Gemeente Almere

Insectenhotel in Almere

07-03-2011

JPG Midden in de wijk Hoekwierde in Almere-Haven wordt een populierenbosje omgetoverd tot een aantrekkelijk vogel- en insectenbos. In het bos staan veel populieren en abelen. Grote en snelgroeiende bomen. Vorig jaar zijn zes populieren gerooid. Daardoor komt er meer licht op de grond en aan de randen. Op die warme plekken maken de bewoners samen met Landschapsbeheer Flevoland een insectenhotel en een vlinderhoek.

Eén van de vrijwilligers: "Best een hele klus. Het insectenhotel willen we dit voorjaar gereed hebben". Waarom een insectenhotel? Door de manier van bouwen zijn er in ons land steeds min-der goede nestplaatsen voor allerlei insecten, zoals solitair levende bijen. Metselbijen bijvoorbeeld verzamelen nectar en stuifmeel; de pottenbakkerswesp vangt luizen of andere kleine insecten. Het zijn nuttige insecten die helpen met het bestuiven van bloemen van bomen en struiken. Een insectenhotel biedt nest- en overwintering-plaatsen in kieren en gaten. De variatie in insecten zal daardoor groter kunnen worden.
Bovendien planten de vrijwilligers de randen van het bosje in met inheemse bloeiende en besdragende struiken. Op de nectar en het stuifmeel komen vlinders en andere insecten af, de bessen vormen ook een voedselbron voor insecten en natuurlijk voor vogels.

Woont u in de buurt, loop dan eens langs of kom een handje helpen. Zaterdag 12 maart wordt er tussen 9.30-12.30 uur verder gebouwd aan het insectenhotel.