Gemeente Roermond

Het Historiehuis van Roermond gaat open

Hoogtepunten uit de Roermondse
Het Historiehuis opent 12 maart 2011 de deuren voor iedereen die op een eigentijdse wijze wil kennismaken met de verhalen van Roermond.

In het Historiehuis wordt het levensverhaal van Roermond getoond. Dit gebeurt op een belangrijke plaats, namelijk midden in de historische binnenstad, waar de geschiedenis letterlijk op de stoep ligt. Met de museale collectie Stadsgeschiedenis wordt in het Historiehuis een beeld gegeven van de geschiedenis van Roermond en omgeving.

Vanaf het ontstaan tot en met nu heeft de stad een bewogen verleden. In een frisse moderne vormgeving komen o.a. themas als bedevaart & processie, Christoffel, het ontstaan van de stad, de twee grote stadsbranden en de putbeelden aan bod. Op een compact oppervlak worden zo de hoogtepunten uit de Roermondse geschiedenis getoond, die de stad uniek maken.

Het Historiehuis ligt aan de Neerstraat, in het gebouw van Basisbibliotheek bibliorura. De vormgeving van de vaste presentatie is van ontwerper Maurice Mentjens. De toegang tot het Historiehuis is gratis.

Eerste tentoonstelling in het Historiehuis Vanaf 12 maart 2011 is tevens de eerste tentoonstelling 'Mijn eigen plek - vroeger en nu' te zien. Deze toont de gedaantewisseling van Roermond, Swalmen, Herten en Maasniel. Aan de hand van oude en recente fotos, prentbriefkaarten en landkaarten is te zien hoe Roermond en omgeving er vroeger en nu uitzien. De groeiende afhankelijkheid van elkaar wordt zichtbaar, de bebouwing die zich uitbreidt als een olievlek en het wegennet dat als een woekerplant het landschap in bezit neemt.
De expositie Mijn eigen plek - vroeger en nu is tot stand gekomen met medewerking van het Gemeentearchief Roermond.

Educatie
Leerlingen van basisscholen uit Swalmen, Herten en Roermond gaan speciaal voor deze eerste tentoonstelling aan de slag met hun meest bijzondere, liefste of mooiste plek in hun leefomgeving. De resultaten worden afwisselend getoond in de expositie Mijn eigen plek.

Historiehuis Roermond
Neerstraat 11 - 13, 6041 KA in Roermond Postbus 900, 6040 AX Roermond t: (0475) 333496
e: museum@roermond.nl
w: www.historiehuisroermond.nl (vanaf begin maart online)

Geopend op:
maandag van 13 tot 18 uur dinsdag en donderdag van 11 tot 20 uur woensdag en vrijdag van 11 tot 18 uur zaterdag van 10 tot 17 uur En zondag van 13 tot 17 uur

Eerste publicatiedatum: 10-01-2011 Bijgewerkt: 10-01-2011