0 2009

P E R S

Totaal bedrijfslasten Exploitatieresultaat Resultaat joint ventures volgens de equity-methode Bedrijfsresultaat (EBIT) Interest- en dividendopbrengsten Financieringskosten Nettofinancieringslasten Resultaat voor belastingen Belastingen Nettoresultaat Toe te rekenen aan: Houders van gewone aandelen Houders van financieringspreferente aandelen Minderheidsbelang 261,9 8,2 30,7

247,6 3,6 25,3

Nettoresultaat

300,8

276,5

Winst per gewoon aandeel Verwaterde winst per gewoon aandeel


2,06 2,06


1,96 1,96

15


3b - Geconsolideerd overzicht van gerealiseerde en niet-gerealiseerde resultaten In miljoenen EUR Nettoresultaat voor de periode Koersverschillen en effectief deel afdekkingen op nettoinvesteringen in buitenlandse activiteiten Aanwending koersverschillen en effectief deel afdekkingen op netto-investeringen in buitenlandse activiteiten Effectief deel reële waardewijziging cashflow hedges Aanwending effectief deel cashflow hedges naar resultatenrekening Effectief deel reële waardewijziging cashflow hedges joint ventures Overige gerealiseerde en niet-gerealiseerde resultaten na aftrek van belastingen Totaal gerealiseerde en niet-gerealiseerde resultaten voor de periode 2010 300,8 2009 276,5

48,7 0,2 - 1,5 - 0,6 - 11,5 35,3

6,6 - 0,6 - 1,2 1,2 0,2 6,2

P E R S

336,1

282,7

Toe te rekenen aan: Houders van gewone aandelen Houders van financieringspreferente aandelen Totaal gerealiseerde en niet-gerealiseerde resultaten toe te rekenen aan aandeelhouders Minderheidsbelang Totaal gerealiseerde en niet-gerealiseerde resultaten voor de periode 282,5 8,2 290,7 45,4 336,1 253,9 3,6 257,5 25,2 282,7

16


3c - Verkorte geconsolideerde balans per 31 december In miljoenen EUR 31/12/10 31/12/09

Activa
Immateriële vaste activa Materiële vaste activa Financiële activa Latente belastingen Derivaten Pensioenen en soortgelijke regelingen Overige vaste activa Totaal vaste activa Debiteuren en overige vorderingen Verstrekte leningen Vooruitbetalingen Derivaten Liquide middelen Activa aangehouden voor verkoop Pensioenen en soortgelijke regelingen Totaal vlottende activa Totaal activa 216,0 5,3 24,9 28,5 181,8 3,9 0,1 460,5 3.831,0 53,9 2.546,1 615,7 6,4 3,3 114,1 31,0 3.370,5 182,2 11,0 20,9 2,5 189,4 406,0 3.136,0 41,0 2.050,7 496,7 5,6 9,3 98,0 28,7 2.730,0

P E R S

Eigen vermogen
Eigen vermogen toekomend aan aandeelhouders Minderheidsbelang Totaal eigen vermogen 1.453,4 96,7 1.550,1 1.252,2 80,6 1.332,8

Verplichtingen
Rentedragende leningen Derivaten Pensioenen en soortgelijke regelingen Latente belastingen Overige voorzieningen Totaal langlopende verplichtingen Schulden aan kredietinstellingen Rentedragende leningen Derivaten Crediteuren en overige schulden Verschuldigde belastingen Pensioenen en soortgelijke regelingen Overige voorzieningen Totaal kortlopende verplichtingen Totaal verplichtingen Totaal eigen vermogen en verplichtingen 34,0 190,7 31,8 306,1 38,7 2,5 14,9 618,7 2.280,9 3.831,0 1.388,5 9,2 37,6 204,0 22,9 1.662,2 16,8 25,1 18,1 280,8 25,3 2,9 22,1 391,1 1.803,2 3.136,0 1.165,2 19,8 43,6 161,5 22,0 1.412,1

17

3d - Geconsolideerd overzicht van mutaties in het eigen vermogen Eigen vermogen toe te rekenen aan de eigenaren van de moeder IngeAankochte IngedelenAgioaanOverige houden delen reserves kapitaal reserve winsten Totaal 81,9 165,2 - 3,3 - 21,2 710,4 933,0 Totaal eigen vermogen 1.009,0

In miljoenen EUR Stand per 1 januari 2009 Totaal gerealiseerde en nietgerealiseerde resultaten Uitgifte van nieuwe aandelen Uitgekeerd dividend in contanten Uitgekeerd dividend in aandelen Inkoop van eigen aandelen Intrekking financieringspreferente aandelen Waardering van het op aandelen gebaseerde beloningsplan Ingekochte gewone aandelen geplaatst bij optiehouders Totaal transacties met eigenaren

