Dienstenbond CNV

Nieuws

11 maart 2011

Onderhandelingsresultaat cao beloning ASR: uw oordeel

Begin februari hebben we als CNV Dienstenbond de leden geïnformeerd over de stand van zaken in het overleg over het nieuwe beloningsbeleid van ASR. De aanpassing is een initiatief van ASR. Daarom heeft CNV Dienstenbond in februari het standpunt ingenomen dat zij pas de wijziging ter stemming aan haar leden wilde voorleggen als ASR zelf voor draagvlak zou zorgen. Draagvlak onder de medewerkers in de zin van uit te leggen waarom ASR deze wijziging nodig vindt, wat er verandert en hoe dat gaat gebeuren. ASR heeft die handschoen opgepakt door via intranet en bijeenkomsten iedereen de gelegenheid te geven kennis te nemen van de wijzigingen en daar vragen over te stellen. Daarnaast hebben wij CNV Dienstenbondleden uitdrukkelijk om hun mening gevraagd. Graag horen wij of je met dat resultaat wel of niet kunt instemmen.

Kritische opmerkingen
Die meningen van alle vakbondsleden zijn verdeeld: positief, kritisch maar ook afwijzend waar het de nieuwe beloningsstructuur betreft. Vervolgens hebben we op
7 maart jl. verder met ASR onderhandeld over het beloningsbeleid. Daarbij zijn alle opmerkingen, vooral de kritische opmerkingen uit de achterban, besproken.
De uitkomst van dit overleg is een onderhandelingsresultaat dat alle bonden ter stemming aan hun leden gaan voorleggen.

De kritische opmerkingen die wij naar aanleiding van onze vraag in februari ontvangen hebben zijn te bundelen in 3 hoofdpunten van kritiek:


1)Twijfels bij het goed kunnen afspreken van de individuele doelstellingen en de uiteindelijke beoordeling hierop. Dit punt was voor ons als CNV Dienstenbond heel belangrijk. Want dit raakt het punt of er bij medewerkers voldoende vertrouwen is dat leidinggevende of degene die hen weer aansturen het vertrouwen van hun medewerkers genieten, dat zij een dergelijk proces objectief en integer kunnen leiden. Het grote belang dat wij hier aan hechten is door ons als CNV Dienstenbond (nogmaals) met ASR besproken. Ook uw werkgever realiseert zich dat vertrouwen in een dergelijk proces essentieel is en heeft aangegeven dat er in de regeling voldoende waarborgen zitten en dat er bovendien via de klachtenregeling en de ombudsman voldoende "bezwaar" mogelijkheden zijn die ervoor zorgen dat de regeling netjes en goed zal worden uitgevoerd.


2)Twijfels ten aanzien van het vaststellen van de doelstellingen met betrekking tot de component klantwaardering. Hiervoor, en ook voor de component financieel vindt ASR voldoende waarborgen aanwezig in de regeling. De nieuwe regeling zorgt er namelijk voor dat de doelstellingen voor zowel het (senior)management als raad van bestuur, als die van de mensen die onder de cao praktisch gelijk worden. Zowel het (senior)management als de raad van bestuur snijdt zich in de vingers indien de doelstellingen aangaande klanttevredenheid en financiële component niet reëel zijn.
En daarmee zou dit volgens ASR een goede waarborg zijn voor de mensen die onder de cao vallen.


3)De ingangsdatum van de regeling. ASR stelde voor de regeling in te laten gaan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2011. Terecht werd door leden aangegeven dat het vreemd is om, als er al een kwartaal voorbij is, nog targets te stellen en individuele doelstellingen met de leidinggevende af te spreken voor het lopende jaar. In het onderhandelingsresultaat is daarom een ingangsdatum van 1 januari 2012 afgesproken.

Oordeel vakbonden
Alle drie bonden zijn het er mee eens dat er nu redelijke waarborgen in de regeling zitten die een zorgvuldige en afgewogen formulering van doelstellingen voor alle componenten mogelijk maken. Wij hebben hier in de onderhandelingen veel aandacht aan besteed. Of dat voldoende is weten we pas als we de evaluatie van de eerste uitkering variabele beloning zien.

Dit is ook de reden waarom we maar een looptijd van 1 jaar afgesproken hebben.
We kennen aan het eind van dat jaar nog niet de uitkomst, maar wel weten we of het proces van het vaststellen van de doelstellingen individueel, financieel en klantwaardering goed is verlopen. Ingangsdatum is dan ook 1 januari 2012 met een looptijd van 1 jaar. Dat geeft ons eind 2012 de mogelijkheid om voor een volgende cyclus eventuele verbeteringen met uw werkgever te bespreken. Op die manier hebben we als CNV Dienstenbond een extra waarborg willen inbouwen.

Ook hebben wij de tekst over de betrokkenheid van de OR bij de doelstellingen en scores nog wat aangescherpt. In de tekst is nu opgenomen dat "de mening van de Ondernemingsraad wordt door de Raad van Bestuur betrokken bij de vaststelling van de te behalen doelstellingen". Hetzelfde is opgenomen ten aanzien van de vaststelling van de score.

De volledige tekst van het onderhandelingsresultaat staat op het intranet van ASR.

Stem uitbrengen
Graag vernemen wij vóór 31 maart a.s. of u wel of niet in kunt stemmen met deze nieuwe cao functie- en beloningsstructuur ASR Nederland. Uw stem kunt u uitbrengen door een e-mail te sturen met uw stem naar uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken via 0512- 583 440 of per e-mail g.seffinga@remove-this.cnvdibo.nl