Ingezonden persbericht


Utrecht, 7 maart 2011

Robbie Cornelissen trekt honderden kilometers met het potlood

11 maart t/m 29 mei 2011
Centraal Museum Utrecht

Het Centraal Museum toont van 11 maart t/m 29 mei 2011 de tentoonstelling Studio Vertigo - Robbie Cornelissen met hierin uiteenlopend werk van deze toonaangevende hedendaagse tekenaar. De kunstenaar werkt gedurende de tentoonstelling in het museum 'live' aan een lijntekening van 4.40 bij 17 meter.

Elke dag een halve marathon
De meterslange tekening die gedurende de tentoonstellingsperiode wordt gemaakt heet, Little boy pissing at the universe X. Op het papier komen honderden kilometers rechte potloodlijnen. Deze worden met grote concentratie zonder lineaal gezet. De verwachting is dat elke werkdag 21 kilometer potloodlijn, een halve marathon, op het papier wordt getekend. Het voltooien van het werk duurt enkelen weken. Dan staan er honderden kilometers potloodlijnen op het vel. Minimaal van hier naar Parijs. Of ongeveer 2400 keer op en neer de Dom van Utrecht. Robbie Cornelissen zal samen met enkele kunstacademiestudenten lijn voor lijn het werk opbouwen. Bezoekers kunnen op een tribune plaatsnemen en zijn zo ooggetuige van een geconcentreerd en uiterst precies schouwspel. Kunstenaar en museum willen de bezoeker inzicht geven in het onderzoeksbestaan van de kunstenaar dat discipline en doorzettingsvermogen vergt.

Robbie Cornelissen
Robbie Cornelissen is door het Centraal Museum Utrecht gevraagd met bestaand en nieuw werk een tentoonstelling te maken waarin tekeningen, films en architectuur samen een driedimensionale installatie vormen. De tentoonstelling, waarin de ontwikkeling van zijn oeuvre in de afgelopen 10 jaar centraal staat, verbreedt op spectaculaire wijze het idee van wat gewoonlijk 'een tekening' wordt genoemd. De Utrechtse kunstenaar heeft naam gemaakt met tekeningen, veelal op groot formaat, van futuristische architectonische werelden. Het futuristische element is daarbij van groot belang, evenals het formaat. Het werk doet deels denken aan bestaande architectuur, maar grijpt ook terug op bijvoorbeeld de duizelende decors van filmklassieker Metropolis (Fritz Lang, 1927).

De Werkplaats
Een essentieel onderdeel van Studio Vertigo is een nieuwe opzet van De Werkplaats, een doorlopend proefterrein van participatie met het publiek. Hier kunnen bezoekers zelf aan de slag met verschillende facetten van het tekenen en zich zo verdiepen in het werk van de kunstenaar, in diens werkproces en in verschillende tekentechnieken. Na De Werkplaats van Alexander van Slobbe en Gerrit Rietveld, analyseert het publiek via zelfwerkzaamheid de werkwijzen en visie van Robbie Cornelissen op het thema 'ruimte'. Dit thema keert vast terug in zijn teken- en filmwerk. Via onderzoek naar de lijn, het papier en het potlood als basiselementen van het tekenen ontstaat een eigen animatiefilm. Een mini-animatiefestival op 22 mei presenteert alle films en dan zal tevens de beste film worden gekozen.

Publicatie
Op 11 maart verschijnt de publicatie Robbie Cornelissen - Het Grote Geheugen. Dit rijk geïllustreerde boek wordt uitgegeven door NAi Publishers in samenwerking met Gemeentemuseum Den Haag. Lex ter Braak, Edwin Jacobs (red.) Vormgeving: Lesley Moore, Geïllustreerd (kleur), Paperback, 112 pagina's, Formaat: 24 x 34 cm Nederlands/Engelse editie, ISBN 978-90-5662-811-6, ¤ 25,00 Hier te bestellen.

Haags Gemeentemuseum
In het Haags Gemeentemuseum is van t/m 22 mei 2011 ook een presentatie van het werk van Robbie Cornelissen te zien.