Minderheidsbelang 76,0

7,2

132,1 - 14,6


-

5,8

251,7

257,5 139,3 - 20,5 - 50,0 - 2,9 - 6,0

25,2

282,7 139,3 - 41,1 - 50,0 - 2,9 - 6,0


- 20,5 - 35,4 - 2,9


- 20,6

P E R S


- 4,5


- 1,5


1,3 0,5 2,7 116,0 - 2,4 - 54,6


1,3 0,5 61,7 - 20,6


1,3 0,5 41,1

Balans per 31 december 2009 Totaal gerealiseerde en nietgerealiseerde resultaten Uitgekeerd dividend in contanten Inkoop van eigen aandelen Mutatie minderheidsbelang vanwege acquisitie Waardering van het op aandelen gebaseerde beloningsplan Totaal transacties met eigenaren Balans per 31 december 2010


84,6


281,2


- 5,7


- 15,4


907,5


1.252,2


80,6


1.332,8


-


-


-


19,5


271,2 - 82,4


290,7 - 82,4 - 9,2


45,4 - 36,4


336,1 - 118,8 - 9,2 7,1


- 9,2


7,1


2,1 84,6 281,2 - 9,2 - 14,9 4,1 - 80,3 1.098,4


2,1 - 89,5 1.453,4 - 29,3 96,7


2,1 - 118,8 1.550,1

18


3e - Geconsolideerd kasstroomoverzicht
In miljoenen EUR Kasstroom uit operationele activiteiten (bruto) Ontvangen interest Ontvangen dividend Betaalde financieringslasten Gerealiseerde waardeveranderingen derivaten (renteswaps) Betaalde winstbelasting Kasstroom uit operationele activiteiten (netto) 455,1 3,7 0,9 - 70,0 6,7 - 11,2 385,2 - 5,8 - 455,4 - 36,3 - 21,4 - 7,5 - 7,2 - 1,2 - 534,8 12,4 75,2 16,3 12,8 - 551,9 - 53,0 - 604,9 - 485,7 727,7 - 6,0 89,2 - 18,5 - 2,0 - 2,9 0,5 - 48,1 254,2 196,6 0,5 0,1 197,2 103,9 - 430,9 3,0 - 427,9 2010 450,6 6,3 0,4 - 45,5 - 41,5 370,3 2009

P E R S

Immateriële vaste activa - 11,9 Materiële vaste activa - 456,5 Joint ventures - 42,5 Verstrekte leningen - 8,8 Overige vaste activa - 2,2 Verwerving van joint ventures - 9,9 Verwerving van dochterondernemingen inclusief goodwill - 32,9 Totaal investeringen - 564,7 Immateriële vaste activa Materiële vaste activa Verstrekte leningen Activa aangehouden voor verkoop Totaal desinvesteringen Kasstroom uit investeringsactiviteiten (exclusief derivaten) Gerealiseerde waardeveranderingen derivaten (afdekkingen nettoinvesteringen) Kasstroom uit investeringsactiviteiten (inclusief derivaten) 0,4 12,4 -

Aflossing langlopende rentedragende leningen - 143,5 Opname langlopende rentedragende leningen 451,5 Intrekking financieringspreferente aandelen Uitgifte financieringspreferente aandelen Uitgekeerd dividend in contanten - 79,6 Uitgekeerd preferent dividend - 2,8 Inkoop van eigen aandelen - 9,2 Uitoefening optierechten Mutaties kortlopende financiering - 27,7 Kasstroom uit financieringsactiviteiten 188,7 Nettokasstroom Koers- en omrekeningsverschillen Mutatie liquide middelen i.v.m. (de)consolidaties Mutatie in liquide middelen (inclusief schulden aan kredietinstellingen) Netto liquide middelen (inclusief schulden aan kredietinstellingen) per 1 januari Netto liquide middelen (inclusief schulden aan kredietinstellingen) per 31 december - 31,0 6,0 0,2 - 24,8

172,6 147,8


- 24,6 172,6

19


3f - Segmentatie Opbrengsten
In miljoenen EUR Chemie Europa, Midden-Oosten & Afrika waarvan Nederland Olie Europa, Midden-Oosten & Afrika waarvan Nederland Azië waarvan Singapore Noord-Amerika Latijns-Amerika Niet toegerekend Opbrengsten 2010 325,1 179,0 278,1 204,4 272,5 195,7 138,3 88,2 4,1 1.106,3 2009 312,7 174,9 269,5 190,5 206,2 151,1 131,7 77,9 3,1 1.001,1 4% 2% 3% 7% 32% 30% 5% 13% 11%

P E R S

Resultaat joint ventures
In miljoenen EUR Chemie Europa, Midden-Oosten & Afrika waarvan Nederland Olie Europa, Midden-Oosten & Afrika waarvan Nederland Azië waarvan Singapore Noord-Amerika Latijns-Amerika Niet toegerekend Resultaat joint ventures -exclusief bijzondere postenBijzondere posten: Olie Europa, Midden-Oosten & Afrika Azië Niet toegerekend 2010 1,5 0,3 41,9 1,9 33,9 8,6 1,1 - 2,0 85,0 2009 1,8 32,1 2,2 28,8 3,6 0,7 - 0,9 66,1 - 17% 31% - 14% 18% 139% 57% 29%


