Gemeente Ede

dinsdag, 8 maart 2011

Vrijwilligers werken mee aan archeologisch onderzoek Uitvindersbuurt

info@ede.nl

Komende zaterdag 12 maart helpen de vrijwilligers van onder andere de lokale afdeling van de amateur-archeologische vereniging Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN) mee aan de opgraving in de Uitvindersbuurt. Zij zullen een gedeelte aan de Doornlaan onderzoeken.

Bovendien zullen de ervaren vrijwilligers deze dag gebruiken om de minder ervaren mensen de fijne kneepjes van het vak te leren. Ze zullen de eerste stappen zetten in het schaven, tekenen, meten en couperen (een doorsnede maken van sporen), zaken die op een opgraving aan de orde van de dag zijn.

Vondsten

Het archeologisch onderzoeksbureau BAAC is inmiddels 2,5 week bezig met archeologisch onderzoek in de Uitvindersbuurt. Hierbij zijn veel paalkuilen uit vermoedelijk de IJzertijd (800 tot 12 voor Chr.) aangetroffen, een crematiekuil en karrensporen die ongeveer parallel lopen aan de Verlengde Parkweg. Sommige van die paalkuilen vormen samen een zogenaamd 'spiekertje', een bijgebouwtje op palen waar in vroeger tijden bijvoorbeeld graan werd opgeslagen.

Open middag

Zaterdag 12 maart zijn belangstellenden van harte uitgenodigd om tussen 12.00 en 15.00 uur een kijkje te komen nemen bij de opgraving aan de Doornlaan in Ede. Archeologen van de gemeente en de AWN zullen aanwezig zijn om uitleg te geven over het archeologisch onderzoek, wat er zoal gevonden is en hoe een opgraving in zijn werk gaat. De volledige opgraving wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Ede en Woonstede en duurt tot eind maart 2011.