- 0,6 - 1,0 - 1,6


- 3,1 - 2,5 - 5,6 60,5 38%

Resultaat joint ventures

83,4

20

Bedrijfsresultaat
In miljoenen EUR Chemie Europa, Midden-Oosten & Afrika waarvan Nederland Olie Europa, Midden-Oosten & Afrika waarvan Nederland Azië waarvan Singapore Noord-Amerika Latijns-Amerika Niet toegerekend Bedrijfsresultaat -exclusief bijzondere postenBijzondere posten: Chemie Europa, Midden-Oosten & Afrika Olie Europa, Midden-Oosten & Afrika Azië Noord-Amerika Latijns-Amerika Niet toegerekend 2010 90,6 50,6 152,2 100,7 169,9 115,6 46,0 25,7 - 39,1 445,3 2009 91,2 52,9 135,3 88,7 127,5 84,1 46,1 24,3 - 39,1 385,3 - 1% - 4% 12% 14% 33% 37% 6% 16%

P E R S
Totaal activa

0,5 - 0,6 - 2,2 2,8 - 3,8 - 3,3

0,9 5,4 - 2,9 2,4 5,8 391,1 13%

Bedrijfsresultaat (EBIT)

442,0

In miljoenen EUR Chemie Europa, Midden-Oosten & Afrika waarvan Nederland Olie Europa, Midden-Oosten & Afrika waarvan Nederland Azië waarvan Singapore Noord-Amerika Latijns-Amerika Niet toegerekend Totaal activa

31/12/10 772,3 413,8 948,8 565,9 1.114,9 497,9 402,8 276,4 315,8 3.831,0

31/12/09 691,5 368,4 685,1 425,2 948,6 443,5 300,1 178,9 331,8 3.136,0

21

Bijlage 4 - Vopak geconsolideerd inclusief proportionele consolidatie van joint ventures in tankopslagactiviteiten * In miljoenen EUR 2010 2009

Winst- en verliesresultatenrekening
Opbrengsten Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) Bedrijfsresultaat (EBIT) Nettoresultaat toe te rekenen aan aandeelhouders Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen 1.365,3 661,9 470,4 270,1 261,9 1.220,5 582,0 419,8 251,2 247,6

Balans per 31 december

P E R S

Vaste activa Vlottende activa Totaal activa Langlopende verplichtingen Kortlopende verplichtingen Totaal verplichtingen Totaal eigen vermogen

3.862,2 566,6 4.428,8 2.152,1 726,6 2.878,7 1.550,1

3.091,5 477,9 3.569,4 1.758,7 477,9 2.236,6 1.332,8

Financiële ratio's
Interestdekkingsgetal Nettofinancieringspositie : EBITDA 8,6 2,80 10,0 2,26


* Op deze cijfers is geen accountantscontrole en geen accountantsreview toegepast

22

Bijlage 5 - Vopak's kernresultaten tweede halfjaar *

In miljoenen EUR

HJ2 2010

HJ2 2009

Opbrengsten Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) -exclusief bijzondere postenBedrijfsresultaat (EBIT) Bedrijfsresultaat (EBIT) -exclusief bijzondere postenNettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen -exclusief bijzondere posten-

562,4 297,7 300,9 219,1 222,3 130,1 132,4 1,02 1,04 92%

509,0 273,2 267,5 206,8 201,1 133,8 127,8 1,05 1,005 93%

10% 9% 12% 6% 11% - 3% 4% - 3% 3% - 1%

P E R S

Winst per gewoon aandeel (in EUR) ** Winst per gewoon aandeel -exclusief bijzondere posten- (in EUR) ** Bezettingsgraad

Belangrijkste aankondigingen in het tweede halfjaar van 2010 · Per 1 januari 2011 is Eelco Hoekstra John Paul Broeders opgevolgd als Voorzitter van de Raad van Bestuur. Eelco Hoekstra wordt door de huidige leden van de Raad van Bestuur van Vopak, Jack de Kreij (Vicevoorzitter en CFO) en Frits Eulderink (COO), ondersteund. · In november heeft Vopak met succes op de Aziatische Private Placement-markt een tweede onderhandse lening afgesloten. Deze lening, ten bedrage van SGD 225 miljoen, waaraan zeven Aziatische institutionele beleggers deelnemen, kent een looptijd met aflossing van de hoofdsom ineens ('bullet maturity') van 7,2 jaar en een vaste rente van 4%. In december heeft Vopak met succes op de Aziatische markt een nieuwe onderhandse Private Placement in JPY afgesloten. Deze Private Placement, met een totale waarde van JPY 20 miljard, is met één Aziatische belegger afgesloten en kent een 'bullet maturity' van 30 jaar en een vast rentepercentage. De opbrengst van beide faciliteiten zal worden gebruikt om de wereldwijde groeistrategie van Vopak te financieren.


* Op deze cijfers is geen accountantscontrole en geen accountantsreview toegepast ** 2009 gecorrigeerd voor de per 17 mei 2010 gerealiseerde 1:2 aandelensplitsing

23


---- --